Unsplash

Найближчими днями в багатьох містах України прогнозують спеку близько 30 градусів. І загалом така температура влітку вже стає нормою. В такі дні ми стараємось уникати довгого перебування на вулиці, не навантажувати себе фізично, не виходити без головного убору, сонцезахисних окулярів та пляшки з водою. А чи задумувались ви, що коли спекотно вам, то тварини почувають себе ще гірше? У той час, як ваше тіло охолоджується через шкіру, в більшості тварин це відбувається через дихання — видихають гаряче повітря з легенів і вдихають прохолодніше, аби охолодитися. Звісно, це трохи важче, з огляду на недоступність допоміжних ресурсів, таких як вода та тінь. То як допомогти тим, хто завжди живе поруч із нами?

Поділіться водою

Знайдіть вдома невеличку посудину і поставте на вулиці, де час від часу бачите котів та собак. Слідкуйте, аби вода була чиста та змінюйте її щодня. Саме тому варто охопити територію, яка поряд з вашим домом, щоб мати змогу спостерігати за чотирилапими сусідами.

Щодо пташок та комах, їм також можна зробити невеличкі поїлки. Але будьте уважні, треба їх зробити такими, аби було зручно пити. Миска підійде для більших птахів, але краще підібрати посудину, де вода буде більше нагадувати калюжу — щось неглибоке. А для комах взагалі краще зробити щось із великою кількістю вологи, звідки вони можуть пити. Спробуйте покласти в тарілку невеличкий шматок губки, аби частина її завжди була у воді, а верх вологий.

Ось приклад, поїлки для бджіл: https://www.instagram.com/p/CfrZflGIlQs/

Зробіть тіньовий прихисток

Аби відновитися, собакам, котам та птахам треба десь перепочити. А тінь найкращий для того варіант. Але вони не всюди можуть те зробити, бо більшість місць гучні, людні та неспокійні. Ви можете зробити невеличкий прихисток — щось на кшталт накриття, аби безхатьки могли сховатися в тіні.

Саме там ви можете й поставити воду. Тож найкраще зробити це неподалік свого дому, аби мати змогу доглядати за імпровізованою домівкою для тварин.

Перевірте автівку

Дуже часто, у пошуках тіні, тварини ховаються під автівкою. Тож, якщо ви залишаєте машину, де бігає багато тваринок — перед тим як рушати, обов’язково подивіться, чи нікого немає поряд.

Якщо вам здається, що тварини почують, як ви будете підходити до машини чи сідати в неї, то майте на увазі, що так буває не завжди. Часто тварини засинають і не чують вас, аж до моменту, коли вже надто пізно.

Допоможіть тим, кому потрібно

За високих температур собаки та коти можуть отримати тепловий удар. Тож якщо ви побачите, що чотирилапому погано, то надайте першу допомогу та відвезіть до найближчої ветеринарної клініки.

Найбільш поширені симптоми теплового удару у тварин:

  • задишка;
  • неспокійна поведінка та пошук тіні або води;
  • багато слини;
  • червоні ясна чи язик;
  • частий пульс;
  • блювота або діарея.

Надайте першу допомогу за необхідністю:

  • відведіть тварину в прохолодне місце чи в тінь;
  • дайте попити води;
  • можете трохи полити прохолодною (не крижаною) водою;
  • якщо під рукою є ганчірка, то прикладіть до тварини мокру ганчірку і змінюйте її кожні п’ять хвилин, бо вона швидко нагрівається;
  • у цей час радимо зателефонувати ветеринару, аби проконсультуватися щодо стану тварини й вирішити щодо подальших кроків.

Не проходьте повз тварин, які себе погано почувають. А найкраще організуйте поряд із вашим домом місце, де тварини зможуть попити води та перепочити.

Авторка статті: Ольга Шевчук, активістка ГО “Відкриті клітки Україна”