Open cages

Наша планета мовчить і терпить все, що ми робимо. Практично будь-яка діяльність людини якимось чином руйнує та шкодить природі. То ж наскільки безпечно продовжувати ведення господарства таким чином?

Здоров’я Землі та здоров’я людей нерозривно пов’язані. Те, що десь там в далеких краях вимирають рідкісні види комах і рослин, опосередковано має вплив на наше виживання. Біорізноманіття забезпечує існування людини як виду — так само як чисте повітря і вода. Зміна клімату загрожує підняттям рівня океану, прискоренням опустелювання та зниженням біорізноманіття.

Отож яку роль у цьому всьому відіграє тваринництво? І які причини у нас є для його припинення? Активістки кампанії UA Plant-Based розглядають ці питання у статті.

Сучасний спосіб землекористування по різному негативно впливає на навколишнє середовище і здоров’я людини. Гній з ферм забруднює воду та повітря настільки, що жити поруч з ними стає нестерпно і небезпечно для здоров’я. Тваринництво — це головний рушій знеліснення, бо щоби прогодувати ту кількість тварин, яких вирощують на фермах потрібно багато кормових рослин, а отже доводиться постійно створювати нові угіддя. Крім того, через тісне скупчення тварин ферми стають головними розплідниками інфекцій, які загрожують епідеміями (привіт — ковід!). Інші грізні перспективи — це розвиток стійкості бактерій до антибіотиків, які надмірно використовуються у тваринництві, а також викиди CO2, метану та інших парникових газів.

Серед багатьох факторів, які впливають на зміну клімату, тваринництво посідає хоч і не перше, проте безперечно провідне місце — воно спричиняє близько 15% світових викидів CO2. Це стільки ж викидів, як від дорожнього транспорту в усьому світі. Звісно, нам не вдасться зупинити викиди вуглецю, лише зупинивши тваринництво, але без його припинення зупинка глобального потепління теж нереальна Самі лиш викиди від промислових ферм спричинять зростання глобального рівня температури, просто це відбудеться трохи пізніше.

Чому нам слід покінчити з промисловим тваринництвом заради клімату?

Деякі вчені стверджують, що активне зменшення масштабів тваринництва може мати значно вагоміший позитивний вплив на клімат, аніж здається на перший погляд, адже промислові ферми це головні користувачі землі. Аж 83% сільськогосподарських угідь, а це третина суші планети, використовується саме для забезпечення фермерських тварин їжею. Для того, щоби прогодувати населення планети нам потрібно лише 25% чи навіть менше землі, яка зараз використовується для вирощування харчових продуктів. Звільнені землі могли б бути засаджені лісами — і це той фактор, який здатен зіграти дуже важливу роль у зупиненні глобального потепління.

Ліс — основа життя. Це домівка для всього різноманіття видів. Це нездоланний бар’єр для пустелі яка розширюється. І саме ліс, поглинаючи вуглець, може суттєво обмежити глобальне потепління.

Які в нас є альтернативи тваринництву?

Компанії, які виготовляють продукти тваринного походження, стикаються зі зростаючою конкуренцією зі стартапами, які виготовляють продукцію на основі рослин. Різноманіття рослинного молока, м’яса, риби та сирів розширюється блискавично швидко. Декілька років тому навіть в обласних центрах України ще треба було пошукати альтернативну продукцію, а тепер рослинні замінники можна знайти чи не в кожному магазині й вони стають чимраз дешевшими.

І це дуже добре, адже м’ясо та молоко у нашому раціоні відповідальні за 56% та 18% викидів парникових газів. Заміна цих продуктів максимально зменшує вуглецевий слід.

Наскільки потрібні м’ясо-молочні продукти для здоров’я?

Певно, ви замислювались над питанням про те, а де ж брати білок та кальцій. Тваринні продукти багаті на цінні поживні речовини. Тому чи не проміняємо ми власне здоров’я на здоров’я планети?

Академія харчування та дієтології США стверджує, що «належним чином сплановані вегетаріанські, зокрема веганська, дієти є здоровими, поживними й можуть забезпечити переваги для здоров’я у профілактиці та лікуванні деяких захворювань. Ці раціони підходять для людей на всіх етапах життєвого циклу, в тому числі жінкам під час вагітності й лактації, немовлятам, дітям, підліткам, людям похилого віку, а також спортсменам».

Отже, ми не потребуємо експлуатації тварин для забезпечення власного здоров’я. А також в нас є рослинні альтернативи, щоб задовольнити свої смакові вподобання. Тваринництво шкодить навколишньому середовищу і цим загрожує нашому здоров’ю та виживанню як виду, не кажучи вже про те, що воно завдає страждання самим тваринам. Тому чи залишається якийсь сенс в існуванні практики, яка перешкоджає сталому розвитку?

Глобальний погляд на світові проблеми може лякати — нові виклики не здолати легко і швидко. Ми розглянули різноманіття фактів, які могли б надихнути нас до поступових змін у споживанні. Не варто недооцінювати вклад індивіда — всі великі зміни починаються з маленьких кроків. Щодня, купуючи харчові продукти, ми голосуємо за майбутнє. Те, яким воно буде — залежить від кожного з нас.

Спробувати рослинний раціон та стати більш дружним для планети можна, зареєструвавшись на 10-денний безплатний челендж від кампанії UA Plant-Based.

Переклад та адаптація: Ніна Новосельська, представниця кампанії UA Plant-Based
Оригінал тут.