Як активісти «Відкритих кліток», ми постійно розвиваємось і працюємо над тим, щоб бути кращими та ефективнішими для тварин. Наша діяльність здійснюється на багатьох рівнях — ми проводимо переговори з представниками бізнесу, пропагуємо рослинний раціон, показуємо реальне життя тварин, яких вирощують для виробництва хутра, створюємо контент  у соціальних мережах, організовуємо конференції, пишемо тексти для блогу, соцмереж та медіа, підтримуємо рух тварин в інших країнах, турбуємось про присутність представників ЗМІ на подіях та багато іншого. Боротьба за кращу долю сільськогосподарських тварин — це довгостроковий проєкт, тому варто мати на увазі кілька звичок, які допоможуть уникнути вигорання, ефективно використовувати свій час та переслідувати наші цілі. Ось декілька з них:

Open cages

1. Перевіряйте Slack щодня!
Slack — наш комунікатор, у ньому відбувається все спілкування всередині «Відкритих кліток». Це інструмент, який майже не використовується в повсякденному житті (в основному використовується в професійних цілях), тому ви спочатку можете забувати перевіряти його. Поки у вас не з’явиться звичка робити це хоча б раз на день, не вимикайте сповіщення. Реагуйте на них і слідкуйте за тим, що відбувається. Якщо, попри сповіщення, у вас усе ще виникає з цим проблема, встановіть додаткове нагадування на своєму телефоні або скористайтеся методом складання звичок, тобто упорядковуючи одну звичку за іншою, наприклад: Я буду перевіряти Slack щовечора після вечері.

2. Бережіть себе
Боротьба за права тварин — це тривалий процес, який може бути виснажливим. Не забувайте, що, щоб бути хорошим, ефективним та креативним активістом, потрібно залишатися здоровим фізично, психічно та емоційно. Для цього переконайтеся, що ви щодня забезпечуєте собі потрібну кількість фізичних вправ (рекомендується щонайменше 30 хвилин на день), дбайте про якість та кількість сну, маєте збалансовану, повноцінну дієту та харчові добавки. Знайдіть спосіб підтримувати зв’язок зі своїми емоціями. Ви можете спробувати вести щоденник, медитувати, розмовляти з коханою людиною або терапевтом. Якщо ви хочете допомогти тваринам, не забудьте спершу подбати про себе!

3. Часто читайте
Наполегливо рекомендуємо літературу для активістів, але також пам’ятайте, що у «Відкритих клітках» ви можете займатися дуже широким спектром діяльності. Книги та статті на теми управління командами, управління часом, маркетингу, політики, комп’ютерної графіки та програмування можуть бути корисними, коли ви знаходитесь в пошуку правильного шляху. Якщо вам не цікаво читати, спробуйте аудіокниги. Ви можете отримати цінні знання, гуляючи, готуючи їжу або навіть розвішуючи білизну. Також варто спробувати відшукати свій улюблений соціальний чи економічний подкаст. Виберіть власний спосіб збирання нових знань відповідно до уподобань, і навчання стане набагато цікавішим.

4. Цікавтеся політикою
Як «Відкриті клітки» ми прагнемо законодавчих змін. Ми хочемо, щоб українське законодавство забезпечило більш ефективний захист тварин. Для того, щоб мати змогу ефективно лобіювати політиків і переконувати їх говорити від імені тварин, нам потрібно знати політичні партії, їхні цінності та усвідомлювати, які політики підтримують діяльність, що піде на користь тваринам, а які виступають проти. Ці знання також будуть корисні при плануванні кампанії та побудові стратегії. Крім того, варто бути в курсі того, що відбувається в нашій країні, щоб мати можливість виявляти та використовувати можливості для організації спонтанних акцій та подій.

5. Виберіть заняття, яке вам подобається
Щоб мати змогу насолоджуватись діяльністю на користь тварин і підтримували високий рівень мотивації, налаштуйте свою діяльність на те, що ви любите робити. Наша організація пропонує широкий спектр заходів, у яких ви можете взяти участь. Ми проводимо кампанії на різні теми — якщо вигляд тварин, що страждають, дається вам важко, ви можете взяти участь у кампанії пов’язаній зі способом життя, наприклад, UA Plant-Based чи Світла сторона сили, і зосередитись на просуванні рослинного раціону. Однак, якщо ви віддаєте перевагу боротьбі за добробут тварин, ви обов’язково знайдете місце для себе. Перегляньте всі наші кампанії.

6. Робіть перерви (і уникайте вигорання)
У ідеальному світі ми всі були б здатні функціонувати цілодобово на повну потужність. Однак варто пам’ятати, що ми всього лише люди й кожному з нас іноді потрібна перерва, щоб перевести подих. Почуваєтесь пригніченим? Зупиніться, зробіть крок назад, зробіть перерву на день або навіть тиждень і зарядіться енергією — вируште на довгу прогулянку з собакою, зустріньтесь з друзями, проведіть полудень наодинці на свіжому повітрі. Перерва не робить вас менш продуктивними — навпаки, вона дозволяє вам перезавантажити свій розум і повернутися з подвійним ентузіазмом. Також пам’ятайте про коротші перерви під час повсякденної роботи — 10 хвилин розтяжки, гри з собакою або прочитання розділу книги, безумовно, покращать ваше самопочуття.

7. Не вступайте в безглузді дискусії
Займаючись діяльністю пов’язаною з допомогою тваринам, особливо у віртуальному світі, ми часто стикаємось з насмішками, злісними коментарями або навіть ненормативною лексикою. Варто фільтрувати запити, на які ви відповідатимете, і уникати обговорень з людьми, що відвідують профілі, лише щоб залишити негатив. Такі обговорення, як правило, не приносять ніякої користі, є непродуктивними й можуть погіршити ваше самопочуття. Не варто залишати місця для негативних емоцій, коли ти можеш створювати чудові речі з командою, сповненою позитивної енергії — звідси випливає наступний пункт.

8. Оточуйте себе позитивними людьми
Борючись за права тварин, ми часто говоримо на складні теми, багато говоримо про страждання тварин. Якщо ми оточуємо себе людьми з песимістичним ставленням, їхній підхід до цього питання може віддзеркалитись на нас і негативно повпливати сприйняття значення діяльності, якій ми присвячуємо час. Щоб цього уникнути, оточіть себе позитивними людьми, сповненими оптимізму та віри у свої вчинки. Найбільш доцільним є раціональний та прагматичний підхід до проблеми промислового сільського господарства, але ми не досягнемо жодної мети, якщо не будемо твердо вірити в її доцільність.

9. Дотримуйтесь принципів ефективного альтруїзму
На чому ґрунтується ефективний альтруїзм? Він передбачає, що, беручи до уваги всі наявні у нас ресурси (фінансові, часові, людські тощо), ми прагнемо зменшити страждання там, де їх найбільше. У 2019 році нас оцінили Animal Charity Evaluators (організація, що займається оцінкою та аналізом діяльності тваринницьких організацій з усього світу) як Top Charity — це означає, що ми є однією з провідних організацій у світі, що працює над покращенням долі тварин.

10. Приймайте виклики
Ми всі наполегливо працюємо над покращенням долі тварин. Це означає, що іноді нам доводиться брати нові завдання, виклики, про які ми й не здогадувались раніше. До прикладу, потрібно власноруч організувати місцевий бенефіс, виступити на конференції, поспілкуватись з журналістом під час вуличної акції чи вступити в конфронтацію з людиною з іншими поглядами. Завдяки цим викликам ми розвиваємо власні навички, розвиваємось як активісти та сміливіше беремось за виконання нових завдань. І якщо ми помиляємось на цьому шляху, тим краще — саме з цих помилок ми вчимось — робимо висновки, які допомагають нам у подальших діях.

11. Цінуйте невеликі успіхи
Промислове тваринництво — серйозний противник. Боротьба за кращу долю для сільськогосподарських тварин тривала й буремна, і на цьому шляху ми будемо стикатися як з невдачами, так і з успіхами. У цій величезній купі роботи ви можете забути святкувати невеликі успіхи (які насправді зовсім не малі, але можуть здатися такими в масштабах проблеми промислового розведення). Віддайте належне цим меншим перемогам — високий ступінь охоплення публікацій в Instagram, велика кількість реакцій на ваш допис в блозі, а також більшим, таким як підписання декларації про відмову від яєць кліткового утримання мережею супермаркетів або приєднання ще одного бренду до програми Fur Free Retailers. Настане день, коли ми зможемо відзначати найбільші успіхи, досягнення яких ми прагнемо щодня — наприклад, заборону розведення тварин на хутро в Україні.

Авторка: Марта Коженяк, активістка «Otwarte klatki» (Польща)
Переклад з польської: Альберт Мончка, активіст ГО «Відкриті клітки Україна»
Адаптація: Анжеліка Біла, активістка ГО “Відкриті клітки Україна»