24.01.2020 року народними депутатами Яценком А.В., Фельдманом О.Б., Лабунською А.В., Дубілем В.О. та Камельчуком Ю.О. був зареєстрований законопроєкт 2802 “Про внесення змін до Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження” щодо удосконалення захисту тварин від жорстокого поводження”. До складу підписантів увійшли представники профільного еко комітету та комітету з питань здоров’я нації.

Законопроєкт забороняє жорстоке поводження з тваринами під час годування відповідно до норм ЄС (обов’язкова цілодобова наявність свіжої питної води, заборона примусового годування, окрім як з лікувальною чи профілактичною метою, відповідне повноцінне харчування тощо), а також  забороняє виробництво фуа-гра.

Фуа-гра – продукт насильницького годування птахів задля збільшення їхньої печінки, виробництво якого є однією з найжорстокіших і хворобливих для тварин практик, а сам “делікатес” містить потенційну небезпеку для людського здоров’я. Вартість робить її доступною лише для обмеженого кола споживачів. Водночас, в багатьох ресторанах та навіть супермаркетах України можна знайти продукт примхи та жорстокості, споживачі якого не завжди навіть знають як він виробляється.

Виробництво фуа-гра заборонено у багатьох демократичних країнах (в більшості країн ЄС, Ізраїлі, Туреччині, Індії і т.д.).

Щороку десятки тисяч тварин в Україні піддавалися катуванню, для порівняння лише близько 300 кримінальних справ за ст. 299 КК України (жорстоке поводження з тваринами) реєструється в Україні на рік. Гіпертрофована печінка вироблялась в Україні переважно на експорт, обсяги виробництва нарощувались.

Минулого року матеріали з України, опубліковані ГО “Відкриті клітки Україна”, привернули увагу усього світу до проблеми насильницького годування тварин для виробництва фуа-гра. У сюжеті СТБ наведені дані про міжнародний резонанс навколо продукту примхи та жорстокості, про звернення зоозахисників до урядів Британії та Данії з вимогою заборони імпорту.  Міжнародні видання різних країн публікували матеріали з України, в тому числі – видатний Independent. Наприкінці 2019 року  у штаті Нью-Йорк зоозахисники домоглися заборони на продаж фуа-гра, кампанія яких великою мірою базувалась на українських матеріалах.

Завдяки міжнародному резонансу, виробником, якому належить торговельна марка «ФуаГра» та належала найбільша доля на відповідному сегменті українського ринку, в серпні минулого року було оголошено про закриття фабрики, яка виготовляла фуа-гра. У повідомленні самого виробника йшлося про негуманність виробництва.

“Зараз – унікальний момент, коли створені сприятливі умови для законодавчої заборони фуа-гра, коли весь світ емпатує українським тваринам та очікує відповідного рішення від українських парламентарів. Ми безмежно дякуємо депутатам-ініціаторам важливих змін та сподіваємося, що проєкт 2802 стане Законом” – повідомляє Голова організації Бєлкіна Катерина.