Open cages

На додаток до підтримки покращення добробуту, благодійні фонди та організації, які допомагають тваринам, спонукають громадськість критично оцінювати вплив їхнього способу життя на тварин.

У наші дні найпоширенішим видом взаємодії між людьми та тваринами, що не є домашніми улюбленцями, — це різноманітні способи експлуатації останніх. Люди їх їдять, п’ють їхнє молоко, носять їхнє хутро чи шкіру, або використовують косметику, яка була на них протестована. Для тварин, які стають жертвами цих багатомільярдних індустрій, життя означає нескінченний біль, обмеження свободи та страждання.

Організації, що допомагають тваринам, діють від імені тварин, які не можуть себе захистити. Їхня головна мета — полегшення або позбавлення страждань, яких ті зазнають від рук людей. Незалежно від того, чи йдеться про захист тварин, на яких полюють для подальшого торгу, чи тварин, народжених і вирощених на промислових фермах, некомерційні організації піклуються про покращення їхнього добробуту та допомагають прийняти прогресивне законодавство.

ЩО ТАКЕ ОРГАНІЗАЦІЇ, ЯКІ ДОПОМАГАЮТЬ ТВАРИНАМ?

Робота таких організацій спрямована на захист тварин. Це означає, що вони працюють для виконання визначеної місії, а не для отримання прибутку, як це роблять корпорації. Усі гроші, зібрані такими організаціями, зазвичай надходять у вигляді пожертвувань та грантів, і вони мають бути спрямовані на місію, а не на користь акціонерів чи інвесторів.

Зоозахисні організації можуть займатися різними проблемами. У той час як деякі з них направлені на конкретну діяльність, наприклад притулки, що піклуються про покинутих або загублених тварин, інші функціонують ширше та проводять кампанії з низки внутрішніх та міжнародних питань. Нижче наведено приклади проблем, які намагаються розв’язати такі організації:

• Торгівля дикими тваринами;
• Добробут сільськогосподарських тварин;
• Охорона середовища проживання тварин;
• Поширення інформації про рослинне харчування;
• Захист морських ссавців;
• Експлуатація тварин у розважальних сферах (наприклад, у зоопарках, дельфінаріях, цирках).

У ЧОМУ ВАЖЛИВІСТЬ ЗООЗАХИСНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ?

Зоозахисні організації формують найкращий і часто єдиний спосіб захисту тварин. Мотивовані своїми місіями, а не фінансовою вигодою, вони виступають за посилення захисту тварин на законодавчому та політичному рівні. Вони також підвищують рівень громадської свідомості щодо шкоди, якої зазнають тварини від рук людини. Також часто створюють безпечні місця проживання, які дозволять тваринам жити так, як у дикій природі.

Зараз стосунки між людьми й тваринами будуються на домінуванні. Тварини вважаються власністю як юридично, так і ідеологічно. Люди використовують їх та часто піддають насиллю у своїх цілях.
Лабораторії досі проводять операції на живих приматах і собаках. На промислових фермах тварин утримують у величезних ангарах без вікон, часто у суцільній темряві, відлучаючи їх від сім’ї та проводячи у таких стислих і брудних умовах все життя. Часто тварин доводиться накачувати антибіотиками, щоб вони мали змогу вижити.

Велика частина сучасного суспільства в Північній Америці та Європі активно експлуатує тварин. Їх використовують для розваг, тестування косметики та парфумів, виробки молочних продуктів чи пускають на забій. Промислове сільське господарство, дослідницькі лабораторії, одяг та розваги — усі ці види тваринництва приносять мільярди доларів доходу щорічно. На шкоду тваринам, фінансовий стимул для їхньої постійної експлуатації дійсно має масовий характер.

Попри деякі місцеві та національні закони, життя, вподобання та досвід тварин вважаються менш важливими, ніж фінансова вигода, яку вони приносять. І це у найкращому випадку. У гіршому, це взагалі не має жодного значення. Без зоозахисних ініціатив тварини залишалися б під абсолютною владою підприємств, мотивованих виключно грошима.

Завдяки зоозахисним організаціям у тварин з’явився шанс на краще життя.
Такі організації інформують і заохочують громадськість переосмислювати вплив їхнього способу життя на тварин.

ЯК ЗООЗАХИСНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ДОПОМАГАЮТЬ ТВАРИНАМ?

Зоозахисники у своїй роботі використовують різні тактики, зокрема:

– Масовий активізм;
– Інформаційні та публічні заходи на тему веганства;
– Under cover (піл прикриттям) розслідування таких місць, як лабораторії та ферми;
– Судові позови проти порушників прав тварин;
– Розробка та просування законів, які захищають права тварин.

Загалом, діяльність зоозахисних організацій поділяється на дві категорії:

– Добробут тварин
Такі організації допомагають тваринам, які знаходяться під контролем людей, з точки зору їхнього фізичного та психологічного стану. Сюди можна віднести ферми, зоопарки та навіть домашніх тварин.

– Права тварин
Рух за права тварин виступає за повне звільнення тварин від людської експлуатації, визнаючи при цьому їхнє невіднятне право жити так, як вони хочуть, не допускаючи будь-яких вторгнень у їхнє життя зі сторони людей, якими б причинами вони не були обумовлені.

Хоча сфери добробуту та прав тварин можуть здаватися несумісними, зоозахисні організації часто ставлять фокус на них обох. Наприклад, Відкриті клітки Україна виступає за підвищення рівня добробуту, переконуючи компанії покращувати умови життя курей на фермах, водночас виступаючи за виключення продуктів тваринного походження з раціону, оскільки, перш за все, саме масове поширення рослинного харчування перешкоджатиме жорстокому поводженню з тваринами.

Переваги цього багатостороннього підходу можна побачити у діях деяких представників руху захисту тварин. Наприклад, важлива поправка до Закону про добробут тварин, єдиного федерального закону про добробут в США, була прийнята завдяки роботі організації з прав тварин People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). Попри те, що PETA є організацією, яка орієнтується на захист прав тварин, вона також виступає за поступові зміни у законах, пов’язаних з їх добробутом.

ЕФЕКТИВНІСТЬ НАШОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

За останні декілька років ГО «Відкриті клітки Україна» виросла з невеликої групи активістів до найбільшої міжнародної організації в Україні, що займається покращенням добробуту фермерських тварин.
Ми та наші прибічники досягли наступного:

– Домоглись прийняття комплексного зоозахисного законопроєкту 2351. Серед десятків правок, які позитивно впливають на життя тварин, ми особливо пишаємось забороною насильницького годування тварин. Таким чином, виготовлення продукту неймовірної жорстокості — фуа-гра, — опинилось поза законом в Україні.

– Зняли документальний фільм «Норкотрафік». Він розповідає про українські хутрові ферми, життя тварин на них та катастрофічний вплив на екологічну ситуацію поблизу ферм.

– Майже 13 тисяч людей пройшли наш безплатний 10-денний Plant-Based Challenge, де дізнались, чи є рослинний раціон повноцінним, чому все більше людей і бізнесів обирають «plant-based», як збалансувати рослинне харчування та чим замінити традиційні продукти.

Ці та інші подвиги отримали широке визнання і допомогли Відкритим кліткам одержати визнання.
Наприклад, ми — одна з найкращих благодійних організацій, на думку ACE.

Animal Charity Evaluators (ACE), шанована організація, яка займається просуванням найефективніших благодійних організацій для тварин, декілька разів називала «Anima International» (частиною якої є і «Відкриті клітки Україна») однією з найкращих благодійних організацій у світі.

ЯК ЗРОБИТИ ПОЖЕРТВУ ЧИ ПРИЄДНАТИСЯ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ

«Відкриті клітки Україна» створена зацікавленими людьми, які хочуть змінити ситуацію на користь тварин. Пожертву можна зробити тут у вигляді одноразової пожертви чи налаштувати щомісячний донейт. Наша спільнота постійно зростає. Ми маємо прихильників по всій Україні. Щоб дізнатися більше про те, як можна доєднатись до боротьби за тварин, — перейдіть на сторінку Волонтерство.

Світ був би набагато похмурішим місцем для тварин, якби не благодійні організації. Підтримка таких організацій у будь-якій формі — це чудовий спосіб полегшити важку долю тварин на промислових фермах, у зоопарках, лабораторіях та скрізь, де ті зазнають страждань.

Переклад та адаптація: Артем Караянов та Олена Баран, активісти ГО «Відкриті клітки Україна»
Оригінал