Unsplash

Риби — дивовижні тварини, які сприймають світ багато в чому подібно до нас. Їхня здатність страждати та відчувати емоції довго не помічали, але дослідження все більше й більше показують, чому ці тварини заслуговують нашої турботи та уваги. Звісно, ​​ми знаємо про них дуже мало, бо з 30 тисяч відомих нам видів риб досі вивчено лише кілька сотень.

Середовище проживання цих водних істот настільки нам незнайоме, що нам важко з ними ототожнюватися та розуміти їх. А познайомитися з ними точно варто.

1. Риби мають емоції та здатність страждати

Риби відчувають цілий спектр емоцій: від страху до радості. Якщо їх витягнути з води металевим гаком, який проколює рот, це завдасть їм великих страждань та стресу, оскільки у них є больові рецептори та емоції. Виживши, така риба старатиметься ніколи не попастися знову. Ці водяні тварини також виявляють позитивні почуття, такі як спокій та бажання пограти. Наприклад, спостерігали, як вони плавали за течією водяних помп під час перебування в акваріумах (ймовірно, щоб боротись з нудьгою — в природі риби мають доступ до різноманітного та цікавого світу). А також спостерігали, як риби граються з різними об’єктами просто для розваги.

2. Риби мають унікальні особистості

Відкриті клітки Польща

Коли ми думаємо про рибу, ми уявляємо великі групи тварин, косяки що плавають у морях чи озерах, окремі особини яких мало чим відрізняються один від одного. Однак нещодавні дослідження показують, що кожна з них має свій неповторний характер. Одні — сміливіші та рішучіші, а інші — спокійніші та лякливіші. Як і у людей, їхні індивідуальні особливості залежать від генів або власного життєвого досвіду.

3. Риби товариські та потребують спілкування

Приналежність до групи й проведення часу з іншими є дуже важливими для риб. Вони мають здатність розпізнавати своїх супутників і будують складні соціальні зв’язки. Вони знають, коли за ними спостерігають інші риби, і можуть змінити свою поведінку на більш відповідну в даній ситуації. Вони можуть спілкуватися один з одним різними способами, в тому числі за допомогою звуків. Ми звикли чути пташині серенади, але й деякі риби перекликаються одна з одною цвіріньканням або іншими звуковими сигналами. Як і ми, риби потребують відносин, і з любов’ю ставляться до своїх друзів.

4. Риби можуть згадувати минуле

Відкриті клітки Польща

Золоті рибки у нас асоціюються з досить сумнівною здатністю до запам’ятовування, але нещодавно з’ясувалося, що ми їх недооцінювали — вони можуть зберігати в пам’яті події щонайменше кількамісячної давнини. Лосось має найбільш дивовижну здатність зберігати спогади. Він легко, навіть через кілька років, може знайти дорогу додому по запаху.

5. Риби прекрасно навчаються нових навичок

Риби можуть навчитися використовувати знаряддя, будувати гнізда і, в деяких випадках, перевершують приматів своїми здібностями до навчання. Риби дуже винахідливі при добуванні їжі. Наприклад, вони викидають водяні струмені, щоб ловити комах над поверхнею води, або використовують каміння, щоб відкрити мушлі. Деякі з них створюють нори та камери під морським дном для укриття, вистилаючи ці структури коралами для додаткової міцності (часто ховаючи там свої яйця від ворогів) або покриваються піском і коралами для захисту під час сну.

Риби — складні індивіди, але, на жаль, вони є одними з тварин, яких жорстоко вбивають по всій планеті у найбільших кількостях. Щороку попит на рибу та рибні продукти означає, що трильйони цих розумних, чутливих особин виловлюють з океанів або вирощують на промислових фермах у жахливих умовах. Але, попри відмінності риб та людей, те, що нас об’єднує з цими тваринами — це бажання відчувати радість і звільнитися від страждань.

Якщо ви бажаєте зменшити страждання живих створінь, розумних та здатних до відчуттів, як риби, та збільшити кількість рослин у своєму раціоні — приєднуйтеся до Plant-Based Challenge — безплатний марафон з рослинного харчування, під час якого можна дізнатися про повноцінний рослинний раціон.

Джерело: https://www.animalsaustralia.org/features/fish-facts.php 

Переклад та адаптація: Ніна Новосельська, активістка кампанії UA Plant-Based