Відкриті клітки Польща

Свині мають мало не найгіршу репутацію серед тварин. Їх вважають брудними й не розумними. Для багатьох людей вони просто нецікаві та сприймаються виключно як їжа. На щастя, все більше людей вже знають, що це надзвичайно чисті істоти, а за рівнем інтелекту перевершують собак. Проте, про інші особливості свиней відомо мало.

  Ось 6 фактів, про які ви могли не мати уявлення:

  • Свині люблять ігри

В інтернеті є багато зворушливих відео з поросятами, які грають одне з одним. Навіть дорослі свині половину свого часу проводять в іграх, хоча в них це здебільшого відбувається у вигляді покусування та риття. Свині навіть навчилися грати у відеоігри за допомогою джойстика. Спочатку ігри були досить прості, і тварин винагороджували за їхнє правильне виконання. Однак незабаром їх почали ускладнювати. Свиням явно подобалися ці ігри – вони продовжували грати навіть тоді, коли перестали отримувати винагороду.

  • Вони демонструють свої почуття і виражають багато емоцій

Ці тварини багато спілкуються, мають свої вподобання та відкрито показують свої почуття. Компанія інших свиней для них дуже важлива, але як доброзичливі істоти, вони товаришують також з особинами інших видів. Відомі історії про свиней, які врятували своїх друзів: одна врятувала хлопчика від утоплення, інша привела пожежників до ув’язненого в палаючому корівнику теляти. Як і люди, вони відчувають радість, смуток, гнів та багато інших емоцій. Деякі власники також згадують, що коли свині незадоволені, вони можуть це безпосередньо та прямо показувати.

  • Кожна свиня має свій індивідуальний характер

У цьому плані свині також мало чим відрізняються від людей. Серед них можна виділити сміливіших і обережніших, жвавих і спокійніших, тих, хто віддає перевагу веселощам і любителів чухання животика. Хоча насправді, мабуть, всі свині люблять почухати животик. Бувають і зловмисники, які можуть об’єднатися з такими ж, як вони, і докучати іншій свині.

  • Вони люблять відкривати щось нове

Вивчення навколишнього середовища – ще один момент, якому свині присвячують багато часу. Як і притаманно розумним істотам, вони можуть нудьгувати, тому постійно шукають нових вражень. Одна й та сама іграшка перестає бути цікавою вже через день, та чим більше новинок, тим краще.

  • Свині «заражаються» емоціями одне від одного

Емоції однієї свині можуть передатися іншій. Дослідження, проведені з цього приводу, показали дивовижні результати. Частину свиней навчили передбачати, чи відбудеться щось приємне (нагорода, частування), чи навпаки (відокремлення від стада). Іншу частину ніяк не навчали. Виявилося, що коли непідготовлені тварини контактували з тренованими, вони переймали їх поведінку, наприклад, положення вух і хвоста, та навіть мали посилене виділення кортизолу – гормону стресу. Ми можемо лише уявити, як страх бодай однієї свині на фермі впливає на інших.

  • Свині можуть сприймати точку зору іншої тварини або навіть людини

Вони можуть прочитати емоції та наміри іншої свині чи людини, зробивши висновок за рухом очей або положенням голови. Також виявляється, що вони можуть зрозуміти, що означає показування на конкретний предмет (наприклад, пальцем) і навіть самі можуть показувати. Також вважається, що свині здатні відчувати емпатію. Подальші дослідження теж доводять, що свині набагато цікавіші, ніж можна собі уявити. Безумовно, ці тварини ще не раз будуть нас дивувати.

Джерело: https://www.otwarteklatki.pl/blog/6-rzeczy-ktorych-nie-wiesz-o-swiniach

Переклад з польської: Поліна Вагіс, активістка ГО «Відкриті клітки Україна»