Unsplash

Зима — складний період для всіх живих створінь. Якщо людям морози просто неприємні, то для тварин, які живуть в місті — це випробування не на життя, а на смерть. 

Міське середовище збіднене на природні джерела харчування для звірів, тому часто небайдужі люди для них — єдиний шанс вижити. Кожен з нас може якось підтримати у морозну погоду безпритульних тварин, птахів, що мешкають в місті, в яких немає теплого дому. Ось кілька рекомендацій про морози та звірів від активісток ГО «Відкриті клітки Україна»:

Unsplash


Як собаки переносять мороз?

За низької температури у собак, які живуть на вулиці, починають замерзати кінцівки. Для них важливими є і потреба в теплому місці, щоб зігрітись та відпочити, і в харчуванні. У бродячих собак немає доступу до постійного джерела їжі, тому вони виснажуються, їх організм не має з чого виробляти енергію. В зимовий час смерть приходить не напряму від голоду чи морозу, а від того що тваринам немає де виспатись та відновити сили. Через це собаки зимою практично не сплять, голод та холод спонукає їх бродити вулицями в пошуках їжі, і коли в них зовсім немає сил вони падають і вмирають.

Як допомогти собакам і котам?

Спорудити укриття. Навіс, примітивна будка з дощок або аналогічного матеріалу, — загалом що завгодно, щоб закрити від вітру та опадів. Укриття також бажано утеплити, наприклад соломою, пінопластом та іншим дешевими, доступними матеріалами.
Годувати теплою їжею та давати гарячі напої кожного дня. Щоб вода не замерзала, можна додати в неї ложку цукру.
Брати на тимчасову перетримку. Якщо є можливість в особливо суворі зимові ночі заберіть тварину додому. Спроба знайти постійне житло, де тварину любитимуть та доглядатимуть — це найцінніше і надасть залежним від нас істотам шанс на щасливе життя.
Приймати у свою сім’ю. Це найщасливіший сценарій для тварини. Якщо ви вирішили взяти кота чи собаку додому, то, в першу чергу, відвезіть її до ветеринарної клініки, щоб перевірити на наявність захворювань, особливо, якщо у вас вдома вже є домашні улюбленці.

Як допомогти птахам?

Нашим пернатим сусідам допомогти простіше — все чого вони потребують це підгодівлі. Для цього найкраще спорудити чи придбати годівницю — птахи добре памятають місця з їжею і повертатимуться туди.

Підгодівлі вони дуже потребують, зима губить 80% синиць. Правила підгодівлі такі:
– Птахам протипоказана солона та приправлена їжа.
– Чудово підходить звичайний білий хліб в будь-якому його стані: сухарики, крихти, грудочки.
– Чорний хліб згодовувати не можна.
– Улюбленими ласощами для пташок є різне необроблене насіння: соняшникове, гарбузове, кавунове, з динь та огірків, коноплі, пшениця, овес, просо, кукурудза.
– Волоські та інші горіхи, очищені від шкаралупи, є також цінним калорійним кормом.
– Висушені плоди горобини, калини, шипшини, смородини, а також яблука — будуть птахам до смаку.

Годівницю бажано вішати на відкритому просторі, щоб птахи почувались безпечно маючи можливість оглядати місцевість. Досипати корм варто регулярно, невеликими порціями, оскільки пташки покладатимуться на підгодівлю в місці, яке запам’ятають.

Всі ми відчували співчуття, проходячи повз безпритульних тварин та спостерігаючи за дикими птахами, які не можуть знайти корму в зимовий період. Тож давайте разом потурбуємось про виживання цих живих створінь у важку для них пору.

Авторка: Ніна Новосельська, активістка ГО «Відкриті клітки Україна»