Після повномасштабного вторгнення росії в Україну фермерські господарства, як і інші об’єкти, щодня потерпають від бомбардувань, знищення ресурсів і критичних руйнувань. Це призводить до тисячі смертей тварин, які стали жертвами російських загарбників і їхньої жорстокості. Активісти та активістки ГО “Відкриті клітки Україна” працювали над збором інформації по ситуації на українських фермах з 6 квітня по 31 травня 2022 року, намагаючись дізнатись про стан тваринництва у країні, обдзвонили 290 ферм та отримали 127 відповідей. 

Фермерські господарства у північних областях зазнали жахливих руйнувань і втрат, особливо під час наступу російських військ на Київ. Лише за 4 дні повномасштабної війни 1500 свиней на Житомирщині у ТОВ “Дубовий Гай” загинули від бомбардувань. Постійні обстріли спричинили 4000 смертей на Сумщині, де тварини не мали доступу до їжі та води протягом двох тижнів. На іншій фермі в області, що була повністю зруйнована від снарядів, загинуло 80% поголів’я свиней. 

На найбільшій в Україні страусина ферма “Ясногородка”, що на Київщині, загинуло близько третини мешканців господарства: працівники випускали тварин з вольєрів, сподіваючись, що це підвищить їхній шанс на порятунок. Схожий випадок трапився в конюшні в районі Бучі, яку російські військові захопили та переробили на госпіталь: деяких коней, яких випустили зі стайні, вдалось врятувати. У притулку під Києвом у селищі Бородянка близько 500 тварин були замкнені у вольєрах без води та їжі, 300 собак загинули через голод та спрагу.  

На іншій стайні “Александрія” у селищі Гостомель Київської області більшість поголів’я 32 коней згоріла живцем від обстрілів російських воєнних. Ферма “Напорівське” (с. Лукашівка, Чернігівська обл.) звітувала, що російські загарбники розстріляли понад 110 корів і телят заради розваги, адже “їхнє мукання здавалося їм занадто гучним”. Цей приклад є ще одним доказом того, як жорстоке поводження з тваринами напряму пов’язане з проявом агресії до людей, адже це ілюструє абсолютну відсутність співчуття та совісті стосовно менших і беззахисніших. Ще одна ферма біля Чернігова втратила близько половини свого поголів’я через постійні бомбардування російськими воєнними: живцем згоріли та померли від осколкових поранень майже 8 десятків малих телят, 60 новонароджених і понад 4 десятки корів. Одна з найбільших трагедій для тваринництва за останні три місяці повномасштабної війни трапилась у Чорнобаївці, що у Херсонській області, де російські окупанти зруйнували місцеву електростанцію. Через те, що це призвело до відключення автоматизованої системи годівлі, понад 4 мільйони курей загинули від голоду. 

На Харківщині низка ферм зазнала серйозних руйнувань, що призвели до десятків трупів тварин скупчених на території господарств і груп із поголів’я, що вижили та блукають серед уламків у пошуках порятунку. Окрім того, під Ізюмом була знищена хутряна ферма польського селекціонера Счепана Войцека: поки в Україні триває розгляд законопроєкту №2360, який забороняє розведення, вирощування та утримання хутрових тварин з 2025 року, поголів’я норок загинуло від рук російських солдатів, які облаштували на хуторі свою базу. Варто зазначити, що бомбардування становлять загрозу не лише тваринам, а й волонтерам, які доглядають за фермерськими господарствами. Під час операції над захопленням норкової ферми росіяни вбили частину працівників господарства, точна кількість жертв досі невідома. 5 працівників екопарку біля Харкова, що опинився на лінії вогню, загинули під час рятування тварин від російської агресії. 

Низка тваринницьких господарств, що наразі знаходяться в окупації російських загарбників, щодня борються за своє життя через недостатній рівень харчування та відсутність належного ветеринарного обслуговування. Військова агресія росії суттєво вплинула на тваринництво України. Станом на середину квітня йдеться про 15% скорочення в галузі. Також на 30% зменшилася кількість живого експорту. Асоціація виробників молока оцінює можливе скорочення чисельності голів великої рогатої худоби на 8-10% до кінця 2022 року. 

Через воєнний стан невідомо, скільки ще триватимуть страждання тварин і працівників ферм, які на щоденній основі звітують “нам довелося припинити свою діяльність через постійні обстріли” або “наше господарство повністю знищено”. Повний звіт щодо ситуації на фермах України, яка склалася за три місяці з часу повномасштабного вторгнення Росії, можна знайти на сайті ГО “Відкриті клітки Україна”. Передбачаємо, що ситуація лише погіршуватиметься й кількість загиблих тварин лише зростатиме у міру того, скільки триватиме війна.

Водночас ми бачимо й позитивний сигнал. На Миколаївщині фермер реорганізував акваферму, яка раніше займалася креветками, на овочівництво. Підприємець почав вирощувати овочі, у колишніх басейнах, задля соціального експерименту. Згідно з його словами, робить це для зміцнення продовольчої безпеки нашої громади.

Тобто, попри весь негатив та погані новини, є місце для трансформації бізнесів, розвитку та впровадження європейських стандартів тваринництва при відбудові фермерських господарств.

Авторка статті: Валерія Лукьянова, представниця ГО “Відкриті клітки Україна”