Здорове серце та співчуття йдуть рука об руку

Вплив специфічних дієт на спортивні показники широко обговорюється у всіх сферах спорту: від бігу та їзди на велосипеді до єдиноборств і важкої атлетики та багатьох інших. Безумовно, спортсмени пильно стежать за тим, що вони їдять — правильне харчування надзвичайно важливе для загального стану здоров’я і, відповідно, для кожного з аспектів спортивних результатів, зокрема для сили, витривалості та відновлення. 

Кампанія «Відкритих кліток» «Світла Сторона Сили» фокусується на темі корисної для здоров’я рослинної їжі та наголошує, що така дієта не є перешкодою для відмінних спортивних результатів навіть на рівні міжнародних змагань.

Оманливі стереотипи щодо рослинної дієти дуже популярні — багато людей продовжують вірити в міфи про те, що люди, які сидять на такій дієті, будуть слабкими або матимуть дефіцит білка, про те, що відмова від м’яса означає лише споживання трави або про те, що у чоловіків збільшуватимуться груди, якщо вони споживатимуть занадто багато сої. Однак відмова від м’яса на користь поживних рослинних страв та продуктів стає дедалі більш поширеною, зокрема і серед спортсменів. Ця зміна йде паралельно зі зростанням рівня обізнаності про харчування та про складання збалансованої дієти, яка забезпечить організм усім необхідним для його процвітання під час інтенсивних спортивних тренувань.

«Світла Сторона Сили» — це кампанія, яка поєднує ці дві теми — здорову рослинну їжу та спорт. Кампанія має на меті розвіяти міфи щодо рослинної дієти в контексті занять спортом, зокрема, завдяки просуванню успішних спортсменів-чемпіонів, які дотримуються рослинної дієти. Окрім цього, кампанія намагається зробити інформацію про рослинне харчування та джерела поживних речовин рослинного походження більш доступною для людей, зацікавлених у зменшенні споживання м’яса з будь-якої причини. Кампанія значною мірою спирається на науково достовірні факти, уникаючи інформації, яка не підтверджена дослідженнями. Хоча «Світла Сторона Сили» виникла в Польщі, тепер вона також є в Україні та Естонії і незабаром буде поширюватися далі.

Аудиторія кампанії не обмежується виключно спортсменами — до неї також долучилися професійні спільноти дієтологів, тренерів та коучів. Амбасадори кампанії, між іншим, є чемпіонами на національному, міжнародному та світовому рівнях із найрізноманітніших спортивних дисциплін. До кампанії також входять вегани та вегетаріанці, які зацікавилися спортом і досягли успіху, а ще досвідчені спортсмени, які вирішили відмовитися від споживання м’яса в певний момент своєї спортивної кар’єри.

Хоча перехід багатьох спортсменів на рослинну дієту обумовлений проблемами здоров’я, часто буває, що вони керуються й іншою мотивацією. Один із амбасадорів «Світлої Сторони Сили» в Польщі — боєць ММА та Бразильского Джиу-Джитсу із понад 9-річним стажем підготовки — сказав, що його початковою причиною відмови від м’яса була цікавість дізнатися, як це вплине на його самопочуття та спортивні результати, але коли він уже змінив свій раціон, етична мотивація також зацікавила його. Схожа історія і в багатьох інших амбасадорів. Відповідно до того, як наша робота прогресує, ми раді ознайомити ще більше спортсменів як із перевагами для здоров’я, так і з етичними перевагами рослинного харчування.

Якщо ви захоплюєтеся спортом і хочете приєднатися до нашої міжнародної команди, яка працює над спортивною кампанією, будь ласка, зв’яжіться з нами за адресою katya.belkina@opencages.com.ua.

Амбасадори - Світла Сторона Сили

Амбасадори – Світла Сторона Сили