Open cages

Вирощування курей у клітках — найжорстокіша і, на жаль, найпоширеніша форма розведення курей. В ГО «Відкриті клітки Україна» ми докладаємо всіх зусиль, щоб показати громадськості, як вирощують курей у клітках та чому це слід заборонити.

Звідки беруться несучки?

Виробництво курячих яєць має кілька етапів і починається з того, що виробник купує запліднені інкубаційні яйця з ферм, де утримують курей та півнів для репродуктивних цілей.
Запліднені яйця доставляють у курник, де їх поміщають в інкубатори, в яких вони потроху нагріваються близько двох тижнів. Потім з яєць вилуплюються маленькі пташенята. Після вилуплення вони мокрі й безпорадні, тому їх залишають в інкубаторі, поки вони не висохнуть і не почнуть ходити самостійно. Це може займати кілька годин.
Потім курчат транспортують до будиночку вирощування. У разі вирощування в клітці — це просто клітки, в яких пташенята залишаються до досягнення статевої зрілості, тобто до моменту, коли починають відкладати яйця.
З будиночка вирощування кури прямують до наступних, останніх для них кліток, де протягом наступних 1,5 року життя вони відкладають яйця в жорстких умовах, без доступу до свіжого повітря або сонця.

Регулярне вбивство курчат-самців

Після вилуплення пташенят відбирають за статтю. Пташенят жіночої статі відправляють до курника, а пташенят чоловічої статі, непридатних для розмноження, вбивають у перший день після народження шляхом подрібнення у м’ясорубці або отруєння газом.
Німецькі вчені знайшли можливість зупинити цю жорстокість і нещадну практику. Вони розробили технологію визначення статі пташеня до вилуплення — так зване спектроскопічне визначення статі інкубаційних яєць.
Перші пристрої з використанням цієї технології введені в експлуатацію наприкінці 2019 року. Тому цілком можливо, що в довгостроковій перспективі непотрібне вбивство курчат відійде в історію.

Детальніше про це читайте тут.

У яких країнах вже заборонене кліткове вирощування курей?

Австрія повністю заборонила вирощування в клітці з 2020 року.
Німеччина відмовиться від вольєрів до 2025 року, а у 2013 році лише 13% всіх курей вирощували в клітках.
– У Швейцарії вдалося повністю позбутися вирощування в клітках через спад попиту на яйця та яєчні продукти з кліток.
Бельгія у 2009 році опублікувала декларацію про те, що відмова від будь-якого типу кліток є оптимальним рішенням, і можлива заборона діятиме з 2025 року.

Франції та Норвегія розглядає можливість відмови від кліткових яєць до 2022 року.

Який головний спосіб вирощування курей у країнах ЄС?

В Євросоюзі головним способом вирощування курей є утримання їх в клітці. У 2015 році 56% курей утримувалося у вольєрах, 26% — у системі з підстилкою, 14% — шляхом вільного вигулу та 4% — в екологічній системі. Однак є певні відмінності між країнами.
У Польщі більшість курей утримують у вольєрах, у Німеччині та Нідерландах найпоширенішим видом вирощування є система підстилки, а у Великобританії найпопулярнішою є система вільного вигулу.
В Україні ж 99,5% курей утримуються в батарейних клітках — найжорстокіших системах утримання, які давно заборонені в європейських країнах.
В останні роки кількість тварин, яких утримуються в альтернативних системах, у ЄС зросла — з 11 мільйонів у 2013 році до 172 мільйонів курей у 2016 році.

Альтернатива для яєць кліткового утримання

Більшість великих магазинів пропонують як яйця кліткового утримання, так і яйця з альтернативних ферм — курників, де птахи вільно переміщуються (cage free), повністю вільного вигулу (free range) та органічних (organic).
Будь-яке інше утримання краще для курей, ніж клітка. У курниках кури можуть вільно пересуватися, а, наприклад, у вільному вигулі та при органічному розведенні, вони можуть додатково залишатися на відкритому повітрі.
Все більше людей відмовляється від яєць кліткового утримання, зокрема, після усвідомлення умов утримання курей.
Якщо, як і ми, ви вважаєте, що кури заслуговують на краще життя і хочете підтримати нас у боротьбі за кращу долю несучок — підпишіть петицію!

Оригінал: https://www.otwarteklatki.pl/blog/czego-nie-wiesz-o-chowie-klatkowym
Авторка: Марія Мадей, активістка «Відкриті клітки Польща»
Переклад з польської: Альберт Мончка, активіст ГО «Відкриті клітки Україна»
Адаптація: Єлизавета Шоломова, активістка ГО «Відкриті клітки Україна»