24 березня 2021

Каліцтва, паразити та високий рівень смертності: мутні глибини одного з найбільших рибних фермерських господарств світу розкрито в новому таємному розслідуванні.

Найбільше з коли-небудь проведених розслідувань демонструє страждання на шотландських лососевих фермах, як в усій індустрії в цілому, так і на окремих господарствах. Зафіксовано порушення законодавства стосовно благополуччя тварин і високий рівень їхньої смертності. Таємне розслідування й супровідний звіт «Підводні клітки, паразити й мертва риба: Чому заборона на розширення шотландського лососевого господарства є обов’язковою» випущений сьогодні всесвітньою спілкою громадських організацій у понад 30 країнах, у тому числі й зоозахисною організацією «Відкриті клітки Україна». Розслідування розкриває огидну дійсність — більшість всесвітньо відомого шотландського лосося вирощується в клітках.

Шотландія — третій по величині виробник атлантичного лосося у світі (у 2019 році експорт становив приблизно 38 млн рибин), експортуючи його в понад 50 країн, зокрема і в Україну. Уряд Шотландії дозволяє масове розширення галузі до 2030 року. Понад 96% виробництва шотландського лосося зосереджено в руках п’яти найбільших компаній: Mowi, Scottish Sea Farms, Grieg Seafood, The Scottish Salmon Company та Cooke Aquaculture. Розслідування проводилось з вересня по листопад 2020 року. Загалом було перевірено 22 ферми, для цього було використано дрони та підводну зйомку. На цих фермах було виявлено серйозні ураження риби морськими вошами та високий рівень смертності.

Завдяки розслідуванню, проведеному благодійною організацією Compassion in World Farming International з’ясовано, що риба утримувалась у тісних підводних клітках понад два роки, що унеможливлювало природну міграцію — риби просто весь цей час безцільно поневірялась, не маючи можливості задовольнити природні потреби. Страждання було настільки нестерпне, що чверть рибин гинуло ще до забою.

«Прихований від сторонніх очей, лосось тихо страждає, у жахливих умовах на промислових фермах по всій Шотландії. Навіть досвідчені розслідувачі були шоковані побаченим, — говорить Катерина Бєлкіна, голова ГО «Відкриті клітки Україна». —
На відзнятих кадрах зафіксовано лососів із каліцтвами та хворобами, без очей та без великих шматків плоті й шкіри, виїденими морськими вошами. Це абсолютно неприйнятно. Лососі — живі істоти, здатні відчувати страждання. Їх не можна утримувати в таких жорстоких умовах. Необхідно негайно припинити подальше розширення розведення шотландського лосося на фермах».

Морські воші — це паразити, котрі живляться шкірою, кров’ю і слизом риби. Розширення лососевої індустрії сприяє зростанню чисельності цих паразитів, бо не запроваджено ефективного, сприятливого та екологічно чистого методу лікування і профілактики від цих паразитів. Методи, розроблені для цієї галузі, щоби позбавити рибу від морських вошей, включаючи хімічні ванни, термолайсер та гідролайсер, — жорстокі та неефективні. В результаті багато риби гине.

Вирощування лосося — це не лише шкода добробуту тварин — це також загроза довкіллю. Органічні й хімічні відходи із шотландських лосевих ферм змінюють хімічний склад мулу і вбивають жителів морського дна. Викиди з ферм можуть призвести до зниження якості води та цвітіння водоростей. Хімія й медикаменти — антибіотики та інсектициди — потрапляють у довкілля. Багато з них токсичні для риб та інших морських організмів, а також для птахів та ссавців. Крім того, розведення хижих риб — таких як лосось, відповідає за більшу частину промислового рибальства в наших спустошених океанах. Мільйони тонн виловленої в дикій природі риби перетворюють на рибне борошно й риб’ячий жир для годування риб в інтенсивних господарствах.

«З огляду на численні проблеми з добробутом та з довкіллям у шотландській лососевій промисловості, плани щодо її розширення є абсолютно безвідповідальні, — наголошує Катерина Бєлкіна, голова ГО «Відкриті клітки Україна». — Ми закликаємо уряд Шотландії ввести мораторій на розширення виробництва шотландського лосося. Утримання хижих видів у підводних клітках і виснаження наших океанів заради вилову риби, щоби годувати їх, — це справжнє божевілля. У підсумку, ми безпосередньо ставимо під сумнів, чи розведення диких мігруючих риб, таких, як лосось, може бути присутнім у стійкій продовольчій системі».

Рибництво у всьому світі викликає безліч питань щодо благополуччя риб і серйозних екологічних проблем. Що стосується розведення шотландського лосося, то нинішній рівень поширення морських вошей і хвороб вийшли з-під контролю, що спричиняє страждання риби в загрозливих масштабах і загрожує популяції диких риб. Організації наполегливо закликають до мораторію на розширення галузі для відмови від інтенсивного вирощування лосося.

ПРОБЛЕМАТИКА та ПЕРЕДУМОВИ до розслідування:

Атлантичний лосось:
Лосось мігрує на тисячі кілометрів до місця народження, проживши роки в морі, використовуючи магнітне поле Землі для навігації;
Лосось має дивовижний нюх — атлантичний лосось відчуває одну краплю запаху в районі, еквівалентному 10 олімпійським басейнам;
Лосось є ключовим видом — він має непропорційно великий вплив на свою екосистему у порівнянні з його чисельністю;
Як і інші риби, лосось розумний, чутливий і заслуговує життя, вільного від болю та страждань.

Фермерський атлантичний лосось:
Через інтенсивний вилов в дикій природі залишилось дуже мало атлантичного лосося;
Через відсутність дикого атлантичного лосося, переважна більшість атлантичного лосося, що споживається у всьому світі, вирощується на фермах;
Атлантичний лосось вирощується в Чилі, Норвегії, Британській Колумбії та Шотландії;
Фермерський лосось вирощують у клітках в океані поблизу суші.

Шотландська лососева промисловість:
Шотландський лосось є знаковим делікатесом, вирощеним у фермерських господарствах, який їдять у всьому світі — він експортується у понад 50 країн від Мексики до Японії, в тому числі й в Україну (Україна експортувала з Шотландії 136 000 кг лосося у 2018 році та 957 000 кг у 2019 році);
Шотландська галузь вирощування лосося швидко розростається: уряд Шотландії підтримує подвоєння виробництва до 2030 року до 300000 – 400000; тонн.
Попри величезні масштаби торгівлі, громадськість мало обізнана про жорстокі, інтенсивні методи, які є ендемічними в галузі, та про основні загрози, які вона створює для добробуту риби та навколишнього середовища.

Проблеми умов утримання:
висока щільність поголів’я — тисячі лососів в одній морській клітці;
відсутність середовища проживання — викликає стрес і неминучу нудьгу;
висока смертність — до 25%;
захворювання;
лікування морських вошей — термолікери, риба-чистильник, гідролікери;
деформації та ерозія плавника;
господарські практики — ловля руками, забір ікри, краудинг.

Проблеми навколишнього середовища:
рибний корм та риб’ячий жир:
для годування одного фермерського лосося потрібно 350 риб;
Шотландський лосось споживає таку ж кількість дикої риби, як і все населення Великобританії;
20% дикої виловленої риби подрібнюють для годування всієї вирощеної на фермах риби у всьому світі;
риба для корму може бути виловлена з Північного моря, але також виловлюється біля берегів Західної Африки, Південної Америки та Азії, знищуючи екосистеми та відбираючи цінне джерело їжі та торгівлі від уразливих спільнот;
споживання сої сприяє вирубці лісів;
використання антибіотиків;
втеча лосося;
забруднення:
відходи — екскременти, їжа та мертва риба з морських кліток вільно переходять у навколишні води та морське дно;
усі лососеві ферми виробляють таку ж кількість відходів, як половина шотландського населення;
забруднюється дике середовище проживання;
цвітіння водоростей може спричинити зменшення кисню у воді, що може спричинити стрес або вбити водних істот;
інші хімічні речовини, такі як пестициди;
парниковий газ;
хвороби поширюються на дику природу.

Відео з розслідування можна переглянути тут: https://www.youtube.com/watch?v=CtesBisdleM&t=9s&ab_channel=%D0%92%D1%96%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D1%96%D0%9A%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%BA%D0%B8

Слідуй за нами

Будь в курсі подій!

Приєднуйся до 473 людей, яким не байдужа доля тварин на фермах.

Відкриті клітки

Європейська організація

Animal Charity Evaluators