Фуа-гра французький делікатес, який є недоступним для більшості через високу вартість. Проте велика кількість людей переконані, що його виробництво потрібно заборонити через надмірну жорстокість заради надлишкового продукту. Що думають про фуа-гра пересічні люди, дивіться у відео.

Фуа-гра — це штучно збільшена гусяча чи качина печінка, яку отримують шляхом насильного відгодовування, що має назву — гаваж. Для того, щоб печінка могла називатись фуа-гра, вона повинна важити від 700 грамів для гусей, 300-400 грамів для качок.

Процес гаважу є згубним для добробуту тварин, це було заявлено ще у 1998 році Науковим комітетом з питань охорони здоров’я та добробуту тварин (SCAHAW) і у 2017 році Інформаційною службою із захисту тварин в рамках Кембридзького дослідження “Добробут качок під час виробництва фуа-гра” (“The welfare of ducks during foie gras production” Rochlitz J.R. and Broom D.M.).

На сьогодні виробництво фуа-гра заборонили у багатьох країнах, серед яких Аргентина, Ізраїль, більшість країн ЄС та деякі штати США.

Проте попит на фуа-гра залишається актуальним для вузького сегмента населення, заможних людей, що можуть дозволити собі цю страву, іноді й не підозрюючи, яким чином вона виробляється. Тому виробники з країн, в яких це виробництво не заборонене, провадять свою діяльність надалі (в Україні в тому числі), попри екстремальну жорстокість, якій птахи піддаються під час гаважу та утримання в тісних клітках.

Окремі виробники вдаються до нечесної конкурентної боротьби, рекламуючи продукт жорстокості — фуа-гра як “гуманний вибір.” Так у 2012 році Фонд правового захисту тварин подали до суду на Hudson Valley Foie Gras за рекламу продукції компанії, як “гуманного вибору” для фуа-гра. Федеральний суддя Каліфорнії заявив, що дозволить сторонам надати докази й вирішити, чи може Hudson Valley довести, що заяви компанії про “гуманність” правдиві. Після чого Hudson Valley залагодили справу і відмовились від цієї рекламної кампанії.

А широко розтиражована історія про іспанського фермера, завдяки якій в мережі можна знайти багато публікацій із заголовками “гуманна” або “етична” фуа-гра тільки демонструє силу лобі фуа-гра. Історія Едуардо Соуза розповідає про отримання фуа-гра без насильного відгодовування. Фермер виробляє те, що його шанувальники називають “етична фуа-гра”, але сам фермер називає свій продукт “натуральним”.

Господарство чоловік веде в Іспанії, в регіоні Естремадура. Зі слів Едуардо, його гуси живуть на природній території, і в них через це більшою мірою проявляється міграційний інстинкт, який спонукає тварин накопичувати жир для довгих перельотів. Цей інстинкт протягом певного періоду в році Едуардо Соуза і використовує для отримання дорогого продукту, дозволяючи їм споживати їжі скільки хочеться. Соуза виробляє за рік те, що французькі фермери можуть виробляти кожні три місяці в амбарах площею 100 квадратних метрів. У його гусей до того часу, коли їх вбивають, печінка важить близько 450 грамів, в порівнянні з печінкою 600-1000 грамів, отриманої від гусей з примусовим годуванням. Проте, його спосіб виготовлення фуа-гра є занадто дорогим: вартість продукту за 100 грамів сягає близько 190 євро.

Підсумовуючи вищесказане, назва “гуманна” фуа-гра – це не більше ніж спроба маніпуляції вибором споживачів. А з точки зору етики ці слова геть не сумісні. Адже гуманність — це про людяність та добре ставлення не тільки до людини, а й до тварин. Виробництво ж фуа-гра, звісно, що таким назвати не можна.

Авторка статті: Марія Свєтлакова, представниця ГО “Відкриті клітки Україна”