Open cages

Проходячи відділ з яйцями в будь-якому супермаркеті, ми зіштовхуємось з різноманітними ярликами: «еко», «вільний вигул», «органічні». Вибір виробників дуже різноманітний, кожен з яких має свої стандарти для вирощування курей та самого виробництва. Хоч найкращим способом боротьби зі стражданнями, яких зазнають кури на фермах, є відмова від яєць, розуміння того, що означають ці позначки на коробках та чому вони важливі, може допомогти вам прийняти етичніше рішення.

Що таке «cage-free»?

Термін «cage-free» стосується ферм, де курей, що використовуються для виробництва яєць – курей-несучок – утримують у відкритих приміщеннях, а не в невеликих клітках. «Cage-free», або ж безкліткове утримання – це підвищена якість життя тварин у порівнянні з тими, що утримуються в клітках. Однак при безклітковому утриманні кури все ж утримуються в ангарах без вікон та з великою щільністю, тобто багато птахів скупчується на відносно невеликій території. Тіснява обмежує можливості для природного розвитку курей, але це все ж краще ніж життя в клітці, особливо коли йде мова про клітки батарейного типу, в яких утримуються 99,5% всіх несучок в Україні.

«Cage-free» чи «вільний вигул»?

Клітки батарейного типу є найпоширенішим видом утримання курей на промислових фермах. У кожній з таких маленьких (висотою близько 40 см) дротяних кліток може утримуватись до десяти курей. Свою назву вони отримали тому, що їх можна складати одну на одну утворюючи колони, що нагадують батарею. За стандартами виробників яєць для кожної особини має бути виділена площа, що дорівнює площі аркуша А4. Птахи не можуть бігати, стрибати та навіть повністю розправляти крила, не вдаряючись об боки клітки або іншого птаха. Такі клітки перешкоджають практично будь-якій природній поведінці курей, включаючи порпання землі, купання в пилу та гніздування. Відомо, що відмова від гніздування призводить до тяжких психологічних труднощів у курей – вони часто шукають приватний простір в якому можна відкласти яйця, а якщо такого не знаходять, то впадають у хворобливий стан, пов’язаний з хронічним стресом та стають схильні до завдання шкоди собі та сусідам. Ангари «cage-free» дають курям набагато більше свободи ніж батарейні клітки, дарма що майже всі яйця в Україні виробляються саме в батарейних системах утримання.

Як виробляються яйця?

Виробництво яєць починається з інкубаторів, де одночасно виводяться тисячі курчат. У віці лише кількох годин пташенят ділять за статтю працівники. Пізніше пташенят-хлопчиків вбивають або газом, або подрібненням у м’ясорубці живцем. У пташенят-дівчат частково видаляють дзьоб для уникнення неприродних клювань, спричинених постійним перебуванням у закритому просторі.

Потім курей відправляють у вирощувальні комори на кілька тижнів, поки вони дозріють і будуть майже готові до відкладання яєць, після чого їх відправляють у виробничі приміщення, де вони проведуть решту свого короткого життя. Зазвичай використовують курей, які були селективно виведені для отримання неприродно великих обсягів яєць, часто до трьохсот на рік. Це величезна кількість, якщо порівнювати з кількістю яєць, які курка щороку несе в дикій природі (близько десятка за життя).

Чому «cage-free» яйця теж не найкращий варіант?

Попри те, що варіант «cage-free» краще кліткового утримання, все ж він теж завдає страждань птахам. «Cage-free» не вимагає доступу до вулиці, тут використовується штучне освітлення для маніпулювання циклом несучості курей та метод штучної линьки, коли курей залишають голодувати задля кращої яйценосності.

Зрештою, яйця «cage-free» так само виробляються на промислових фермах, де створюють набагато суворіші умови життя для курей у порівнянні з життям у дикій природі або в домашніх господарствах.

Що таке вільний вигул?

Яйця з вільного вигулу – це крок вперед від «cage-free» з точки зору гуманності, але різні програми сертифікації мають різні вимоги до того, що може кваліфікуватися як вільний вигул.

Загалом, вільний вигул означає безкліткове утримання з обов’язковим доступом до вулиці та свіжого повітря. Проте, інколи ця «відкрита територія» настільки маленька, що мало хто з курей може справді нормально там жити. Деякі виробники мають вимоги на кількагодинне перебування курей надворі та мінімальні вимоги до відкритого простору на одну курку. Всі торгові марки з вільним вигулом знищують пташенят-хлопчиків, а щодо дівчаток, то не всі обрізають дзьоби.

Що таке «органічні яйця»?

Етикетки «органічні яйця» на коробці вказують на те, що курей годували виключно органічними продуктами (вегетаріанськими та не мали антибіотиків та пестицидів у складі) та утримували в максимально гуманних умовах.

Дуже часто виробники яєць використовують написи «домашні», «від бабусі», «органічні» чи «еко», а насправді це все ті ж яйця з батарейних кліток.

Більше про безкліткові яйця та як їх обрати читайте на сайті Cage-free Альянсу Українського Бізнесу.

Оригінал тут: https://thehumaneleague.org/article/cage-free
Переклад та адаптація: Світлана Хитренко, представниця Cage-free Альянсу Українського Бізнесу.