
Як відомо, корови — досить великі тварини зі специфічним забарвленням, найчастіше чорно-білим. Проте це не правило, оскільки деякі з них можуть бути коричневими, повністю чорними або навіть сірими. Корови — це дуже доброзичливі та надзвичайно розумні тварини.
Як почалося одомашнення великої рогатої худоби?
Варто почати з уточнення певного моменту, а саме, що історія одомашнення тварин є надзвичайно складною темою, головним чином через відносно невелику кількість доказів. Попри це, вчені досі намагаються знайти генезис вищезгаданого процесу щодо одомашнення тварин. Історія корови як прирученої тварини, ймовірно, сягає нашої ери. Одомашнення великої рогатої худоби відбулося одночасно в багатьох місцях світу незалежно один від одного і чимало в чому пов’язано зі зміною способу життя людей з кочового на осілий.
Археологи та біологи сходяться на думці, що існують вагомі докази двох окремих випадків одомашнення зубрів — близько 10 500 років до нашої ери на Близькому Сході та близько 7 тис. до н.е. в долині Інду на Індійському субконтиненті. Цей поділ показує сучасну відмінність між домашньою рогатою худобою (Bos taurus) і домашньою худобою (Bos indicus). Варто додати, що приручені тоді види схрещувалися з дикою худобою, що значною мірою вплинуло на сучасний вигляд тварин. Останніми предками нинішньої худоби були зубри, які вимерли на території Польщі в 1627 році.
Сучасна корова — одомашнення і зовнішній вигляд
Як виявилося, перші з одомашнених тварин були більшими за корову, яку ми знаємо сьогодні. Історія показує, що схрещування з іншими видами та вплив людини зумовили пристосування цих тварин до природних умов, а також до того, як їх експлуатували люди. Варто зазначити, що у турів були більші роги та різниця між биком і коровою була значною. Нинішніх корів використовують переважно для виробництва молока, а також для кривавого та жорстокого ритуального забою. Одомашнення великої рогатої худоби було більш контрольоване на рубежі 18-19 століть. У той час домашня корова була найпопулярнішою в Англії.
Домашня худоба в наш час
Нині корови й інша велика рогата худоба утримуються у поганих умовах, де тварини скупчуються через нестачу вільного місця. Їх використовують в основному для виробництва молока, через що корів штучно запліднюють. Відразу після народження теля відокремлюють від матері, аби запобігти встановленню зв’язку з нею, після чого корову використовую для молока. Молоді бички дуже часто прямують одразу на бійню через те, що вони не виробляють молоко. Як виявилося, людина — єдиний ссавець, який споживає молоко в дорослому віці. Тварини, які через старість більше не дають молока, також потрапляють на бійню. Крім того, слід наголосити, що корови у природі можуть прожити до 20 років, а в умовах, створених людиною — у середньому лише 6 років.
Чи є альтернатива молоку?
Так, звісно! На ринку можна знайти різні види веганського молока. Якщо раніше можна було скаржитися на їх злегка прісний смак, то сьогодні доступно багато варіантів органічного рослинного молока таких як підсолоджене, зі смаком какао, ванілі тощо. Рослинні альтернативи коров’ячому молоку можна використати для приготування смачного веганського сніданку, наприклад, каші.
Наразі рослинна дієта стає популярнішою в багатьох куточках світу, зокрема в Україні, де все більше веганських продуктів з’являються на ринку. Якщо ви не впевнені, з чого почати змінювати свою дієту, радимо долучитися до 10-денного безкоштовного Plant-Based Challenge від проєкту UA Plant-Based, аби дізнатись більше про збалансований рослинний раціон.
Автор: Krzysztof Mik, активіст «Відкриті клітки Польща»
Переклад та адаптація: Валерія Лукьянова, представниця ГО «Відкриті клітки Україна»
Оригінал тут: https://www.otwarteklatki.pl/blog/udomowienie-bydla-krotka-historia