Open cages

А ви знали, що гусей жартівливо називають гарними «сторожовими собаками» за їх відданість? Ми зібрали факти про гусей, які зможуть вас здивувати.

Що б гусенята не побачили після свого вилуплення, вони прив’язуються до цього. Це включає все, що рухається, незалежно від того, живе воно чи ні. Якщо ви опинилися поруч, коли вилуплюються гусята, вони підуть за вами й будуть віддані вам.

Гуси — дуже соціальні тварини. Якщо їх вирощують поруч з іншою худобою та птицею, вони зазвичай добре з ними ладнають.

Це найбільші водоплавні птахи, хоча більшу частину часу вони проводять на суші.

Гуси завжди літають у формі літери «V», оскільки це забезпечує щонайменше на 71% більшу дальність польоту. Коли провідний гусак втомлюється, його місце посідає інший гусак.

Гуси дуже віддані. Вони створюють пари на все життя та захищають своїх партнерів та потомство.

Гуси проявляють жалобну поведінку, коли втрачають партнера чи яйця.

Їм подобається чистити пір’я, шукати їжу в траві та збирати гілки, кору та листя, щоб використовувати їх для «покращення житлових умов» своїх гнізд.

Вони сильно прив’язані до інших птахів своєї зграї. Якщо один гусак захворіє або буде поранений, інші гуси допомагатимуть і піклуватимуться про нього.

Гусей одомашнили 3000 років тому.

Гусей, як і качок, вирощують на промислових фермах не лише задля пуху та м’яса, а ще й для виробництва жорстокого делікатесу під назвою фуа-гра. Завдяки розслідуванням на таких фермах та багаторічній роботі зоозахисників, фуа-гра вже заборонена у багатьох країнах Європи. В Україні виробництво фуа-гра заборонене з листопада 2021 року.

Джерела:
https://www.four-paws.org/campaigns-topics/topics/farm-animals/10-facts-about-geese
https://petkeen.com/geese-facts/

Авторка статті: Настя Рашевська, активістка ГО «Відкриті клітки Україна»