VegNews

Звичайно ми хочемо найкращої їжі для наших улюблених собак. Століттями люди просто годували своїх чотирилапих товаришів залишками зі столу. Але в 1860 році американський підприємець Джеймс Спратт представив в Англії перший комерційно виготовлений корм для собак. Корм Спратта у формі гранул виготовлявся з пшеничного борошна, овочів і яловичої крові. Відтоді наше розуміння того, як годувати собак, змінилося.

Повертаємося до сучасності, і переважна більшість звичайних кормів все ще виробляється на основі м’яса, яке не тільки шкодить планеті, але також містить інгредієнти, які ми, можливо, не хочемо давати своїм собакам. Одним словом, часи змінилися, і пора індустрії кормів для домашніх тварин вступити у 21 століття. Ми в кампанії UA Plant-Based ж захотіли дізнатись: чи можуть собаки бути веганами? Що кажуть експерти?

Що не так зі звичайним кормом для собак?

Сьогодні полиці зоотоварів завалені кормами для собак, виготовленими з курки, індички, лосося, баранини, яловичини, кролика чи інших видів м’яса. Після цього вибір стає деталізованішим: без зерновий, з високим вмістом білка, з одного джерела білка, з обмеженою кількістю інгредієнтів, для контролю ваги, органічний, натуральний, сирий чи для стерилізованих тварин.

Але навіть попри всі варіанти, індустрія звичайних кормів для собак потрапила під пильну увагу громадськості щодо того, що дозволено в їжі для домашніх тварин.

У США стандарти кормів для домашніх тварин контролюються державними та федеральними регуляторними органами, які є експертами в цій галузі, багато з яких також є членами некомерційної організації під назвою Асоціація американських чиновників з контролю за кормами (AAFCO). AAFCO встановлює харчові вимоги до кормів для домашніх тварин, щоб вони містили вітаміни та мінерали, необхідні собакам для розвитку, але деякі інгредієнти викликають здивування.

VegNews

«Здебільшого виробники кормів для домашніх тварин мають дуже вузьке, ізольоване уявлення про харчування собак, а ще менше уваги вони приділяють впливу інгредієнтів на навколишній світ», — розповідає Абріл Естрада, співзасновник і продуктовий директор бренду веганських кормів для тварин Wild Earth. М’ясо в промисловості кормів для домашніх тварин створює величезний вуглецевий слід. У глобальному масштабі індустріальне тваринництво спричиняє приблизно 15% антропогенних викидів парникових газів.

Є також занепокоєння щодо безпеки звичайних кормів для домашніх тварин. Після відкликання корму для домашніх тварин у лютому 2018 року стало відомо, що м’ясний гігант JBS свідомо розповсюджував яловичий жир, зіпсований пентобарбіталом, препаратом для евтаназії великої рогатої худоби та коней. Є спосіб цього уникнути, і він полягає в тому, щоб змінити харчування тварин-компаньйонів.

Останніми роками так звані корми human-grade (такі, що підходять людям) стрімко набирають популярність. Це корми, розроблені з інгредієнтів, придатних для вживання людям, та перевірені на рахунок безпеки та поживної цінності. Замість того, щоб виробляти корм із побічних продуктів тваринництва, які люди не їдять, ці компанії виробляють корм для собак із мінімально оброблених інгредієнтів, як-от шматки м’яса і корисні овочі. Попри добрі наміри, породжені любов’ю до собак, годування всіх собак таким чином потребувало б вирощування більшої кількості тварин для їжі, посилюючи й без того значне навантаження тваринництва на планету.

VegNews

Вплив кормів для домашніх тварин на навколишнє середовище

Людський апетит до м’яса масового виробництва є ключовим фактором зміни клімату, на який припадає близько 60% усіх сільськогосподарських викидів. Що ж, вуглецевий слід харчової промисловості для домашніх тварин теж значний. Дослідження 2017 року, опубліковане в журналі PLOS One, стверджує, що корм для домашніх тварин спричиняє чверть впливу виробництва м’яса на навколишнє середовище. Це беручи до уваги лише промисловість кормів для домашніх тварин, в яких м’ясо часто є побічним продуктом частин тварини, які не продаються для споживання людиною.

Повертаючись до кормів для домашніх тварин human-grade класу. Якби ми перевели промисловість кормів для домашніх тварин вартістю 95,8 мільярда доларів на м’ясо human-grade якості, то тільки в США це 163 мільйонів котів і собак, які їли б м’ясо тварин двічі на день. Це, безсумнівно, погіршило б глобальну кліматичну кризу, яка є рушійною силою втрати біорізноманіття, родючості грунтів та запасів прісної води.

Уповільнення наслідків кліматичної кризи передбачає необхідність або позбутися багатьох котів і собак, що не тільки жорстоко, але й нереально, або зробити здорову, екологічно чисту їжу для домашніх тварин стандартом, що і є метою виробників веганських кормів для собак.

Дослідження показують, що глобальні зусилля щодо переходу на максимально рослинну дієту мали б величезні переваги для навколишнього середовища. Це великий фрагмент пазла в боротьбі зі змінами клімату. І як ми бачимо, це стосується і наших домашніх улюбленців.

«Здорове життя починається з правильного харчування, але на цьому воно не закінчується, — каже Естрада. — Це істина для людей, домашніх тварин і всіх живих істот: нам потрібні чисте повітря, чиста вода та доступ до зелених насаджень, щоб жити повноцінним життям. Ми часто думаємо про власний вплив на навколишнє середовище та докладаємо свідомих зусиль, щоб зменшити наш вуглецевий слід, але ми рідко думаємо про слід, який залишають наші домашні тварини».

VegNews

Чи можуть собаки бути веганами? Думка експертів

Почекайте, хіба собаки не м’ясоїдні? «Хоч домашні собаки належать до ряду Хижих, технічно вони всеїдні», — каже Тіффані Руїс Дасільва, ветеринарний лікар. Ветеринарна спільнота приймає це як факт майже в усіх напрямках.

Що відрізняє наших пухнастих найкращих друзів від їхніх диконароджених двоюрідних братів, вовків? У дослідженні, яке порівнювало ДНК собаки та вовка, дослідники виявили наявність гена амілази, білка, який допомагає перетравлювати крохмаль — основну поживну речовину в зернах.

Собаки також виробляють версію ферменту, який перетравлює крохмаль, відомий як «мальтаза», який ближче до типу, який зустрічається у всеїдних, ніж у вовків. Це вказує на те, що ранні собаки, які жили поруч з людьми, мали еволюційну перевагу, якщо вони могли перетравлювати крохмаль, як всеїдна тварина. Нещодавно висловлювалося певне занепокоєння, що горох може підвищити ризик серцевих захворювань у собак, але Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів дійшло висновку, що немає доказів того, що бобові небезпечні для здоров’я серця собак.

Ваш компаньйон-собака має інші харчові потреби, ніж їхні диконароджені родичі, і вони можуть отримати все, що їм потрібно, з рослинної дієти. Все більше досліджень підтверджують це. Дослідження, опубліковане цього року, показало, що добре збалансована веганська дієта може бути здоровішою для собак, ніж звичайна дієта або дієта на основі сирого м’яса. Ще одне нещодавно опубліковане дослідження показало, що життя собак було на 1,5 року довше, якщо їх годували чисто веганськими кормами. Ця дієта виключає деякі основні алергени для собак, такі як певні види м’яса, яєць і молочних продуктів.

«Важливо, щоб їжа була повноцінною з точки зору поживних речовин», — каже Дасільва. — Інгредієнти мають бути засвоюваними та біодоступними, а їжа має бути повноцінною та збалансованою».

VegNews

Як вибрати найкращий корм для собаки?

Ми знаємо, що звичайний корм для собак залишає бажати кращого. Але що робить рослинний корм для собак здоровим вибором? Оскільки технічно собаки є всеїдними, все зводиться до задоволення їхніх потреб у нутрієнтах.

AAFCO склала список потрібних для собаки поживних речовин, який визначає склад собачих кормів. Це включає принаймні 18% сирого білка, що містить 10 незамінних амінокислот; не менше 8% жирів; мінерали, включаючи кальцій, фосфор, залізо, мідь і цинк; і вітаміни A, D, E і холін.

Ось що має бути у складі веганського корму для собак:

  • Нут, харчові дріжджі та горох: забезпечують білок і амінокислоти. Дослідження показали, що вони засвоюються так само як білок з м’яса, крім того, вони містять харчові волокна, які допомагають травленню
  • Овес: вуглеводи для енергії, а також вітаміни групи B і лінолева кислота, які корисні для здоров’я шкіри
  • Чорниця: вітаміни C і K, марганець, калій і антиоксиданти, відомі як антоціани.
  • Шпинат: вітаміни A, B, C, E і K, а також залізо і бета-каротин. Вітаміни А та Е є антиоксидантами, які підтримують імунну систему нашої собаки
  • Гарбуз і солодка картопля: обидва містять багато клітковини та сприяють здоровому травленню. Разом вони забезпечують вітаміни A, B, C і D, а також бета-каротин, залізо та калій
VegNews

Деякі виробники додають омега-6 і омега-3 жирні кислоти, які  AAFCO не вказує як необхідні, але, як відомо, вони допомагають собакам мати здорову шкіру та м’яку та блискучу шерсть.

Наші чотириногі товариші дуже відрізняються від вовків, а корм для домашніх тварин не сильно змінився за останні кілька десятиліть. Проте наше розуміння того, що потрібно тваринам для щасливого і здорового життя та їхнього впливу на планету змінилося. То хіба вони не заслуговують найкращого?

Переклад та адаптація: Ніна Новосельська, активістка кампанії UA Plant-Based