Unsplash

Відома багатьом із нас традиційно французька вишукана страва, що зазвичай подається у вигляді паштету, фуа-гра (у перекладі з французької означає «жирна печінка») виготовляється з гусячої або качиної печінки. Слід наголосити, що виробництво цього продукту заборонене законом у приблизно 17 країнах через жорстоке поводження з птахами на промислових фермах.

Фуа-гра — це негуманно, адже птахів примусово відгодовують для відкладання більшої кількості жиру в печінці (печінкова жирова клітинна гіпертрофія), використовуючи техніку «гаваж», яка вважається неетичною в багатьох куточках світу. Під час цього процесу у горло птахів на приблизно 13 сантиметрів вставляють металеву трубку тричі на день протягом 2-3 тижнів. Потік корму та об’єм їжі настільки великі, що інколи стравоходи птахів просто не витримують і розриваються. Така насильницька відгодівля порушує функціонування всіх органів тварини та є «згубною для добробуту птахів», як наголошує Науковий комітет з питань охорони здоров’я та добробуту тварин. Жодний птах, який утримується на фермах фуа-гра, не може бути повністю здоровим: для порівняння, вага печінки звичайної качки становить 76 грамів із 6.6% жиру, проте після примусової відгодівлі для продажу делікатесу орган може важити понад 980 грамів із 55.6% вмістом жиру.

Окрім того, що фуа-гра неетична, це також проти сталості довкілля. Для більшого вмісту жиру в печінці птахів промислові ферми використовують дуже маленькі клітки, аби змусити тварин якнайменше рухатися. Скупчення качок і гусей на таких плантаціях призводить до деградації ґрунтів, а також забруднення повітря через відходи, що багаті на хвороботворні організми та парникові гази. Попри те, що качка та гуска мають простішу структуру травної системи в порівнянні зі великою рогатою худобою, утримання птиці також відповідальне за викиди метану, що сприяють посиленню парникового ефекту. Виготовлення одного кілограму субпродуктів качки забруднює атмосферу 35,9 кілограма вуглекислого газу: цю величину можна ототожнити з кількістю викидів від машини, що проїхала 133 кілометри. Через те, що індустрія торгівлі м’ясом птиці також потребує транспорту продуктів, це лише підвищує кількість викидів у атмосферу: вважається, що торгівля м’ясом свійських птахів відповідає за викиди понад 256 000 тонн вуглекислого газу в повітря. Щодо виробництва фуа-гра — то ця страва така дорога саме через величезну кількість витрачених ресурсів, а фінальний продукт доступний лише одиницям через свою дорожнечу.

Ба більше, відходи від птиць мають у своєму складі досить високі рівні токсичних металів, пестицидів і стероїдів, що можуть призвести до ендокринних порушень у дикій природі та забруднення землі й водойм. Лише у США в галузі птахівництва використання антибіотиків для кращої м’ясної продукції зросло з 2 мільйонів до 10,5 між 1985 і 2001 роками. Це, своєю чергою, може вплинути на поширення репродуктивних розладів й інших хвороб у диких тварин. Крім того, промислові ферми, які фокусуються на свійських птахах, становлять загрозу екології, адже ця індустрія потребує знищення хижаків у навколишньому середовищі задля запобігання полювання на птахів. Таким чином, досить часто території навколо таких ферм страждають від втрати біорізноманіття.

Слід нагадати, що велика кількість птахів помирає на фермах через погані умови індустрії ще перед забоєм: птиці, що утримуються для виробництва фуа-гра, особливо часто страждають через насильницьку відгодівлю, яка порушує нормальне функціонування всіх органів. Закопані птахи через процес розкладання забруднюють довкілля патогенами та іншими шкідливими речовинами. Це може мати згубний вплив на якість землі та чистоту води довкола. Ферми, що утримують птахів, є джерелом неприємного запаху, який спричиняє поширення комах і гризунів. Вони, через свою здатність переносити хвороби, становлять велику небезпеку людям, які проживають поряд із місцями виробництва м’яса птиці та, зокрема, фуа-гра.

Виробництво цієї страви негативно впливає на здатність біологічних систем нашої планети до збереження і розвитку біорізноманіття. Для статистики, у світі приблизно 852 мільйони людей страждають через голод, проте щоденна примусова відгодівля птахів використовує кукурудзу, відварену з жиром, лише заради кількох грамів «делікатесу» для гурманів. Окрім цього, варто звернути увагу на водний слід фуа-гра, адже ця величина вказує, яка кількість води була витрачена для виробництва (за всі стадії) цього продукту. Доведено, що продукти тваринного походження зазвичай мають набагато більший водний слід, аніж рослинна їжа. Для виробництва лише одного кілограма м’яса качки необхідно використати понад 4325 літрів води.

Хоч виробництво фуа-гра і дозволяє додати кілька десятків нових робочих місць для ринку праці, найчастіше вони характеризуються несприятливими умовами через високий ризик травмування. Таке робоче середовище також є небезпечне через великі викиди хімікатів, що можуть спричинити хронічні респіраторні хвороби. Відповідно до звіту від Рахункової лічильної палати США, у 2015 році індустрія м’яса тварин і птиць була восьмою за кількістю тяжких травмувань на фермах серед усіх інших галузей. Це доводить, що виробництво фуа-гра не лише забруднює довкілля, але й шкідливе для працівників галузі.

Лише у Франції за рік виготовляють понад 20 тисяч тонн фуа-гра, адже це тамтешня традиційна різдвяна страва. Проте аби не відмовлятись від традиційного французького делікатесу, наразі можна придбати чи приготувати вдома різноманітні веганські альтернативи фуа-гра. Деякі варіації рецептів містять шампіньйони, сочевицю, але досить часто в домашніх умовах використовують саме горіхи кеш’ю, адже вони допомагають надати паштету м’яку консистенцію, як в оригінальній страві. Французький кухар Алексіс Готьє разом із зоозахисною організацією PETA (Люди за Етичне Ставлення до Тварин) розробив унікальний рецепт веганської версії фуа-гра, яка дивує своїм неймовірним смаком!

Технології також не стоять осторонь проблеми негуманності та шкідливості фуа-гра. У майбутньому також може бути доступною фуа-гра, вирощена у лабораторії. Японська компанія IntegriCulture Inc, що займається виробництвом культивованого м’яса, працює над її альтернативою на основі клітин. Співзасновник і генеральний директор Юкі Ханью заявив у 2019 році, що ресторани зможуть подавати таку фуа-гра до 2021 року. У супермаркетах вона стане доступною до 2023 року.

У 2019 році, після оприлюднення кадрів з виробництва фуа-гра, єдина на той час ферма в Україні закрилась, а власники своє рішення пояснили неетичністю виробництва. Як бачимо, виробництво фуа-гра не лише жорстоке, воно ще й забруднює довкілля. Підтримуючи законопроєкт 2802, який передбачає внесення змін до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», ми можемо уникнути будівництва нових, шкідливих ферм і, таким чином, маємо можливість не лише покращити якість води та повітря, а ще й припинити жахливі страждання тисяч тварин. На жаль, депутати даного скликання так і не спромоглись винести на розгляд цей законопроєкт попри те, що він забороняє жорстоке ставлення до тварин на виробництві. Сподіваємось, що час для гуманності все ж таки прийде, і парламентарії не «поховають» ЗП 2808 та інші зоозахисні й екологічні закони.

Авторка статті: Валерія Лукьянова, представниця ГО «Відкриті клітки Україна»