Open Cages

Несучок розводять на яйця, а бройлерів — на м’ясо — це різниця між курми, що відома звичайній людині. Однак список можна продовжити. Кури-несучки та кури-бройлери відрізняються за зовнішнім виглядом, тривалістю життя та умовами, в яких вони утримуються на фермах.

Відмінності у зовнішньому вигляді несучок та бройлерів

Не потрібно бути експертом, щоб на око визначити, яка курка — несучка, а яка бройлер. Насправді часто навіть одного погляду на їх оперення достатньо — пір’я несучок може відрізнятися за кольором, але найчастіше вони бурі. Тоді як бройлери завжди білі. Це пояснюється тим, що яскраве оперення асоціюється зі світлим забарвленням м’яса, яке краще продається. Крім того:

Кури-несучки мають струнку поставу та в середньому важать не більше 1,7–2 кг. Їх голова і силует витягнуті, візуально ніби утворюють трикутник, а шиї короткі й злегка вигнуті. У них великий червоний гребінець, а їх круглі очі переважно жовто-гарячого кольору.

● Що найбільше відрізняє курчат-бройлерів від курей-несучок, так це їх міцні ноги й грудні м’язи — курчата набирають вагу з величезною швидкістю, тому їх велика маса часто розподіляється нерівномірно, а ноги деформуються. На додаток, голова бройлера пропорційно менша, ніж у несучки, а гребінь на ній коротший. Однак відмінності у зовнішньому вигляді курей-несучок та бройлерів не такі значні, як у способі їх вирощування.

Розведення курей-несучок

Оскільки «функцією» несучок є відкладення яєць, живими залишають лише самок пташенят. Курчата підлягають статевій сегрегації, тобто відокремленню за статтю — на цьому етапі маленьких півників знищують. Потім пташенят відправляють до ясел на 16 тижнів та переводять у виробничий цех, де вони відкладають яйця до кінця свого життя. Цей час називається періодом несучості й триває він приблизно 60 тижнів. Тому термін експлуатації та, відповідно, життя несучок зазвичай триває близько 1,5 року, тоді як в природних умовах вони можуть прожити до 10 років.

Кури-несучки вирощуються в різних системах: підлогова (підстилкова, решіткова та підстилково-решіткова), вольєрна, система вільного вигулу та кліткова. Остання використовується найчастіше і водночас асоціюється з найбільшими стражданнями. Все своє життя кури проводять у маленьких клітках, складених одна на одну, утворюючи багато поверхів. Кожна з кліток має площу трохи більшу за аркуш паперу формату А4. Вольєрне вирощування потребує великої кількості людей, а кури не мають доступу до сонячного світла, не можуть задовольнити свої основні потреби; в залах відчувається неприємний запах виділень. Тварини виснажені й страждають від зламаних кінцівок та хронічного болю. Це, своєю чергою, породжує агресію — птахи клюють один одного, висмикують пір’я, присутні навіть прояви канібалізму.

Розведення курей-бройлерів

Курчат порід, які швидко набирають вагу, використовують для розведення бройлерів. Щоб прискорити їх ріст, їм годують спеціальними кормовими сумішами та регулюють денний та нічний режим (світло горить 23 години на добу). Таким чином курчата за 5 тижнів можуть набрати до 3-х кг маси! Наслідком такого стрімкого росту можуть стати хвороби серця і ніг — кури не здатні витримувати вагу власного тіла, тож їх кінцівки деформуються.

На відміну від несучок, бройлерів не утримують у вольєрах. Їх вирощують в ангарах, де дуже тісно. За європейським законодавством на квадратний метр припадає 19 тварин. Вони не можуть вільно рухатися, а за наявності проблеми з кінцівками, падають та часто опиняються в залишках їжі та воді через те, що не здатні підвестись. Оскільки курчата постійно рухаються по фекаліях, у них з’являються потертості на ногах та інших частинах тіла, а через аміак у повітрі виникають проблеми з очима та дихальною системою. Крім того, у відкритих залах курям немає де сховатися, тому влітку за поганої вентиляції вони гинуть через так званий тепловий стрес.

Усе це завдає жахливих страждань бройлерам, внаслідок чого часто виникають прояви агресії та канібалізму. Життя бройлерів зазвичай закінчується через 2 місяці, оскільки тоді збільшення маси їх тіла сповільнюється (попри таку ж кількість з’їденого корму), і їх подальше утримання перестає бути вигідним для власника.

Незалежно від того, чи мова йде про курей, яких вирощують для м’яса — чи для яєць, їх життя пов’язане з великим болем, якого можна уникнути. І несучки, і бройлери заслуговують на покращення умов вирощування та зменшення їхніх страждань. Якщо ви хочете допомогти їм, підпишіть петицію або підтримайте нашу діяльність.

Авторка статті: Дагмара Пьетрзак, активістка ГО «Відкриті клітки Польща»
Переклад з польської: Альберт Мончка, активіст ГО «Відкриті клітки Україна»
Адаптація: Анжеліка Біла, активістка ГО «Відкриті клітки Україна»
Оригінал тут:
https://www.otwarteklatki.pl/blog/czym-rozni-sie-kura-nioska-od-kurczaka-brojlera