Unsplash

Фуа́-гра́ — це відомий французький «делікатес», гусяча або качина печінка, яку збільшують шляхом насильної відгодівлі пташок. Фуа-гра вважається символом гастрономічного шику та традиційною французькою різдвяною стравою. Крім того, приблизно 90% виробленого у світі фуа-гра припадає саме на Францію. У країні виробляється більше ніж 20 000 тонн фуа-гра в рік, і більшу частину споживають саме під час різдвяних канікул. Проте, якщо у вас, як і у нас, Різдво — це світле та радісне сімейне свято, то фуа-гра (зважаючи на процес її виробництва) з ним аж ніяк в’яжеться. Спробуємо розібратись чому ж власне фуа-гра втрачає свою актуальність?

По-перше, це екстремально жорстоко.
Технологія примусового годування тварин для виробництва фуа-гра є «згубною для добробуту птахів», як це було заявлено ще у 1998 році Науковим комітетом з питань охорони здоров’я та добробуту тварин (SCAHAW) Європейської комісії. Засновник некомерційної організації Last Chance for Animals Кріс Дероуз повідмовляє, що примусове вигодовування (гаваж) викликає низку захворювань: синці, перфорацію стравоходу, крововилив і запалення шиї в результаті частого введення трубки в горло; асфіксію, що викликається неправильним впиханням їжі у трахею; болі у животі, оскільки печінка займає значно більший за природний розмір. Качкам згодовують приблизно 2 кілограми їжі в день, від такої кількості високобілкових продуктів вони часто не можуть втримати своє тіло на ногах. Також поведінкові досліди показують, що качки й гуси відчувають страх, а також сильний та хронічний стрес від багаторазового щоденного примусового годування і пов’язаного з цим болю. Зрештою, качка або гуска перебуває на фермі в таких умовах лише 3 місяці. Далі на неї чекає смерть.
Кадри з української ферми у містечку Снятин, що надіслав анонім до «Відкритих кліток», сполохнули Європу своїм жахливим ставленням до птахів. Через пів року ферма припинила своє існування, далі ресторани у Британії та Данії почали відмовлятись від фуа-гра, у Копенгагені пройшов мітинг, жителі Нью-Йорка домоглись заборони продажу фуа-гра. На фермах тварини зазнають страждань, хворіють та часто помирають, не витримуючи цього. Поміж країн, що відмовились від виробництва фуа-гра: Австралія, Індія, Туреччина, Аргентина, Німеччина, Фінляндія, Ізраїль, Люксембург, Швейцарія, Польща, Чехія, Норвегія, Італія, Швеція, а також США у штаті Каліфорнія та у м. Чикаго. Законодавство України також забороняє насильне відгодовування тварин, проте непрямо: у статті 21 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» зазначається, що «у технології отримання від тварини продукції (доїння, стрижка, відгодівля тощо) не допускається застосування больових і травмуючих прийомів». Проте, цього замало, оскільки зачасто необхідно прямо вказувати, які саме дії заборонені у поводженні з тваринами. Порятунком може стати вже зареєстрований законопроєкт 2802 від 24.01.2020 року «Про внесення змін до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» щодо удосконалення захисту тварин від жорстокого поводження». Поміж інших ініціатив, законопроєкт забороняє жорстоке поводження з тваринами під час годування відповідно до норм ЄС (обов’язкова цілодобова наявність свіжої питної води, заборона примусового годування, окрім як з лікувальною чи профілактичною метою, відповідне повноцінне харчування тощо), а також забороняє виробництво фуа-гра. І хоча проєкт вже був зареєстрований та внесений до порядку денного, його так і не винесли на читання в сесійну залу минулого року.

По-друге, це не корисно.
Інформаційна служба із захисту тварин Кембридзького університету на чолі з професором Дональдом Брумом у 2017 році провела дослідження «Добробут качок під час виробництва фуа-гра» (“The welfare of ducks during foie gras production” Rochlitz J.R. and Broom D.M., 2017). Автори праці наголошують, що тварини змушені терпіти величезні страждання, щоб з них зробили делікатес, який зрештою шкідливий для людини через високий вміст жиру. «Качина або гусяча фуа-гра містять амілоїдний білок, який може прискорити розвиток амілоїдозу (важкої хвороби, деякі форми якої, є невиліковними) в сприйнятливої людської популяції», — зазначають вчені. Також рівень розчинних бета-амілоїдів підвищується в організмі під час активної діяльності та зменшується в період сну. У дослідженнях на мишах встановлено, що депривація сну прискорює накопичення бета-амілоїдів у мишей та згодом абсолютно порушує сон. Що, своєю чергою, впливає на порушення пам’яті при старінні та зменшення концентрації уваги. Амілоїдоз може викликати такі побічні ефекти, як набряк суглобів, аритмію, артрит, патологічні травми кісток, зниження тиску та діарею, залежно від органів ураження. Крім того, амілоїдоз збільшує ризики розвинення хвороби Альцгеймера та Паркінсона. Фуа-гра — це досить жирний продукт, у 100 грамах якого міститься 150 мг холестерину та 462 ккал, для прикладу, щоб використати цю енергію необхідно пробігти 40 хвилин у високому темпі. Своєю чергою, їжа, настільки збагачена жирами, може спричинити серцево-судинні хвороби.

По-третє, це загроза пташиного грипу, Covid-19 та інших зоонозних хвороб.
Зараз виробники фуа-гра стикаються з проблемою пташиного грипу. Чотири роки тому, під час першої кризи, Франції довелося знищити понад 25 мільйонів качок. В кінці 2020 року та на початку 2021 року вже було вбито близько 200 тисяч голів птиці, зараженої вірусом H5N8, та ще 400 тисяч доведеться знищити для профілактики подальшого поширення епізоотії. На качиній фермі у департаменті Ланд, де виробляється 25% французької фуа-гра, регіон Нова Аквітанія, виявили спалах пташиного грипу. 8 грудня 2020 року про це повідомило агентство Reuters з посиланням на Міністерство сільського господарства Франції. З 2017 року професіонали працювали, щоб обмежити пересування гусей з однієї ферми на іншу і тим самим запобігти поширенню вірусу. Проте це не врятувало ситуацію. На птахофермі, де перебувало 600 тисяч качок посилили охорону та додаткові санітарні заходи. Задля того, аби запобігти захворюванням, усіх птахів прирекли на знищення. У період 2016-2017 років виробництво фуа-гра впало на 40%. Про спалах пташиного грипу також повідомляли у Британії, Росії, Нідерландах та Німеччині. У листопаді минулого року в Данії знищили 25 тисяч курчат через спалах пташиного грипу.
Через Covid-19 попит на фуа-гра та м’ясні продукти загалом знизився. Як шампанське, ікра та інші святкові продукти, фуа-гра рідко з’являється в списку покупок. Проте великодні канікули у Франції традиційно є періодом великого споживання фуа-гра, але навесні 2020 року виробники зіткнулися з різким падінням продажів. Наприклад, в гіпермаркетах і супермаркетах продаж напівфабрикатів з так званого делікатесу впали на 50% з 29 березня 2020 року.

У всьому світі заборона виробництва фуа-гра не має сприйматись як обмеження свободи вибору для людей. Це не про дієту та їжу, це про тварин та жорстоке поводження з ними, якому не є виправданням смак та усталені традиції. Це має стати вибором свідомої людини. Як згадувалось вище, законопроєкт №2802 від 24.01.2020 року, який вже зареєстрований у Верховній Раді України, досі є актуальним. Він може стати порятунком для живих істот, які піддаються насиллю кожного дня протягом усього свого життя. У наших силах зменшити їх страждання.

Авторка статті: Яна Білоус, представниця зоозахисної ГО “Відкриті клітки Україна”