У Львові, 19 серпня 2020 року активістами ГО «Відкриті клітки Україна» та іншими небайдужими мешканцями міста була проведена акція проти ймовірних порушень у поводженні з морськими тваринами Океанаріума, який, за даними з їх сайту, відкривається уже завтра у стінах колишнього кінотеатру «Київ» за адресою: проспект Шевченка, 8. Окрім акції, також був проведений збір підписів до заяви у Державну екологічну інспекцію у Львівській області з запитом на перевірку умов утримання тварин. Нагадаймо, умови утримання мають задовольняти потреби тварин у природній активності, контакті з природним середовищем (природна морська вода, достатній простір, звична рослинність та рельєф, тощо), рухах, контактах із собі подібними та інші потреби тварин відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Чому Океанаріум у Львові це погана ідея та чому зоозахисники й здоровий глузд проти? Щоб знайти відповідь на це питання, спочатку варто відповісти на кілька інших, важливих питань:

  • Звідки у Львові візьметься морська вода? Оскільки Львів знаходиться за 600 км від моря, очевидно, що доступу до морської води у мешканців Океанаріуму не буде. На «океанарському» сайті на питання про те, де ж вони збираються брати морську воду, відповідь була абсолютно незрозуміла: «Морська вода робиться в акваріальній зоні океанаріуму» — тобто це означає, що у прісну воду просто додаватимуть сіль? Проте сіль — це не єдина компонентна складова морської води.
  • Звідки в Океанаріумі візьмуться всі обіцяні екзотичні тварини? Більшість диких морських тварин не розмножуються в неволі, а, отже, вони будуть виловлені з рідного для них середовища — дикої природи. З чого випливає наступне питання:
  • Як всі ці морські істоти будуть доставлені до місця призначення? Відповідь очевидна — як товар, в тісних «консервних» банках, без змоги поворухнутись та переживаючи жахливий стрес.
  • Чи зможе тісне приміщення забезпечити тваринам, які звикли пропливати кожного дня великі відстані, гідні умови життя? Відповідь: напевно, що ні. Адже, якою б не була площа кінотеатру, по своїй суті Океанаріум — це той же в’язниця, тільки для морських тварин.
  • І останнє, проте, не менш важливе питання: Чи справді Львову потрібна такого роду розвага з популяризацією обмеження свободи одних видів задля втіхи інших? Тут вже кожен сам для себе може знайти відповідь.