На час карантину, у зв’язку з пандемією коронавірусу, багатьом людям рекомендують працювати з дому, щоб уникати натовпу.

Коли робоче життя переноситься у домівки, обмежувальні заходи, пов’язані з карантином, можуть впливати на становище жінок. Ідеться про ймовірне зростання домашнього насилля, а також обмеження в користуванні послугами, зокрема соціальними.

Прес-служба Національної поліції України повідомляє, що з 12 березня до 7 квітня зареєстровано 42 тис. викликів, а в середньому за добу — 1,5 тис. звернень через домашнє насилля.

Упродовж 2020 року зафіксовано фактів психологічного насильства — 31 тис. фізичного насильства — 3 тис., економічного насильства — 300.

Time

Чи готова реагувати поліція на сплеск агресії?

Заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко зауважила: “Поліція готова реагувати на будь-які звернення і надавати всю необхідну допомогу та захист”. А також додала: “Міністерство внутрішніх справ та я особисто закликаємо всіх бути терпимими один до одного/одна до одної, уважними до себе та близьких, а також тих, кому може знадобитися ваша допомога. Разом із тим, якщо ви зіткнулися з явищем домашнього насильства особисто або стали свідком домашнього насильства, терміново звертайтеся на 102”.

Чи готові соціальні служби? Куди звертатися по допомогу?

Директорка представництва HealthRight International в Україні Галина Скіпальська в інтерв’ю “Повазі” говорить, що в Донецькій та Луганській областях мобільні бригади виїжджають тільки тоді, коли є загроза життю та здоров’ю жінки, дитини. Решту роботи проводять у телефонному режимі та онлайн.

Консультації відбуваються у денних центрах Києва, Херсона, Рубіжного та Слов’янська. Притулки для жертв насилля є у Києві, Херсоні та Слов’янську.

Куди звертатися за допомогою, якщо стали жертвою домашнього насильства:

  • Викличте поліцію за номером 102
  • Зателефонуйте на Національну “гарячу лінію” за номером телефону: 0 800 500 335 або з мобільного 116 123
  • Якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства і потребуєте медичної допомоги, одразу звертайтесь до лікарні чи поліклініки. Звідти інформацію передадуть до поліції
  • Зверніться до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Там фахівці нададуть психологічні консультації
  • Якщо у сім`ї є діти, які стали жертвами насильства або були його свідками, тоді слід звернутися до служби у справах дітей
  • Надати тимчасовий притулок жертвам домашнього насилля або ж допомогти вирішити деякі проблеми можуть громадські організації, наприклад, “Ла Страда Україна”. Зокрема, посприяти з одягом для дитини, їжею, ліками.
  • Отримати безкоштовну юридичну допомогу можна в Центрах безоплатної правової допомоги. Юристи можуть допомогти із розлученням та захистом майнових прав

Як перебування з близькими 24/7 може вплинути на стосунки?

Пропонуємо вам декілька порад від МОЗ, які допоможуть уникнути сварок в сім’ї.

1. Знаходячись в одному приміщенні, люди несвідомо втручаються в особистий простір одне одного. У результаті це призводить до конфліктів.

2. Найгірший варіант — шукати ворога серед членів родини, тому що сім’я — це основа суспільства.

3. Відновити стосунки складніше, ніж зруйнувати. Психологи радять використовувати техніку “квадрат Декарта” перед прийняттям важливого рішення. Вона допомагає спрогнозувати наслідки вчинків. Це одна з когнітивних технік, яка впливає на якість вибору. Намалюйте на аркуші квадрат і розділіть його на 4 частини. У них напишіть наступні запитання:

  • Що я отримаю, якщо це станеться?
  • Що буде, якщо нічого не трапиться?
  • Чого не буде, якщо все залишиться без змін?
  • Чого не буде, якщо це станеться?

4. Оберіть для себе щось особливе, на кшталт читання книг, фізичного навантаження, медитації.

5. Намагайтесь знайти можливість ізолюватися всередині сім’ї. Окресліть  особисті кордони ще до того, як почнуться конфлікти.

6. Кожна людина має труднощі, які можуть стати причиною сварок у сім’ї. Щоб їх не допустити, варто вдатися до певних превентивних заходів. Проявляйте самостійність, не бійтеся сказати “ні” та окреслити особисті кордони, які не будуть порушуватися.

Кампанія “Жінки проти пандемії” ZMINA запускає соціальне опитування. Його мета —  з’ясувати, як карантин позначився на житті українських жінок, зрозуміти, що їх хвилює, якої інформації чи підтримки бракує. Долучитися до опитування запрошують повнолітніх українок.

Сподіваємося, що наші поради вам допоможуть зберегти фізичне і психологічне здоров’я.

Ірина Уразматова, представниця ГО “Відкриті клітки Україна”