Open cages Ukraine

5 грудня, у неділю, світ відзначає Міжнародний день ​​волонтера. Це міжнародне свято запровадила Генеральна Асамблея ООН у 1985 році, щоб сприяти розвитку волонтерства та визнавати їх внесок, дати можливість організаціям, які залучають волонтерів, та окремим волонтерам сприяти волонтерству, заохочувати уряди підтримувати зусилля волонтерів.

Міжнародний день волонтера відзначається багатьма неурядовими організаціями, громадянським суспільством, приватним сектором та іншими. Він також підтримується Програмою добровольців ООН.

Кожного року Міжнародний день ​​волонтера відзначається в більш ніж 80 країнах і щороку ООН обирає іншу тему для цього дня. До прикладу, у 2020 році акцентували на подяці волонтерам за їхні зусилля під час пандемії COVID-19. Тема 2019 року — «За інклюзивне майбутнє». Мета 2014 року полягала в тому, щоб підкреслити внесок волонтерів у залучення простих людей до процесів прийняття рішень, у кінцевому підсумку створивши простір, що веде до сильнішого управління, соціальної згуртованості, миру та сталого розвитку.

Завдяки цьогорічній кампанії — «Волонтеримо зараз за наше спільне майбутнє», ООН прагне надихнути людей (чи то тих, хто приймає важливі рішення, чи звичайних громадян) діяти ЗАРАЗ заради людей і планети.

Адже коли простих людей заохочують брати участь у розв’язанні проблем, то проблеми ці, швидше за все, таки вирішать, а зміни будуть тривалими. Саме тому волонтери залучають місцеві громади та створюють рух, що допоможе побудувати краще та безпечніше майбутнє для всіх нас.

Як сказав Кофі Анан, що був сьомим генеральним секретарем ООН: «Якщо наші надії на побудову кращого та безпечнішого світу мають стати чимось більшим, ніж приймання бажаного за дійсне, нам як ніколи потрібна участь волонтерів».

Волонтери й дійсно мають вагу у світовому масштабі. За поточними оцінками, якщо усю діяльність волонтерів перевести у людино-години, то вийде, що волонтери виконують такий же обсяг роботи, який би виконувало понад 100 мільйонів людей, які працюють повний робочий день.

Цікаво, що лише 30% волонтерської діяльності здійснюється офіційно — через організації, асоціації та групи; а 70 відсотків відбувається через звичайне неформальне спілкування між людьми. Більшість «неформальних волонтерів» — жінки, приблизно 60%.

Волонтери працюють у найрізноманітніших сферах: медичній, військовій, соціальній, правозахисній, екологічній, природо- і зоозахисній. Працюючи у сфері захисту фермерських тварин, ми, в ГО «Відкриті клітки Україна», постійно залучаємо волонтерів до творення змін у суспільстві і їхня мотивація — наш пріорітет.

Що ж мотивує людей витрачати свій час на неоплачувану діяльність?

В організації «Відкриті клітки Україна» віримо, що немає кращих інструментів для мотивації, ніж бути частиною спільноти та почуття відповідальності за організацію. Волонтери мотивовані, тому що вони реально впливають на те, що ми робимо. Оглядаючись назад, можна впевнено стверджувати, що люди, які відразу залучаються до відповідальної роботи, залишаються в організації набагато довше. Так відбувається, навіть якщо ці завдання були запропоновані їм і не були результатом їхньої особистої ініціативи.

Якщо ви хочете навчити волонтерів приймати рішення та мислити стратегічно, потрібно залучати їх до прийняття рішень. Завжди потрібно пам’ятати, що для того, щоб створити успішний рух, треба зробити так, щоб вже сьогодні виховувались лідери для майбутнього.

Іноді ми чуємо, що деякі активісти не думають стратегічно. Питання в тому: чи достатньо часу ми приділяємо тому, щоб змусити їх навчитися цієї навички?

Як організація ми інвестуємо в людей і намагаємося давати однакові інструменти для саморозвитку як нашим співробітникам, так і іншим активістам. Ми прагнемо створити культуру розвитку, ділитися доступними матеріалами.

Інвестувати в людей важливо, навіть якщо вони не залишаються в нашій організації. Якщо вони вирішать працювати в інших неурядових організаціях чи, наприклад, у бізнес-секторі, ми все одно тішимось, що позитивно впливаємо на результати діяльності інших організацій та підприємств. Деякі наші волонтери використали отриманий тут досвід, коли змінювали роботу. Їм доводилося працювати над цікавими та великими проєктами, і такий досвід, як правило, не був би їм доступний на оплачуваних роботах, де зі своїм стажем вони могли б лише виконувати інструкції інших, не маючи жодного впливу. Завдяки нашій довірі, вони дізнавались набагато більше.

Якщо ви хочете бути частиною змін, що покращують життя мільйонів тварин і готові вчитись та брати на себе відповідальність, приєднуйтесь до волонтерського руху у «Відкритих клітках».

Авторка статті: Олена Баран, координаторка волонтерів організації «Відкриті клітки Україна»