Open cages

Можливо, ви вже зустрічали термін «екотероризм» чи «зоотероризм». Можливо, сьогодні вперше побачили їх у цій статті. Проте уява вже малює картини в стилі кримінального трилеру, де люди з чорними масками на обличчі беруть в заручники фермерів і змушують їх випустити всіх корів на волю. Або захоплюють в Луцьку автобус і змушують президента рекомендувати всім подивитись фільм «Земляни».
Які ж вони, ці зелені екстремісти? Чого хочуть і що про них каже закон?

У 2011 році таємне розслідування на фермі в Айові, США, виявило, що працівники жбурляють поросят на бетонну підлогу. Інше подібні зйомки задокументували, як працівники «били свиней металевими прутами» та «встромляли прищіпки в очі та морди свиней». Ці докази незаконної діяльності на промислових фермах проводилися зоозахисними організаціями, які задокументували побачене на відео.

У 2012 році штат Айова ухвалив закон, який забороняє збирання доказів подібних злочинів. І Айова не єдиний штат, що пішов на такі кроки. Декілька штатів прийняли — і багато інших розглянули — закони, які криміналізують таємні розслідування, які виявляють зловживання на фермах.

Законотворці відверто говорять про свої мотиви. Вони стурбовані, що докази того, що відбувається на цих фермах, обурять американців і вони хочуть змін у законах щодо поводження з тваринами.

Одна з історій, які спровокували закон Айови, сталась на фермі компанії Sparboe Farms у 2011 році. Таємний розслідувач, який працював на Sparboe, відвідав вісім установ у трьох штатах і зняв кадри, на яких робітники випалюють дзьоби у курчат, жбурляють на підлогу курей, тримаючи їх за шию, залишають мертвих птахів гнити в клітках разом з живими.

Більше мільйона людей переглянули це відео на YouTube. Люди були обурені та нажахані. McDonald’s, Target та інші великі покупці яєць розірвали контракти зі Sparboe Farms.

Але справа не в конкретній компанії. Інші розслідування — в Айові та по всій Америці — виявили подібні звірства на інших фермах.

На відео, створеному Гуманним товариством Сполучених Штатів, — клітки з напіврозкладеними тушками курей та живими курми з важкими інфекціями та абсцесами, а також кури з випаданням матки (наслідок напруги від відкладання занадто великої кількості яєць), включаючи курку, внутрішні органи якої застрягли у підлозі клітки.

Такі зйомки після 2012 року (коли був прийнятий закон) було б незаконними.

Важливо, що подібні знущання відбуваються не через кількох особливо жорстоких працівників ферм. Такі речі регулярно трапляються на промислових фермах — це системні проблеми, а не окремі прояви жорстокості.

Поки в Америці зоозахисники судяться через такі закони з владою штатів, де вони були прийняті, українські недобросовісні бізнесмени зловживають цим терміном як тільки можуть.

Для цього використовують усі доступні медіаресурси. До прикладу, у статті на вікіпедії в екотероризмі звинувачують зоозахисну організацію UAnimals, яка, за версією автора статті, домагається закриття українських цирків з тваринами вийнятково задля просування канадського Cirque du Soleil на український ринок. А Українська асоціація мисливців називає усіх, хто бореться з хутровими фермами, веганани-екстремістами. «Під роздачу» попали й ГО «Відкриті клітки Україна» та «Єдина планета».

Загалом екоретористами та зооекстремістами зручно називати будь-кого, хто виступає проти практик, які опоненти підтримують з фінансових чи ідеологічних мотивів. Годуєш бездомних собак — у Нетішині та Токмаку за це могли оштрафувати. Проти знущань з тварин на манежі — агент іноземного цирку. Не хочеш жити в смороді біля норкових ферм і вважаєш вбивство заради хутра негуманним — сектант, який руйнує українську економіку.

Наклеп — звична реакція недобросовісного бізнесу на будь-яку критику. А ще — щире нерозуміння того, що є активісти, яким не треба «розпилювати гранти», аби щиро співчувати домашнім та фермерським тваринам. Що є люди, які готові чергувати ночами, аби не спиляли дерева в улюбленому сквері. Що для того, аби відмовитись від продуктів тваринного походження, не обов’язково бути в секті.

В Україні, на щастя, є закон про тероризм, який дає чітке визначення усім термінам, якими оперують, поливаючи брудом еко- та зоозахисні організації.

В Законі України «Про боротьбу з тероризмом» сказано, що «тероризм — суспільно небезпечна діяльність, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, убивств, тортур, залякування населення та органів влади або вчинення інших посягань на життя чи здоров’я ні в чому не винних людей або погрози вчинення злочинних дій з метою досягнення злочинних цілей».

А «терористичний акт — злочинне діяння у формі застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, відповідальність за які передбачена статтею 258 Кримінального кодексу України».

Тож всі маніпуляції хайповими термінами — просто наклепи й спроба очорнити репутацію активістів. А терористами можна назвати тих, хто цілеспрямовано залякує населення, розповідаючи байки про сектантів та грантожерів-руйнівників економіки. А ще тих, хто посягає на здоров’я ні в чому не винних людей, забруднюючи нечистотами з ферм питну воду, вирубуючи ліси й осушуючи озера, щоб побудувати чергову багатоповерхівку.

Якщо ж ви вважаєте, що терор — це те, як утримують тварин на промислових фермах і готові захищати їх права, запрошуємо до активізму в організації «Відкриті клітки Україна».

Олена Баран, координаторка волонтерів ГО «Відкриті клітки Україна», спеціально для УП Життя