Наскільки незвичайні ці птахи й що у них спільного з динозаврами? Представляємо до вашої уваги підбірку з 20 цікавих фактів про курей!

  1. Кури мають чудову пам’ять. Вони можуть запам’ятати й розрізнити понад 100 облич інших курей і впізнати їх навіть після кількох місяців розлуки.
  2. Кури мають власну мову приблизно з 30 різними звуками. Кожен з них має своє значення.
  3. За допомогою специфічного кудкудакання кури можуть не тільки попередити стадо про наближення хижака або закликати до їжі, але й проявляти емоції.
  4. Найстаріша курка у світі дожила до 16 років. У природі кури живуть близько 10 років, але у промисловому розведенні бройлерів вбивають у віці близько 6 тижнів, а несучок — 1,5 року.
  5. Кури можуть утриматися від вживання ласощів, якщо вони знають, що отримають більшу винагороду в майбутньому.
  6. Курячий дзьоб відчуває біль. Однак, заводчики обрізають їм дзьоби без анестезії, щоб зменшити взаємне каліцтво тварин, що знаходяться у стані стресу в тісних клітках.
  7. Мама курка кудкудакає до своїх пташенят ще до того, як вони вилупляться. Більш того, пташенята також пищать до неї та один до одного, щоб синхронізувати час вилуплення.
  8. Щоб привернути увагу курки, півень виконує складний шлюбний танець, що складається з відповідних кроків, звуків та рухів головою, піднімаючи та опускаючи їжу.
  9. Вибираючи пару, курка звертає увагу на розмір і колір гребінця на голові: чим він більший і яскравіший, тим краще. Положення даного півня в ієрархії стада та представлений ним шлюбний танець також мають велике значення.
  10. Півні демонструють галантну поведінку щодо своїх улюблених курок — вони ховають їх від дощу під крилами й діляться їжею.
  11. Коли курка висиджує яйце, вона перевертає його до 50 разів на день, щоб переконатися, що воно рівномірно нагріте.
  12. Кури люблять деяких особин у стаді більше за інших. Коли вони знаходять їжу, то найближчим друзям дозволяють підходити до неї першими.
  13. Домашня курка — найпоширеніший вид птахів у світі з популяцією близько 25 мільярдів.
  14. Куряче серце б’ється від 220 до 360 разів на хвилину. Для порівняння, за цей час серце людини робить не більше 100 ударів.
  15. Курям, як і людям, сняться погані й хороші сни.
  16. Курка — одна з найближчих живих родичів тиранозавра.
  17. В Індонезії можна зустріти дуже рідкісний вид курей під назвою Ayam Cemani. Він відрізняється особливим забарвленням — пір’я, дзьоб, шкіра і навіть внутрішні органи мають чорний колір. Птах цієї породи може коштувати до 2,5 тисяч доларів!
  18. Дикі кури несуть 10-15 яєць на рік. На відміну від них, несучки на промисловій фермі несуть близько 300 яєць одночасно, що призводить до швидкого виснаження організму, послаблює кістки та внутрішні органи.
  19. Кури вчать своїх пташенят, які рослини їсти, а яких краще уникати.
  20. Дводенні курчата вже усвідомлюють, що дана річ не перестає існувати, коли вона зникає з їх очей. Людським дітям потрібно близько 7 місяців, щоб зрозуміти цей факт.

Дізнайтеся, як ваш вибір впливає на добробут мільйонів курей-несучок в Україні за посиланням: https://opencages.com.ua/laying-hens-welfare-explainer.

Джерело: https://www.otwarteklatki.pl/blog/20-ciekawostek-o-kurach
Авторка: Вероніка Журек, активістка «Відкриті клітки Польща»
Переклад з польської: Альберт Мончка, активіст ГО «Відкриті клітки Україна»
Адаптація: Єлизавета Шоломова, активістка ГО «Відкриті клітки Україна»