Залишайся вдома заради безпеки себе та інших!

У складні часи дуже важливо діяти консолідовано. Наша безпека та здоров’я залежить від рішень людей поруч, в той же час благополуччя інших залежить від нас. Необхідно відповідально відноситися до практик щодо запобігання захворювання Covid-19: мийте руки, носіть маску та, по можливості, залишайтеся вдома.

Святкуй етично!
Одна з Великодніх традицій – малювання писанок та фарбування яєць. Воно, як символ духовності та безперервності життя, присутнє у кожному пасхальному кошику та святковому столі. Водночас, наш вибір щодо того, яке яйце фарбувати та з’їсти, може разюче змінити мільйони життів.

Майже всі яйця на полицях магазинів вироблені методом утримання курей у тісних клітках. Птахи в них не мають можливості поворухнутися. На  таких виробництвах на одну курку припадає менше простору ніж розмір аркуша паперу формату А4, що приносить великий біль живій істоті.

Цього року, купуючи яйця на Великдень, ми можемо вплинути та покращити життя  багатьох тварин. Для цього лише потрібно обрати альтернативу звичному нам продукту – яйця від курей, яких не утримують у клітках!

Як знайти етичні яйця?
У магазинах доступні 2 види яєць, які отримуються з виробництв з покращеним добробутом для тварин:

  1. Яйця вільного випасу.
    – кури в таких умовах не утримуються у тісних клітках і можуть рухатися в амбарі (cage-free) або частково виходити на вулицю (free range).

Такі яйця можна знайти у великих мережах супермаркетів та в онлайн магазинах. Зазвичай на упаковці зазначено, що товар  “вільного випасу” або “вільного вигулу”. Інколи трапляються позначки, що яйця від “вільних курей”, що також може бути маркуванням яєць безкліткового виробництва, але це потребує додаткового пошуку інформації в інтернеті за назвою бренду продукції.

  1. Органічні яйця.
    – кури утримуються не в клітках і мають можливість вільно рухатися на подвір’ї.

На жаль, в Україні назва яєць на упаковці “Органічні яйця”, “Organic”, “Натуральні” чи “Домашні”, як правило, не стосується методів утримання птахів та їх раціону на виробництві. Такі назви використовуються брендами для рекламних цілей, задля збільшення продаж. Більш того, така яєчна продукція, вірогідно, вироблена методом утримання курей у батарейних клітках, які є найболючішим для тварин.

Єдиним способом дізнатися, чи відповідає той чи інший товар походженню, що заявлено на упаковці, є наявність логотипу сертифікації від сертифікаційної організації!

Найпопулярніші лого, які можна побачити на пакуванні (список не є вичерпним):