Фото: Andrew Skowron

Минулого року Федеральне міністерство сільського господарства Німеччини ініціювало науковий проєкт щодо сприйняття болю ембріонами курчат.

Згідно із Законом про захист тварин в Німеччині, вбивство самців курчат було заборонено на законодавчому рівні з 2022 року. Починаючи з 2024 року також набуває чинності заборона на вбивство ембріонів самців курчат після визначення статі в яйці на або після 6-го дня інкубації, оскільки попередні дослідження вказують на те, що ембріони курчат з 7-го дня інкубації можуть відчувати біль.

На підставі цього Федеральне міністерство харчової та сільськогосподарської політики запровадило дослідження для визначення періоду, протягом якого ембріони курчат розвивають здатність відчувати біль.

Внутрішньоутробне вимірювання серцево-судинних, поведінкових і мозкових реакцій 

У дослідженні використовувалися ембріони курчат Lohman Selected Leghorn ‘White Layer’ від 7-го до 19-го дня внутрішньоутробного розвитку. Таким чином, внутрішньоутробно застосовувалися подразник, що пошкоджує тканини, та інший, контрольний. Механічне подразнення біля основи дзьоба ембріона дозволяло спостерігати за його поведінкою та виміряти серцево-судинні показники. Реакцію порівнювали з контрольним стимулом – доторканням до самого дзьоба.

У другій контрольній групі перед механічним подразненням на основу дзьоба 18-денного ембріона наносили місцевий анестетик. Реакції курячих ембріонів аналізували на основі серцево-судинних показників (середній артеріальний тиск і частота серцевих скорочень), поведінкових реакцій (рухи) і активність мозку.

Серцево-судинні показники

Після механічного подразнення середній артеріальний тиск курячих ембріонів на 16-18 ембріональний день значно підвищувався. Таким чином, значне збільшення частоти серцевих скорочень після механічного втручання спостерігалося в ембріонів на 17-ий та 18-тий ембріональний день.. Застосування місцевої анестезії для ембріонів 18-го дня ембріонального розвитку значно знижувало середній артеріальний тиск як реакцію на механічне подразнення. В окремих ембріонів спостерігались зміни в середнього артеріального тиску та частоти серцевих скорочень на 15-й ембріональний день, але суттєвих відмінностей між механічним подразненням і простим доторком не спостерігалося. У ембріонів до 15-го дня ембріонального розвитку не спостерігалося збільшення САТ або ЧСС.

Результати поведінкового аналізу

На відміну від звичайних дотиків, механічне стимулювання ембріонів віком 15-18 днів значно посилювало рухи дзьобом. Протягом перших 30 секунд після подразнення у 18-денних ембріонів  спостерігалось значне посилення рухів головою, ліктями та плеснами.

В ембріонів курчат з 7-го до 12-го дня інкубації не було виявлено фізіологічної активності мозку. Та вже з 13-го дня інкубації це було зафіксовано безсумнівно.

Біль

Таким чином, значні реакції на механічну стимуляцію з боку серцево-судинної системи спостерігалися з 16 ембріонального дня, тоді як поведінкові реакції ембріонів підсилювалися з 15 ембріонального дня.

Згідно з результатами дослідження, здатність ембріона відчувати біль на 15-й день виключати не можна;, припускається, що точніше ця здатність проявляється починаючи з 16-го дня ембріонального розвитку. Тим часом, фізіологічну нейронну активність можна було виміряти лише починаючи з 13-го ембріонального дня.

“Це дозволяє зробити висновок, що з цього моменту, ймовірно, вже присутня здатність до ноцицепції, тобто сприйняття неприємних сенсорних відчуттів, таких як біль,” – зауважує дослідницький колектив.

* Учасники з Технічного університету Мюнхена представлені  Центром доклінічних досліджень, Департаментом анестезіології та інтенсивної терапії та репродуктивної біотехнології, Школою природничих наук TUM.

Переклад: Русанова Єлизавета, активістка ГО “Відкриті клітки”
Оригінал: https://www.poultryworld.net/the-industrymarkets/market-trends-analysis-the-industrymarkets-2/research-into-pain-perception-in-chick-embryos/