Як раніше повідомлялось, у зв’язку з  карантином знизився попит на м’ясні продукти та яйця в Україні. Також, у порівнянні з минулим роком, на 20% знизився експорт курячих яєць та ціни на них. Падіння продажів м’яса, як явище світового рівня, пов’язують з підозрами дослідників, що джерелом нинішнього поширення коронавірусної хвороби є м’ясний ринок в Ухані.

Зокрема, у Франції занепокоєні скороченням продажів фуа-гра, яке аргументують чинними в країні обмежувальними заходами – закриттям ресторанів і ринків. Близько 60% ринків збуту подібної продукції в цей час закриті. Крім того, продаж фуа-гра в супермаркетах на першому тижні квітня знизилися на 50%, хоча традиційно напередодні Великодня, яке в Європі в цьому році відзначили 12 квітня, французи активно купують фуа-гра. При чому, близько 90% виробленого у світі фуа-гра припадає саме на Францію.

Нагадаймо, матеріали з української ферми, опубліковані на початку 2019 року ГО “Відкриті клітки Україна”, привернули увагу усього світу до проблеми насильницького годування тварин для виробництва фуа-гра.

Міжнародні видання різних країн публікували матеріали українського розслідування, в тому числі – видатний Independent. Наприкінці 2019 року у штаті Нью-Йорк зоозахисники домоглися заборони на виробництво та продаж фуа-гра. В інших країнах, наприклад Англії, 11 ресторанів зобов’язалися відмовитись від приготування цього сумнозвісного делікатесу. У Данії 150 ресторанів та ритейлерів також відмовилися від продажів фуа-гра.

В Україні також активно діє кампанія проти цього “продукту жорстокості”, зокрема, на даний час налічується 8 заяв від відомих ресторанів про виключення фуа-гра зі своїх меню.

Щодо законодавства, то 24 січня 2020 року п’ятеро депутатів Верховної Ради України зробили нову спробу заборонити фуа-гра і зареєстрували законопроєкт № 2802 “Про внесення змін до Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження” щодо удосконалення захисту тварин від жорстокого поводження”. До складу підписантів увійшли представники профільного екокомітету та комітету з питань здоров’я нації (Яценко А.В., Фельдман О.Б., Лабунська А.В., Дубіль В.О., Камельчук Ю.О.). Законопроєкт забороняє виробництво фуа-гра та жорстоке поводження з тваринами під час годування відповідно до норм ЄС (обов’язкова цілодобова наявність свіжої питної води, заборона примусового годування, окрім як з лікувальною чи профілактичною метою, необхідність забезпечення відповідного повноцінного харчування тощо).

Щоб підтримати заборону виробництва фуа-гра в Україні – підписуйте петицію.

Open Cages

Авторка статті: Андріана Федевич, представниця ГО “Відкриті клітки Україна”