Open cages

20 жовтня 2021 року активісти та зоозахисники приєдналися до пікету Екологічного комітету Верховної Ради України на підтримку зоозахисних та природозахисних законопроєктів.

Учасниками акції стали представники громадської організації «Відкриті клітки Україна». Організація працює в декількох напрямках, пов’язаних із зоозахистом:

• Дослідження та документація умов утримання тварин на фермах та у виробничій сфері;
«Cage-Free Альянс Українського Бізнесу» — заборона на законодавчому рівні утримування курей в клітках та перехід на використання яєць курей безкліткового утримання;
«Вільний від хутра ритейл» — співпраця з фешн-брендами щодо відмови від тваринного хутра та заміни його на штучні та етичні аналоги;
«Стоп фуа-гра» — співпраця з ресторанами та ритейлерами щодо відмови від використання та продажу гусячої або качачої печінки, яку штучно збільшують шляхом відгодівлі;
• Кампанія «UA Plant-Based» — популяризація рослинного харчування та зменшення кількості продуктів промислового тваринництва в раціоні населення.

15 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт 2351, який набув чинності 8 листопада, щодо впровадження в Україні стандартів ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу. Законом забороняється вбивати чи калічити тварин, дарувати їх у якості призів, дресирувати шляхом завдання шкоди здоров’ю тварини, лишати тварину в закритому салоні автомобіля при температурі вище ніж 20°C та менше ніж 5°C.

Також забороняється утримувати диких тварин в непридатних для їх проживання місцях: закладах громадського харчування, клубах, квартирах, приватних будинках.

Забороняється надавати фотопослуги з дикими тваринами, окрім зоопарків, цирків і дельфінаріїв, а також використовувати тварин для реклами.

Низку заборон також було введено і для сільського господарства. Так, не дозволяється використовувати для роботи хворих, недогодованих та вагітних в останній третині вагітності тварин; користуватися спорядженням для роботи, що може травмувати тварину; насильно відгодовувати тварину, крім лікувальної чи профілактичної мети; патрати, знімати шкіру з тварини до припинення її серцебиття.

Поки що законопроєкт 2351 є єдиним законопроєктом у напрямі зоозахисту, який прийняла Верховна Рада за останні два роки.

Активісти 20-го жовтня вимагали винести на розгляд і такі законопроєкти:
5406, 5409 — заборона використання тварин у цирках;
3563 — заборона залучення дітей до полювання;
2802 — заборона продажу фуа-гра;
Примусове відгодовування гусей та качок — безжалісна та невиправдана практика, і хоча законопроєкт 2351 забороняє примусове відгодовування тварин, але продаж та реалізація фуа-гри в Україні досі триває.
2360 — заборона хутрових ферм;
3 жовтня «Відкриті клітки Україна» провели кінопоказ фільму «Норкотрафік», в якому показали умови життя тварин на хутрових фермах України.
«Виробництво хутра — жорстока традиція, яку давно пора залишити у минулому. Згубний вплив хутро має не лише на тварин, але й на здоров’я людей, водойми та повітря», — розповідає активістка ГО «Відкриті Клітки Україна» Андріана Федевич.
Переглянути фільм можна на Youtube-каналі громадської організації.
5366 — заборона дельфінаріїв;
3200 — посилення боротьби з мисливським браконьєрством;
2232 — заборона функціонування притравочних станцій;
5696 — заборона на рубку лісу в місцях зростання червонокнижних видів рослин.

«Тварини — не одяг, не розвага, не їжа і не ресурс. Вони, так само як і ми, відчувають біль та страх», — вважає голова ГО «Відкриті клітки Україна» Катерина Бєлкіна.

Щоб підтримати тварин, можна приєднатися до наступних акцій, чи стати волонтером організації, лишивши свої контакти на сайті «Відкриті клітки Україна»: opencages.com.ua/take-action

Авторка: Анастасія Рашевська, активістка ГО «Відкриті клітки Україна»