19.08.2020 року екоінспекція разом з журналістами та громадськими активістами вийшла на позапланову перевірку ДП «Одеський державний цирк» з питань поводження з тваринами. 

Представники цирку відмовились впустити в будівлю цирку представників ЗМІ. Директор мало не почав бійку з журналістом

Також, цікаво, що керівництво підприємства обрало нову тактику захисту – у цирку повідомили, що тварин у програмах не має, при тому що у діючій програмі «Весільний Вальс», виступали дикі мавпи. Залишається здогадуватись, чи це означає, що у майбутніх програмах цирк все ж таки не використовуватиме диких тварин.

Перевірка триває, результати будуть відомі  згодом, але очевидно, що керівництву установи є що приховувати. 

Нагадаймо, ситуація, що склалася з поводженням з дикими тваринами у ДП «Одеський державний цирк», не нова, але особлива, навіть у порівнянні з іншими цирками. Умови поводження з тваринами у цьому цирку вважаються одними з найгірших в Україні, саме на арені цього цирку від лап тигру загинула у свій час дресувальниця Сніжана Даутова, а керівництво підприємства відрізняється зухвалістю в ігноруванні вимог контролюючого   органу,   за   що   періодично   притягається   до   адміністративної відповідальності. Так, приписом Державної екологічної інспекції в Одеській області N21 від   17.08.2018   зобов’язано   суб’єкта   господарювання   –   Державному підприємству «Одеський державний цирк» припинити будь-яку діяльність пов’язану з утриманням диких тварин, які перебувають у стані неволі або напіввільних умовах з 17.08.2018 постійно. Даний припис є чинним, не скасований в судовому порядку, водночас згідно з програмами цирку за 2018-2020 роки злісно не виконується Державним підприємством «Одеський державний цирк». 

Державною екологічною інспекцією в Одеській області на підставі наказу N 430 від 18.07.2019 та направлення на проведення позапланової перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства у частині виконання припису від 17.08.2018 No 21, керуючись ст. ст. 5, 7 Закону України «Про основні засади державного нагляду контролю у сфері господарської діяльності», ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Положенням про Державну екологічну інспекцію в Одеській області, затвердженого наказом Державної екологічної інспекції України від 24.07.2019 по 26.07.2019   проведено   позапланову   перевірку   дотримання   вимог   природоохоронного законодавства   у   частині   виконання   припису   від   17.08.2018   N   21   Державним підприємством «Одеський державний цирк» за результатами якої складено Акт No 15/12, яким зафіксовано ряд порушень, які стосувались невиконання вимог Припису Державної екологічної інспекції в Одеській області N 21 від 17.08.2018.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду у справі N 420/4608/19 від 17.109.2019 позов Державної екологічної інспекції в Одеській області, третя особа ГО «Відкриті   клітки  Україна»   до  ДП «Одеський   державний  цирк»  про   вжиття  засобів реагування у справі був задоволений, вжиті заходи реагування, у вигляді зупинення надання   послуг   з   утримання,   використання,   розміщення   диких   тварин   до   повного усунення   виявлених   порушень,   вказаних   в   Акті   перевірки   дотримання   вимог природоохоронного законодавства Державної екологічної інспекції в Одеській області N 15/12 від 26.07.2019 року, шляхом створення умов, які відповідають біологічним, видовим та індивідуальним особливостям диких тварин. Оскільки під час судового процесу та попередній перевірці Державної екологічної інспекції в Одеській області було встановлено неможливість   створення   таких   умов,   приписом   Державної   екологічної   інспекції   в Одеській області N 21 від 17.08.2018 було заборонено проводити будь-яку діяльність пов’язану з утриманням диких тварин, які перебувають у стані неволі або напіввільних умовах з 17.08.2018 постійно.

Таким чином, ДП «Одеський державний цирк» не могло виконати рішення суду, продовжуючи використовувати диких тварин.

Після рішення суду у програмах цирку продовжили виступи:

  1. дикі тварини з пересувних цирків, використання у яких тварин заборонені ст. 1, 7, 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»;
  2. тварини, які занесені до Червоної книги України та використання яких заборонено ст. 11, 19 Закону України «Про Червону книгу України» (безвідносно до їх походження);
  3. великі морські ссавці, що є жорстоким поводженням над тваринами, оскільки у цирку немає басейну;
  4. з 25.07.2020 до 23.08.2020 знову діє програма «Весільний Вальс», де використовуються дикі тварини (мавпи).

Враховуючи,   що   стягувачем   у   виконавчому   провадженні   N  60962783   з примусового виконання виконавчого листа N 420/4608/19, виданого 07.11.2019 Одеським окружним   адміністративним   судом   про   застосування   до   Державного   підприємства «Одеський державний цирк» заходів реагування є Державна екологічна інспекція в Одеській   області   заходи   з   оскарження   останніх   результатів   виконання   рішення, ймовірно,   не   здійснювались   за   очевидного   невиконання   суб’єктом   господарювання рішення суду про застосування заходів реагування.

ГО «Відкриті клітки Україна» з лідеркою ініціативної групи з захисту прав тварин Марченко О.В., локальними ГО «Громадська рада зоозахисників Одеси», ГО «АНІМАЛ СОС ОДЕСА», одеською ініціативною групою «Кіт та пес» та всеукраїнськими організаціями (Всеукраїнська спілка громадських організацій «Асоціація зоозахисних організацій України», ГС «Українське об’єднання захисників тварин» та інші) звернулися до екологічної інспекції з заявою про проведення перевірки виконання вимог припису. Екоінспекція вийшла на перевірку дотримання усіх вимог природоохоронного законодавства в частині утримання диких тварин.

Таким чином, систематичні безперервні порушення ДП «Одеський державний цирк» ставлять його в окреме положення серед інших цирків України та потребують термінової уваги Голови Державної екологічної інспекції України, оскільки результати нової перевірки так само можуть бути знівельовані закінченням виконавчого провадження, яке не оскаржить територіальний орган Державної екологічної інспекції України, та Міністра культури та інформаційної політики України, чиїм Міністерством ігноруються безвідповідальна поведінка посадових осіб цирку.