У часи війни, коли основна увага прикута до людських життів, ми часто забуваємо про інших українчиків, які стикаються з такою ж небезпекою, — тварин. Історії про те, як люди рятують тварин навіть під загрозою власної смерті, сповнюють нас вірою в доброту й ще раз нагадують світові про нашу сміливість. Ми знаємо багато історій про порятунки тваринок з-під обстрілів, з окупованих територій та під час екологічних катастроф, як то було з підривом дамби на Каховській гідроелектростанції.

Завдяки гранту від World Animal Protection Netherlands ми в ГО «Відкриті клітки Україна» та ГО «Реабілітаційний центр допомоги тваринам «Територія янголів» можемо продовжувати рятувати тварин та надавати їм подальшу допомогу.

Розповідаємо вам деякі з наших історій допомоги тваринам.

Петропавлівка

Утікаючи від війни, пані Олена перебралася з Харкова до села Петропавлівка Куп’янського району та раптово опинилася в окупації. За час окупації та після звільнення села пані Олені вдалося врятувати 30 кіз, 30 овець, корову, порося, 4 поні, 4 рисаки, величезну кількість курей, гусей, котів та собак. Деяких тварин доводилося рятувати з-під обстрілів, деякі самі збігалися до пані Олени, немов відчуваючи доброту людської душі.

Але самостійно прогодувати таку кількість тварин важко, тому пані Олена почала шукати підтримку. Через деякий час вона познайомилася з ГО «Територія янголів», які своєю чергою звернулися до ГО «Відкриті клітки Україна», аби допомогти її підопічним фінансово.

Одноробівка

Пані Юлія жила поблизу Одноробівки, Харківської області, недалеко від кордону з країною-агресором. Через війну багато домашніх тварин опинилися на вулиці — їм загрожували голод і смерть. Турбуючись про долю тварин, пані Юлія зібрала їх у себе, але через небезпеку близькості до кордону, вирішила евакуюватися до Харкова. Там вона орендувала розбитий будинок із подвір’ям для розміщення всіх тварин.

Зараз під опікою пані Юлії понад 20 курей, півень, гуси та більш як 15 кіз. Усі вони огорнуті турботою і любов’ю, кожна тварина має ім’я. Але орендувати навіть такий дім та годувати врятованих тварин господарка не в змозі, тому вона звернулася до ГО «Територія янголів», які разом із ГО «Відкриті клітки Україна» змогли надати фінансову допомогу на закупівлю всього необхідного для евакуйованих тварин.

Каховська ГЕС

6 червня 2023 року росія підірвала каховську ГЕС, що призвело до екологічної катастрофи та затоплення частини Херсонської області. Окрім людей, терміново треба було рятувати і тварин — як свійських, так і компаньйонів, багато з яких встигли поховатися по кутках та підвалах, до яких швидко прибувала вода.

ГО «Територія янголів» та ГО «Відкриті клітки Україна» розпочали збір та залучили грантові кошти, аби в найкоротший термін підготуватися до поїздки та придбати все необхідне для рятування тварин — переноски, корм, човни. До Херсону вирушили 9 червня.

Організації доставили 400 кг корму для тварин та деякі необхідні речі для людей. До машини змогли вмістити також шістьох собак, аби евакуювати їх у більш безпечне місце.

Мартове

Під час окупації багато людей залишають свої домівки та, на жаль, тварин і шукають безпеки. Так сталося і в селі Мартове, що в Харківській області.

Мешканець села Михайло збирав покинутих після російських обстрілів тварин. Багато з них було поранено, але завдяки його зусиллям вони всі залишилися живими. Тепер у цих тварин є відданий друг — людина, яка відгукнулася бути поруч та постійно доглядає.

Прогодувати таку кількість дуже важко, тому Михайлу допомогли World Animal Protection Netherlands та ГО «Відкриті клітки Україна», аби йому було простіше піклуватися та зберігати життя тваринам.

Сміливість захищати

Такі історії не тільки про людське співчуття, але і про потреби, які виникають під час допомоги тваринам у часи війни. І дуже гріють душу ті, де дійсно вдалося прийти на поміч та врятувати чиєсь життя завдяки співпраці громадських зоозахисних організацій та міжнародних організацій, таких як World Animal Protection Netherlands.

Що вражає — такі історії не є унікальними. По всій Україні люди та організації об’єднуються, щоб допомагати і тваринам, і людям. Українці кожного дня демонструють світові свою мужність та витривалість і доводять, що добро завжди перемагає.

Якщо ви теж хочете бути частиною змін, що покращують життя тварин, — приєднуйтесь до волонтерського руху «Відкритих кліток».

Авторка: Оля Шевчук, представниця ГО «Відкриті клітки Україна»