Unsplash

У середу, 7 липня, парламентська комісія Туреччини внесла зміни до закону про захист тварин. У силу вступає ряд довгоочікуваних нововведень. Серед них — позбавлення волі за жорстоке поводження з тваринами, обов’язкове чіпування котів й собак та заборона продажу тварин у зоомагазинах. Розгляньмо основні зміни та проведемо паралелі з українським законодавством.

Тварина більше не товар, а жива істота

Раніше тварина сприймалася за об’єкт на юридичному рівні. Тобто, жорстоке поводження з нею прирівнювалось до пошкодження майна. Єдине, що загрожувало людині за знущання чи вбивство тварини — невеликий штраф. Але тепер, коли вона визнана живою істотою, за вбивство каратимуть позбавленням волі від 3 місяців до 10 років. Також підвищили штрафи за жорстоке поводження з твариною. Найтяжче покарання передбачено за винищення тварин, що перебувають під загрозою зникнення. Злочинець може потрапити за ґрати аж на 10 років. Окрему увагу приділяють й домашнім улюбленцям. Наприклад, за вбивство тварини власника можуть позбавити волі на 4 роки.

А що в Україні? У нашому законодавстві тварина й досі визначена, як річ. Це дозволяє власнику розпоряджатись нею, наче майном. Наприклад, здати в оренду чи обміняти. За вбивство тварини можна потрапити за ґрати на 5 років. А от за знущання передбачений лише штраф.

Кримінальна відповідальність за акт зоофілії

Подібне не вважалось серйозним злочином та каралось лише штрафом. Але відтепер акт зоофілії — кримінальне правопорушення. За це зловмисника можуть позбавити волі на 3 роки. Крім того, зоофілію прирівняли з насиллям. Тепер у всіх юридичних документах, замість застарілого терміну “статевий акт з твариною”, використовуватиметься формулювання “зґвалтування тварини” або “сексуальне насильство над твариною”.

А що в Україні? Акт зоофілії — адміністративне правопорушення й карається лише штрафом.

Заборонено продавати собак та котів у зоомагазинах

Власники зоомагазинів не зможуть продавати собак та котів оффлайн. Це пов’язано з тим, що умови утримання в таких магазинах часто не відповідають потребам тварин та шкодять їх здоров’ю й психіці. Відтепер продати їх можна лише через інтернет-магазин або за допомогою спеціальних фотокаталогів.

А що в Україні? Немає закону, який би офіційно забороняв продаж тварин у зоомагазинах.

Запровадження обов’язкового чіпування котів та собак

Імплантувати чіп будуть безплатно у спеціальних центрах або ветеринарних клініках. З одного боку, це допоможе звести всю інформацію у єдину базу. Також це дозволить швидко знаходити власників, які викидають тварин на вулицю. За подібне тепер доведеться платити штраф.

А що в Україні? Чіпування не є обов’язковим й проводиться лише за згоди власника. Існує дві бази чіпованих тварин — animal-id та tracer.

Нагадаймо, що ряд зоозахисних законопроєктів перебувають на розгляді у Верховній Раді, та очікують на розгляд. Зокрема мова йде про проєкти законів 2351, 1164-ІХ та інші, прийняття яких суттєво покращили б умови утримання тварин та посилили б відповідальність за знущання.

Завантажуйте наш безкоштовний довідник та дізнайтесь, як діяти, якщо ви стали свідком жорстокого поводження з тваринами: https://bit.ly/2TL54hS

Авторка статті: Марія Скробат, представниця ГО “Відкриті клітки Україна”