Фуа-гра французький делікатес, який виготовляється із жирної печінки качки чи гуски. Цю страву засуджують через жорстокість до тварин.

Виготовлену з жирної качиної або гусячої печінки фуа-гра багато хто вважає делікатесом. В перекладі з французької її назва означає “жирна печінка”. Проте, що таке фуа-гра та як вона виготовляється? Попри те, що у більшості вона асоціюється із Францією, фуа-гра споживають у всьому світі. А походить вона зі Стародавнього Єгипту.

ІСТОРІЯ ФУА-ГРА

Відповідно до Міжпрофесійного комітету виробників фуа-гра (МКВФ) — комітету, що представляє професіоналів в індустрії птахівництва — малюнки на стінах гробниць Стародавнього Єгипту зображують рабів, які згодовують інжир гусям.

Ці малюнки — так само як схожі зображення в інших гробницях — були сприйняті як доказ того, що історія фуа-гра триває тисячі років.

Єврейський народ історично вигодовував гусей як заміну салу і римляни також смакували печінкою гусей, вигодуваних інжиром. МКВФ зауважує, що її вперше було подано римлянами на банкеті у І ст. до н.е. 

В часи Римської імперії фуа-гра стала частиною французької кухні, як ми знаємо її сьогодні. Зараз близько три чверті усієї фуа-гра виробляється у Франції.

ЩО ТАКЕ ФУА-ГРА?

Щоб виготовити фуа-гра, качок і гусей примусово годують злаковою їжею через трубку, аби зробити їхню печінку жирною. Назва “фуа-гра” стосується цілої печінки, але паштет із фуа-гра також часто зустрічається. Це паста з фуа-гра та білого вина. 

Сертифікований дієтолог Саванна Шумейкер, MS, RDN, пише для Healthline: “Процес відгодовування робить фуа-гра делікатесом, оскільки печінка качок та гусей, які не пройшли цей процес, не є жирною чи м’якою. Фактично, процес примусового вигодовування збільшує печінку птахів у 10 разів.”

ЖОРСТОКІСТЬ ФУА-ГРА 

Багато хто вважає виробництво фуа-гра  жорстоким та негуманним. Воно може викликати значні проблеми зі здоров’ям для птахів, яких для цього використовують, включаючи пошкодження ніг. Деякі качки й гуси, які використовуються для виготовлення фуа-гра, не можуть стояти через надмірну вагу — їм згодовують до двох кілограмів їжі в день. Вони також можуть зазнавати травм горла.

“Примусове вигодовування, відоме як гаваж, викликає низку захворювань”,  — повідомив LIVEKINDLY Кріс Дероз, засновник некомерційної організації Last Chance for Animals, що бореться за права тварин. Він сказав: “[Ці травми включають] синці, перфорацію стравоходу, крововилив і запалення шиї в результаті повторюваного введення трубки в горло; асфіксію, викликану неправильним впиханням їжі у трахею; болі в животі, оскільки печінка займає такий простір, який не відповідає її природному розміру”. Дероуз додав, що поранення стравоходу можуть призвести до занесення інфекції. Інші хвороби й травми, які можуть стати результатом примусового вигодовування, включають ліпідоз печінки та недоїдання (брак поживних речовин, викликаний неправильним харчуванням).

“Через ці причини смертність серед примусово годованих птахів є у 10-20 разів вищою, ніж серед тих, кого примусово не годують” —  повідомляє Дероуз. “Поведінкові докази показують, що качки й гуси відчувають страх, а також сильний і хронічний стрес від багаторазового щоденного примусового годування і пов’язаного з цим болю”.

Активісти засуджують примусове годування качок і гусей.

ЗАБОРОНИ ФУА-ГРА

Через пов’язану із цим жорстокість, виробництво фуа-гра заборонене у декількох країнах. Серед них Італія, Німеччина, Данія і Норвегія. У 2012 році набрала чинності заборона продажу фуа-гра у штаті Каліфорнія. Виробники не зі штату намагались оголосити заборону незаконною, але каліфорнійським суддею було визнано цю заборону конституційною.

Згідно з Кітті Блок —  президентом і гендиректором Humane Society International —  суддя не лише відмовив у домаганні виробників скасувати закон, а й “попередив, що подання схожих позовів щодо конституційності цього закону потягне за собою призначення судом санкцій”.

Вона написала у своєму блозі: “Ця перемога є ще однією причиною, чому компанії й виробники, що вдаються до таких жорстоких дій як примусове вигодовування, повинні відкинути таку практику раз і назавжди”.

У листопаді минулого року місто Нью-Йорк також прийняло заборону фуа-гра, яка набуде чинності з 2022 року. Порушник цієї заборони муситиме сплатити штраф розміром до 2 000 доларів.

Дероуз і його команда відіграють важливу роль у кампаніях щодо заборони фуа-гра у Каліфорнії та Нью-Йорку. За його словами, обидві заборони “шкодять індустрії”. 

Хоча шлях до заборони фуа-гра в США залишається довгим.

Він пояснює: “Фабрики й ферми —  це бізнес, і —  як багато інших бізнесів — вони адаптовуватимуться до змін на ринку, скорочуючи свою продукцію чи знаходячи нові шляхи для продажу свого продукту”. Він додав: “Ми, можливо, виграли вирішальну битву у Каліфорнії та Нью-Йорку, але ми ще повинні виграти війну”.

ВАРІАНТИ ВЕГАНСЬКОЇ ФУА-ГРА

Важко знайти веганську версію фуа-гра на полицях супермаркету, але ви можете зробити її своїми руками. Рецепти, схожі на цей від Full of Plants, використовують інгредієнти рослинного походження, щоб відтворити схожі вигляд і смак, як у паштету з фуа-гра, але без жорстокості.

Автор рецепту каже, що йому знадобилось 10 спроб, щоб страва вдалася. Результатом цих старань стала “веганська фуа-гра, яка має насичену і кремову текстуру”.

У співпраці з організацією, яка бореться за права тварин, People for the Ethical Treatment of Animals, мішленівський шеф-кухар Алексіс Готьє створив рецепт “штучної фуа-гра” у 2018 році. Процес передбачає створення суміші із цибулі шалот, сочевиці, волоських горіхів та грибів.

У майбутньому також може бути доступною фуа-гра, вирощена у лабораторії. Японська компанія IntegriCulture Inc, що займається виробництвом культивованого м’яса, працює над її альтернативою на основі клітин. Співзасновник та генеральний директор Юкі Ханью заявив у 2019 році, що ресторани зможуть подавати таку фуа-гра до 2021 року. 

У споживацьких маркетах вона стане доступною до 2023 року.

Французький стартап Suprême також працює над лабораторною версією фуа-гра. Компанія сподівається випустити свій кінцевий продукт до 2022-2023 років.  

За словами Дероуза, люди починають змінювати своє ставлення до цієї суперечливої їжі.

“Я думаю, що люди знали про жорстокість фуа-гра тривалий час — пояснює він. —  Примусове годування було частиною спокуси; споживання фуа-гра було гріховним актом. Споживачі фуа-гра пам’ятали про її ціну з точки зору страждань тварин”.

Він додав: “За останні 40 років сприйняття фуа-гра розвивалося разом із розумінням того, як свійські тварини терплять біль і страждання для того, щоб бути переробленими у їжу. Важка праця організацій, що борються за права тварин, змогла змінити уявлення багатьох людей щодо цього питання, але нам ще належить пройти довгий шлях”.

Україна поки відстає від світових трендів, та зміни не за горою. Законопроєкт №2802, який забороняє виготовлення та продаж фуа-гра в Україні, вже внесений до порядку денного Верховної Ради. Прийняття його означатиме наближення українського законодавства до стандартів ЄС та світової гуманної практики. На високій кухні XXI століття не місце хворим печінкам замучених птахів.

Джерело: https://www.livekindly.co/what-is-foie-gras/Переклад з англійської: Вікторія Степанюк, активістка ГО “Відкриті клітки Україна”