20 квітня 2021

В УКРАЇНІ З’ЯВИЛАСЬ ІНІЦІАТИВА, ЩО ДОПОМАГАЄ ОБРАТИ ЕТИЧНІ ЯЙЦЯ

Напередодні Великодня, коли попит на курячі яйця стрімко зростає, в Україні з’явилась ініціатива, яка має на меті допомогти споживачам зробити свідомий та етичний вибір.
Адже щороку в Україні виробляється понад 15 мільярдів яєць в умовах батарейних кліток, які давно заборонені в ЄС.

І хоч альтернатива є, та інформування покупців про умови утримання курей на упаковках яєць не є обов’язковим у нашій країні. Саме тому Cage-Free Альянс Українського бізнесу та зоозахисна організація «Відкриті клітки Україна» запустили проєкт Яйкос Friendly, щоб кожен споживач, витративши мінімум часу, міг легко знайти більш дружні до курей яйця на полицях магазинів. Більше про проєкт, та чому це важливо, можна дізнатись на сайті: http://friendly-egg.com/.

Яйкос friendly яйця позначатимуться в магазинах підцінниками з лого проєкту та QR-кодом, перейшовши за яким, можна буде дізнатись про різницю між яйцями з кліток та безкліткових систем утримання курей. В майбутньому проєкт планує співпрацювати не лише з магазинами та ритейлерами, а й з закладами харчування. Страви з яйцями від курей, що не утримуються в клітках, будуть мати окрему позначку в меню.

«Ми хочемо, щоб етичний вибір був легким. Саме тому ми з нашими партнерами маркуємо яйця від курей, які не утримуються в клітках, як ті, що є більш дружні до тварин. Таким чином ми інформуємо про типи товарів і надаємо повну інформацію для свідомого вибору», — розповідає Ліза Северіна, керівниця департаменту зі сталого розвитку Cage-free Альянсу Українського Бізнесу.

Першими до ініціативи приєднались мережа супермаркетів «Сільпо» і вже сьогодні на полицях магазинів можна знайти яйця з маркуванням Яйкос friendly.

«Ми в Лавці Традицій поділяємо філософію Cage-Free Alliance, тому охоче підтримали ініціативу Яйкос Friendly. Виробники, з якими ми працюємо створюють природні умови для птиці: вона вільно гуляє, в теплий сезон їсть зелену траву, її не загодовують в промислових цілях. Таке ставлення відповідає принципу “ахімса” — ненасилля у тварин виробництві, яке продукує постійне благополуччя для жителів пташників. Цей принцип відповідає вимогам сучасного суспільства, в якому відповідальне споживання і відповідальне виробництво з тренду потроху перетворюється в норму. Для того, щоб це стало нормою для більшої кількості людей, потрібно пояснювати різницю виробничого підходу. На жаль, у нас немає спеціального знаку, на відміну від Європи та США, де маркування “free-range” допомагає ідентифікувати яйця від курей, які вільно гуляють. Ми використовуємо термін “вільний випас”, але бачимо, що часто гості сприймають це, як маркетинговий хід для аргументації високої ціни. Ми готові показувати умови утримання птахів і об’єднувати зусилля з партнерами й асоціаціями для того, щоб надати якомога більше інформації нашому гостю, — коментує таке рішення Марина Булацька, керівниця проєкту підтримки локальних виробників Лавка Традицій у Сільпо. — У перед Великодній період шукайте в магазинах підцінники “Яйкос Friendly” і підтримайте українських фермерів, які виробляють чистий, чесний і якісний продукт».

Якщо ви виробник яєць безкліткового утримання, представник ритейлу чи власник закладу харчування і хочете приєднатись Cage-Free Альянсу Українського Бізнесу та підтримувати більш дружній до тварин бізнес заповнюйте форму на сайті Альянсу. Участь в Альянсі безплатна. Проєкт Яйкос Friendly не є комерційним.

Слідуй за нами

Будь в курсі подій!

Приєднуйся до 473 людей, яким не байдужа доля тварин на фермах.

Відкриті клітки

Європейська організація

Animal Charity Evaluators