17 червня Верховна Рада України прийняла у першому читанні проєкт Закону № 3318 «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин», основною метою якого є наближення українського законодавства до актів ЄС і впровадження в Україні світових стандартів у сфері здоров’я і добробут тварин. За прийняття законопроєкту проголосувало 306 народних депутатів.

Як йдеться у повідомленні Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики «Законопроєктом передбачається врегулювання таких питань: добробут сільськогосподарських тварин і створення для них належних умов утримання і забою» та інші цілі.

Не підіймаючи питання унормування інших сфер регулювання, зупинімось на тому, що цей проєкт змінює для добробуту тварин.

Зазначення про добробут тварин видається у назві помилкою, оскільки жодної норми на захист добробуту тварин даний проєкт, здається, у порівнянні з чинним законодавством не впроваджує, міжнародні зобов’язання Україні, взяті згідно з Угодою про асоціацію у цій сфері також проігноровані. Ні про які «належні» (гуманні) умови утримання і забою в ньому не йдеться. Про перед забійний огляд тварин – так, але нічого про запобігання непотрібних страждань тварин. Переважно проєкт унормовує процедури, спрощує отримання дозвільних документів тощо.

Щобільше, проєкт погіршує законодавство в сфері захисту усіх тварин. Зокрема, вносить зміни до ст. 89 КК України, виключаючи з неї порушення умов утримання тварин (переноситься в іншу статтю з меншим покаранням), вводить інші поняття різних видів тварин аніж у ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження», дозволяє знищення безпритульних тварин при карантинних заходах («знищення безпритульних котів і собак гуманними методами за відсутності можливості їх надійної ізоляції»), і навіть як зазначає ГНЕУ не містить визначення самого терміну «благополуччя тварин», яким він оперує.  Слід зазначити, ЗП 3318, все ж таки, містить визначення іншого терміну «ветеринарно-санітарне та епізоотичне благополуччя», але воно ідентичне визначенню  у чинному ЗУ «Про ветеринарну медицину» і є далеким від добробуту тварини.

Цікаво, що саме в законі № 3318 стосується добробуту тварин?

Як коментує ветеринар Гужявічус Станіславас, представник ГО «Відкриті клітки Україна»: «Можливо, депутатам варто додати в цей закон тих самих європейських стандартів, що відповідають за якість утримання тварин? Це нормальне освітлення приміщень, контроль якості кормів і води, збільшення відстані між тваринами (тварини на наших фермах живуть в тисняві й часто калічать одне одного), впровадити та контролювати стандарти щодо вентиляції тваринних приміщень і зобов’язати власників молочних ферм замінити доїльні апарати на нові та сучасніші (зараз на більшості ферм користуються старою технікою з часів СРСР через що, кожна п’ята корова хворіє на мастит). Також варто задуматись про відсутність моціону на багатьох фермах, де тварини весь рік знаходяться в приміщенні й світу білого не бачать.»

Отже, сподіваємось, що завдяки пропозиціям депутатів даний законопроєкт у редакції до другого читання стане справді регулювати добробут тварин.