“Роби, що маєш, і будь, що буде”,  певно, саме цим принципом керувався хлопець, що десь рік тому влаштувався на ферму з виробництва фуа-гра в маленькому містечку Снятин Івано-Франківської області. 

Місяць він таємно знімав свої робочі будні.

А опісля анонімно передав матеріали зоозахисній організації “Відкриті клітки Україна”, яка їх опублікувала. 

Ці кадри сколихнули світ, призвели до нового закону в Нью-Йорку, мітингів та відмови від фуа-гра у багатьох ресторанах Данії та Великої Британії. 

Фабрика, на якій відбувались зйомки, закрилась. 

Та чи завжди кадри жорстокості з ферм аж так впливають на громадськість і чому це спрацювало з фуа-гра? 

Якщо пересічний українець не одразу може сказати, що таке фуа-гра і чим її виробництво відрізняється від інших птахоферм, то у західному світі вже багато років йдуть війни між зоозахисниками та гурманами.

Перші домагаються, часто успішно, визнання гаважного методу годування жорстоким і таким, що має бути забороненим.

Останні не бачать нічого кримінального у насильницькому годуванні: це коли гусці чи качці двічі на день три тижні підряд встромляють трубку у горло і засипають туди зерно.

Пташина печінка від такої “дієти” збільшується у 7-10 разів. Це і є фуа-гра, з французької “foie gras”  жирна печінка.

У Франції цей “делікатес” став навіть частиною культурної й гастрономічної спадщини. Проте у переважній більшості європейських країн заборонене виготовлення, а подекуди, як от і Індії та штаті Каліфорнія, і продаж фуа-гра.

Тож тема ця для Європи не нова і навіть трохи затерта.

Була. До публікації відео зі снятинської фабрики. На ньому огидне все: цинічне відношення персоналу до птахів, брудні клітки, хворі птахи, які захлинаються у власному блювотинні, трупи, які скидають на купу.

І з таких місць експортується фуа-гра у найфешенебельніші ресторани світу. У дорогого делікатесу на тарілці  непристойно брудне минуле.

Цивілізоване західне суспільство більше не може просто відвернути погляд, “не помітити” жорстокість. Гуманність  вимога до влади, і це як заслуга, так і зброя їхніх активістів.

Тоді, коли в Україні жменька “зелених” лобістів лише набирає сили у боротьбі з бізнес-монстрами (які, звісно, мають підтримку влади та часто і є владою), розвинуті країни готові змінюватись під натиском зоозахисту.

До того ж, озброївшись підтримкою медіа, зокрема таких впливових видань, як The Independent, які не оминули увагою розслідування в Україні.

Нью-йоркська організація Voters for animals rights (VFAR, “Виборці за права тварин”) займається виключно політичним захистом тварин та лобіюванням їхніх інтересів.

Президентка VFAR Еллі Фельнман Тейлор у своєму зверненні до українських депутатів розповідає, як вони показали відео зі снятинської фабрики у міській раді Нью-Йорка.

Тамтешні депутати погодились, що ця практика занадто жорстока, взяли й заборонили фуа-гра. Яке подають у близько тисячі (!) ресторанів Великого Яблука.

Депутатка Карліна Рівера, палка захисниця прав тварин, назвала цю заборону історичною.

Давайте будемо чесні  насильницьке годування  негуманна практика, це очевидно“,  заявила політикиня.

За закриттям останньої на той час фуа-гра ферми в Україні та нью-йоркською забороною слідували протести в інших країнах.

Деякі відомі британські ресторани припинили продаж фуа-гра після перегляду відео.

Інші можуть піти тим же шляхом під тиском активістів.

Важко повірити, що фуа-гра взагалі існуєкоментує генеральний директор “Відкритих кліток” у Великій Британії Коннор Джексон.

Примусово годувати тварин, поки їхня печінка не набрякне в 10 разів – просто варварство“.

Ми в захваті від того, що компанія (мається на увазі агрохолдинг MХП  власник снятинської птахофабрики) вирішила виступити проти непотрібних страждань, закривши ферму. 

Будь-які ресторани Великої Британії, які ще подають фуа-гра, будуть змушені подивитися правді у вічі: жорстокість до тварин  це погана справа“.

Британські політики та активісти також говорять про повну заборону продажу фуа-гра після виходу з ЄС.

Будучи членом єдиного європейського ринку, складно заборонити імпорт фуа-гра з Франції. 

Але Брексіт, не зважаючи на багато недоліків, дає можливість закрити кордони для цієї “негуманної та архаїчної” торгівлі“,  каже Еліза Аллен, голова Peta UK.

У Данії, батьківщині організації Anima International, частиною якої є ГО “Відкриті клітки Україна”, під тиском мітингарів (на титульному фото саме цей мітинг – ред.)понад 150 ресторанів один за одним вже відмовились від продажу фуа-гра.

А що ж в Україні?

Деякі прогресивні ресторани прибрали фуа-гра з меню, як і їхні закордонні колеги. Але поки продаж та навіть виготовлення фуа-гра  легальне.

Щоб примусове годування визнали жорстоким поводженням з тваринами, розробили законопроєкт 2802, який на цьому тижні має розглянути Верховна рада.

Сподіваємось, політики таки спроможуться його прийняти й, тим самим, привести українське законодавство у відповідність нормам Європейського Союзу, у який ми всі так прагнемо потрапити.

Олена Баран, активістка ГО “Відкриті клітки Україна”, спеціально для УП.Життя