Open cages

Хоча в початковій школі дітей вчать, що корови — ссавці, так само як і собаки та кішки, дорослі рідко і неохоче наділяють корів рисами, якими люди часто пояснюють поведінку домашніх тварин.

Не заведено казати, що корови мудрі, чутливі та віддані. У світі, де життя цих прекрасних тварин зведено до матеріальної цінності, легше ігнорувати їхні почуття. Дуже повільно починають поширюватись у суспільній свідомості знання, що корови є дуже чутливими ссавцями, і діапазон емоцій, які вони відчувають, надзвичайно широкий — від радості та грайливості, до страху та відчаю.

Корови говорять вухами

У недавньому дослідженні групи вчених під керівництвом Хелен Проктор та Джемми Кардер ми дізнаємось, що те, як корова розташовує вуха, може бути ознакою її радості та інших емоцій. Інше дослідження цієї ж групи вчених показує, що температура носа також може бути цікавим показником емоційного стану цих тварин.

В обох дослідженнях корів погладжували. Положення вух і температура носа змінювалася в три етапи: до початку погладжування, під час цього процесу та після її завершення.

Виявилося, що поки корів гладили, положення вух змінювалося — коли тварина відчувала задоволення, вуха вільно звисали або були нахилені. Позитивний стимул також впливав на температуру носа корови, яка знижувалася під час погладжування.

Результати цих досліджень чітко показують, що корови здатні комунікувати свій хороший стан, і спостереження за положенням вух або температурою носа може бути корисним і малоінвазивним показником емоцій корів.

Такі знання можуть допомогти нам зрозуміти цих тварин і змінити ставлення до них у суспільстві. Вони не можуть говорити самі, але якщо ми спробуємо їх зрозуміти, ми можемо стати їхнім голосом.

Авторка: Арлета Сераковська, активістка «Відкриті клітки Польща»
Переклад з польської: Альберт Мончка, активіст ГО «Відкриті клітки Україна»
Адаптація: Ніна Новосельська, активістка ГО «Відкриті клітки Україна»
Джерело: https://www.otwarteklatki.pl/blog/krowie-emocje