Open cages

Людське уявлення про тварин та їхнє життя все більше віддаляються від бачення, закодованого у нашій свідомості та серці. Більшість людей, почувши про страждання курей несучок або бройлерів, намагаються переконати мене, що у курей ідеальне життя, прямо з фотографій дитячих книжок.

Ферма, невеликий будиночок з червоною плиткою, зеленою травою та пташками, що дряпають пісок — займаючись улюбленою справою, задовольняючи свої природні потреби.

Однак сьогодні я здивую вас розповідями про те, як виглядає реальне життя курей на промислових фермах. Я зосередилась на звичках та уподобаннях курей, адже ці недооцінені тварини мають дійсно цікаві звички.

Ви коли-небудь замислювалися про те, що подобається курчатам? А що відбувається, коли вони не можуть займатися улюбленою діяльністю? Розглянемо деякі типи поведінки, які асоціюються з цими птахами.

Перш за все — купання. Кожен, хто любить лежати у ванні з піною після важкого дня, знає, що ванна — важлива справа. Хоча курячі ванни дещо відрізняються, тому що кури «купаються» у піску. Але якщо ви бачили, як курка ховається в ньому, розчісує пір’я і крутиться із задоволенням, ви знаєте, про що йде мова.

Звісно, йдеться не тільки про задоволення. Пісочні ванни — ознака турботи про гігієну, і кожна курка, яка матиме доступ до піску, буде «купатися» кожен день. Часто це будуть тривалі ванни. Кури будуть крилами засипати один одного піском, а потім струсити його. Все це не даремно — ці процедури дозволяють утримувати пір’я у належному стані, позбавлятися від жиру та зібраних на них паразитів.

Крім того, такі ванни регулюють температуру тіла. Що робити, якщо курка не може «купатися»? Позбавлена ​​здатності задовольняти свої природні потреби, вона буде страждати як психічно, так і фізично, а її пір’я буде виглядати нездорово та не матиме природного блиску. Навіть у дуже переповнених батарейних клітках, в яких немає підлоги, кури відчайдушно намагаються здійснювати такі рухи, як під час купання в піску. Справді сумне видовище…

Ще один дуже важливий вид діяльності для курей — несіння яєць. Давайте не будемо маніпулювати різними рекламами із зображенням «щасливих курчат», насправді жодна несучка не несе нам кошик зі своїми свіжознесеними яйцями з блискучою посмішкою та обов’язково на килимі із зеленої трави. Курка несе яйця для того,щоб вилуплювались її пташенята. І як кожна мама, вона хоче забезпечити своїм дітям максимально комфортні умови, тому вибирає тихе і відокремлене місце для гнізда.

Народження — серйозна справа, тому кури приділяють належну увагу відкладенню яєць. Схоже, вони ставляться до них як до свого роду ритуалу, адже, як виявилося, курка любить нести яйця в один і той же час щодня, і вона дотримується всієї системи поведінки: ходить навколо гнізда, сидить у гнізді, знову виходить, розправляє крила, знову сідає, а потім відкладає яйце.

Їй щодня доводиться перевіряти чи місце, обране для гнізда, ще безпечне та підходить для її немовлят. Як можна здогадатися, умови промислової ферми не забезпечують комфортного гнізда. І що тоді відбувається? Кури стають неспокійними й розчарованими. Це проявляється в такій ненормальній поведінці, як нервове ляскання, обертання навколо клітки та здійснення рухів, як при побудові гнізда, але без можливості його побудови.

Перейдемо до внутрішнього оздоблення. Який улюблений курячий інвентар? Звичайно сідало. Кури люблять сідати. Вони змагаються зі своїми товаришами зі стада за найкраще місце для відпочинку. Не дивно, адже сідало має багато переваг.

Завдяки тому, що воно високе, воно дозволяє захистити себе від небезпечного хижака і спокійно спати. Важливо також той момент, що кури, які сідають одна біля одної, нагрівають одна одну.

Кури без комфорту та почуття безпеки не почуватимуться добре. Відсутність фізичних вправ, можуть призвести до остеопорозу, що сприяє таким серйозним проблемам, як переломи кісток.

І нарешті а про комфорт. Можливо, ви ніколи не бачили, як курка злітає у небо, але вона може злетіти над землею. А в тісній клітці не тільки неможливо злетіти, у курки навіть немає можливості розправити крила, правильно очистити пір’я чи вибрати улюблене місце.

Авторка статті: Магдалина Лапінська, активістка «Відкриті клітки Польща»
Переклад з польської: Альберт Мончка, активіст ГО «Відкриті клітки Україна»
Адаптація: Наталія Владімірова, активістка ГО «Відкриті клітки Україна»
Оригінал тут: https://www.otwarteklatki.pl/blog/dzien-z-zycia-kury