02.06.2020 був включений до порядку денного ВРУ законопроєкт 2802 від 24.01.2020, який забороняє жорстоке поводження з тваринами під час годування, в тому числі  забороняє примусове годування тварин для виробництва фуа-гра.

Нагадаймо, зареєстрований 24.01.2020 законопроєкт був поданий авторами народними депутатами Яценком А.В., Фельдманом О.Б., Лабунською А.В., Дубілем В.О. та Камельчуком Ю.О. – представниками профільного екокомітету та комітету з питань здоров’я нації, різних політичних сил. Законопроєкт забороняє жорстоке поводження з тваринами під час годування відповідно до норм ЄС (обов’язкова цілодобова наявність свіжої питної води, заборона примусового годування, окрім як з лікувальною чи профілактичною метою, відповідне повноцінне харчування тощо), а також  забороняє виробництво та продаж фуа-гра. Законопроєкт 2802 отримав позитивний висновок головного екокомітету, яким законопроєкт рекомендовано для прийняття за основу у першому читанні.

03.06.2020 стало відомо, що депутатом Яценком А.В. окремо був зареєстрований ще законопроєкт № 3580, який забороняє імпорт «жорстокого делікатесу».

Недарма стільки уваги законотворців приковано до цього питання, адже фуа-гра – продукт насильницького годування «гаважу» гусей та качок надмірною кількістю їжі через спеціальний шланг, який вводиться у стравохід тварини. Такий процес виробництва є однією з найжорстокіших і хворобливіших для тварин практик, а сам «делікатес» містить потенційну небезпеку для людського здоров’я. Рубцювання стравоходу, травми шиї, гортані, шлунку, зріст загальної анатомії тіла, що викликає зміну постави, значні складнощі в ходьбі (лапи можуть бути розвернуті назовні, тому стояти вертикально чи бодай дістатись до води тварини деколи не в силі), кісткову трансформацію, респіраторні інфекції, кандидоз, розлади шлунково-кишкового тракту; викид токсинів в організм, з якими печінка впоратись більше не може, що спричиняє нестерпний біль і можливу ранню смерть тварини, – все це супутники насильного годування, детально описані у наукових дослідженнях. Саме через неетичний процес виробництва більшість країн ЄС (22 з 27), Ізраїль, Туреччина, Індія, Австралія, Аргентина та багато інших заборонили «гаваж», деякі з них – також  імпорт та продаж фуа-гра.

Для порівняння в Україні у 2019 було зареєстровано 406, у 2018 – 325, у 2017 – 232 кримінальних проваджень за ст. 299 КК України “Жорстоке поводження з тваринами”, в той час як у випадку з фуа-гра мова йде про цілу індустрію знущання з сотні тисяч тварин. При цьому не важливо, в якій країні страждає тварина, процес виробництва завжди однаковий.Здавалося б, вартість робить фуа-гра доступною лише для дуже обмеженого кола споживачів в Україні, але ж ні –  в багатьох ресторанах, магазинах, цілих мережах звичайних супермаркетів можна знайти розмаїття найменувань від різних виробників, шеф-кухарі вихваляються вмінням готувати фуа-гра, а на різних кулінарних пабліках розміщені сотні рецептів страви, яка має зробити будь-який стіл «вишуканим». На жаль, це відбувається, ймовірно, через те, що споживачі не завжди знають як виробляється «делікатес».

Після того, як кадри з України привернули увагу багатьох країн до проблеми насильного годування, зоозахисні організації України та всього світу звертаються до українських парламентарів з проханням підтримати законодавчу ініціативу та стати на шлях гуманності. Листи зі зверненнями до депутатів надійшли від представників окремих організацій з 10-ти країн світу.  Крім того, про підтримку законопроєкту 2802 заявив великий альянс Eurogroup for Animals (70+ організацій з понад 30 країн).

Як зазначив Коннор Джексон, голова зоозахисної організації «Open Cages UK» у своєму зверненні: «Ми просимо український парламент, будь ласка, підтримайте тварин та проголосуйте за законопроєкт 2802. Це ідеальна можливість зупинити жорстокість та обрати гуманність.»