Anima International

Друзі, для нас важливо бути прозорими тож публікуємо важливі новини та роз’яснення щодо структури Anima International.

Відкриті клітки Україна є частиною створеного у 2018 році міжнародного об’єднання Anima International (надалі AI), яке у певний момент налічувало 10 зоозахисних організацій з різних країн світу. Об’єднання засноване передовсім на ідеологічних засадах: ідеях ефективного альтруїзму, організаційної прозорості та спільної культури. Воно також спрощує роботу організацій, що входять до його складу, завдяки спільній подачі заявок на гранти та обміну досвідом. Зазначимо, що при цьому зберігається незалежність кожної національної організації.

Тривалий час у складі AI була російська команда Открытые клетки. Стратегічно вона була важливою частиною міжнародної роботи, адже це величезна країна з надзвичайно низькими стандартами утримання тварин. Ми, як команда, завжди розуміли цінність присутності організації в росії для боротьби за тварин і поширення рослинного харчування. Проте, після початку повномасштабного вторгнення в Україну, наші погляди на ситуацію сильно змінилися, що потягнуло за собою тривалі дискусії в міжнародній команді.

Серед всеорганізаційних цінностей AI — політична нейтральність, яка дозволяє фокусуватися на зоозахисті без відволікань на політичні теми. Власне політичний нейтралітет став каменем спотикання в комунікації нашої української команди та керівниками AI.

Після 24 лютого AI вже зробила надзвичайно багато для допомоги нашій організації: 

  • Колеги цілодобово чергували онлайн, аби не пропустити важливих новин з України;
  • Велася активна робота з евакуації та пошуку житла активістам за кордоном;
  • Наші волонтери отримали понад мільйон гривень фінансової допомоги для нагальних потреб (https://bit.ly/3o2qVfX).

Ми були приємно здивовані кількістю витрачених нашими колегами зусиль, а також надзвичайно вдячні кожному та кожній з AI. Водночас факт наявності організації в росії йшов у розріз із позицією української команди.

У наших дискусіях з представниками AI ми пояснювали чому одночасне існування AI у росії та в Україні неможливе. Складність полягала в тім, що організація не хотіла втрачати можливість допомагати величезній кількості ні в чому невинних тварин у росії, побоювалася не реалізувати заявлені в грантових заявках обіцянки, а також не до кінця усвідомлювала настрої та перспективи в Україні. Врешті-решт, AI вирішила припинити свою діяльність в росії.

Ми публікуємо це оновлення дещо із запізненням, адже очікували, поки будуть реалізовані усі необхідні процедури та дії щодо виходу АІ з росії. Якщо ви маєте будь-які запитання стосовно цієї теми — будемо раді відповісти. Дякуємо за увагу та впевнені у подальшій плідній роботі в об’єднанні Anima International!