Unsplash

Навесні 2023 року ГО “Відкриті клітки Україна” замовила аналіз ринку яєць, щоб зрозуміти яку частку українського ринку яєць отримано вільним вигулом. Ділимось з вами результатами цього дослідження, проведеного аналітиками Pro-Consulting.

Методи утримання птиці

Розрізняють наступні види утримання курей-несучок:

  • Кліткове утримання. Це спосіб утримання птиці в клітках, зазвичай зроблених зі сталевої сітки. Це найпоширеніший метод утримання курей у промисловому птахівництві.
  • Збагачені клітки. Це удосконалена версія кліткового утримання, де птахи мають додатковий простір та доступ до гнізд для кладки яєць та поїльних систем, що дає їм більше контролю над своїм середовищем.
  • Безкліткове утримання. Це метод утримання птиці в приміщеннях без кліток. Птахи мають доступ до відкритого простору та надійного захисту від хижаків, таких як лисиці та хижі птахи. Цей метод є більш екодружнім та може забезпечити кращі умови для птахів, але вимагає більше простору та збільшує витрати на утримання.
  • Вільний вигул. Це метод, коли птахи мають доступ до відкритих ділянок, де вони можуть вільно пересуватися та шукати їжу. Цей метод є найбільш природнім та екологічним, але потребує більше простору та забезпечення захисту від хижаків та хвороб.
  • Органічне виробництво. Це метод вирощування птиці, де використовуються лише натуральні методи годівлі та утримання, без використання хімічних добрив, пестицидів та інших шкідливих речовин. Цей метод забезпечує більш безпечні продукти для споживачів та зменшує негативний вплив на довкілля.

Українські виробники яєць

Загальне виробництво яєць у 2022 році скоротилось на 20%, порівняно з 2021 р. Наприклад, у 2022 році компанія “Овостар Юніон”, яка є одним з провідних виробників яєць та яєчних продуктів в Україні, зменшила виробництво курячих яєць у шкаралупі на 9% порівняно з минулим роком. Війна та окупація території України призвели до змін у структурі птахівництва.

У ряді областей (Чернігівській, Сумській, Херсонській, Донецькій, Запорізькій, Харківській, Луганській) не тільки було втрачено багато птахоферм, але й скоротилися потужності тих, що залишилися. Філія “Чорнобаївська” агрохолдингу “Авангард” була одним з найбільших виробників яєць в Україні, проте загибель близько 4 мільйонів курей-несучок та втрати на окупованих територіях призвели до скорочення потужностей. Аналогічна ситуація й в інших виробників яєць, таких як птахофабрика «Фенікс», «Маріупольська птахофабрика», «Куйбишевська птахофабрика», «Татіс» та інші.

Динаміка виробництва яєць в Україні

В Україні не ведеться статистика, яку саме систему утримання птиці використовує підприємство. Вільний вигул курей в більшості застосовується мікропідприємствами, а великі компанії, такі як «Авангард» та «Овостар Юніон» (з 2019 року) поповнили лінійку продукції яйцями вільного вигулу. Проте, частка цих яєць у загальному виробництві компанії є невеликою.

Загалом, в Україні близько 0,5% яєць, що виготовляються, є продукцією вільного вигулу, 99,5% — виготовляються методом утримання курей в клітках.

Таблиця 1: Динаміка виробництва яєць в Україні у 2018-2022 рр., в натуральному вираженні, млн шт

Джерело: Державна служба статистики України, оцінка Pro-Consulting.

Зростання виробництва яєць вільного вигулу у світі

Згідно з опитуваннями, понад 94% європейців вважає, що питання захисту сільськогосподарських тварин є важливим. Вища частка в найбільш розвинутих країнах, таких як Швеція, Фінляндія та Португалія, де близько 99% респондентів повідомили, що вважають добробут важливим для життєдіяльності тварин, тоді як у менш розвинутих Угорщині, Хорватії, Польщі, Словаччині та Болгарії, відсоток респондентів склав 86-88%.

Понад те, у ЄС створена Європейська громадянська ініціатива (ECI), що об’єднує в собі понад 170 організацій та громадян по всій Європі та очолює громадянську ініціативу «Клітка». ECI виступає за заборону на виробництво яєць при застосуванні кліток. Це впливає на виробництво та використання яєць вільного вигулу в роздрібній торгівлі, ресторанах та продовольчих транснаціональних компаніях.

За останні роки у світі простежується позитивна тенденція, щодо збільшення частки ринку яєць вільного вигулу.

Тренд на натуральні продукти, а також лояльне ставлення до тварин мали вплив на ринок Австралії: протягом останніх років спостерігається активне зростання попиту на яйця вільного вигулу. За даними опитування, проведеного у 2019 році, близько 59% австралійців купують яйця «free range» і ще 10% «cage free». Реагуючи на ситуацію, все більше роздрібних торговців (великі магазини та місцеві продуктові торговці) стають «cage free». В цілому, в Австралії до 2023 року планується повний перехід на продаж яєць вільного вигулу.

Ще одна країна, де активно розвивається «cage free» — США. Прогнозується що у 2025 р. виробництво становитиме 112 млрд яєць, що на 19% більше, порівняно з 94 млрд яєць у 2018 р. Згідно з даними Служби сільськогосподарського маркетингу USDA (Міністерство сільського господарства США), частка поголів’я курей, яке утримується на вільному вигулі має становити 75%. Тому можна очікувати, що виробництво яєць «cage free» зросте. Крім того, в США вже спостерігається ситуація, коли пропозиція не може задовольнити попит споживачів.

Заборона на яйця «з клітки» зовсім не означає, що їх зовсім не можна буде виробляти. Виключення в законодавстві становить виробництво для промислових цілей, тобто яйця які надалі будуть перероблятися. 

Однак, понад 1000 міжнародних компаній та ресторанів самі проявляють ініціативу та відмовляються від «яєць з клітки». Наприклад, серед ресторанів та кафе про свої наміри повідомили McDonald’s, IHOP, Applebee’s, Burger King, Starbucks, Chipotle та багато. До тренду приєдналися десятки роздрібних торговців та продуктових мереж, зокрема Costco, Walmart, Target, Safeway, Kroger, Camst в Італії, Monoprix і Carrefour в Італії, Sodexo і Compass Group та багато інших.

Аналіз поточних цін на яйця в Україні (березень-квітень 2023 року).

Згідно з оцінкою ProConsulting, в Україні яйця вільного вигулу виробляються компаніями «Авангард» під ТМ «Квочка», «Овостар Юніон» під ТМ «Ясенсвіт», а також «Либідь-К» — «Світ Біо» і фермерським господарством «Домашня курочка» — «Organic Chicken».

Таблиця 2: Середні поточні ціни на курячі яйця в Україні

Джерело: дані торгівельних мереж: «Фора», «Новус», «Сільпо», «Ашан», магазинів: «Сирні мандри», «Наше все», оцінка Pro-consulting

У продажу доступні яйця вільного вигулу трьох торгових марок («Квочка», «Ясенсвіт» і «Світ Біо») категорії С1 (вагою 53-62,9 г). Вони є дорожчими на 16,5% ніж яйця аналогічної категорії кліткового утримування.

Таблиця 3: Динаміка цін на яйця в Україні, 2018-2023 рр., грн/10 шт.

*порівнювались ціни станом на лютий кожного року.

Джерело: дані державної служби статистики України, оцінка Pro-Consulting

Виробництво та продаж яєць вільного вигулу є у Великій Британії (56,9% фермерів так виробляють яйця), Ірландії (43,4%), Австрії (23,5%), Франції (21,3%), Данії (19,5%), Словенії (16,3%), Нідерландах (16%). Крім європейських країн, таку продукцію можна знайти на ринках США та Австралії.

Таблиця 4: Середні поточні ціни на курячі яйця в інших країнах

Джерело: дані операторів ринку: онлайн-супермаркетів (станом на березень 2023 р), оцінка Pro-Consulting

В досліджуваних країнах, ціна на яйця вільного вигулу дорожча від 3,2% до 100%, в порівнянні зі звичайними. Лише в Нідерландах яйця вільного вигулу є дешевшими на 7,9%. В середньому, яйця вільного вигулу дорожчі на 41,7%. 

Що впливає на вартість яєць

Метод утримання курей впливає на кінцеву ціну яєць через різноманітні фактори:

  • Витрати на утримання тварин. Утримання курей в клітках вимагає менше робочої сили та менше землі, але потребує більших витрат на збір та обробку яєць. Утримання курей на вільному вигулі вимагає більше землі та робочої сили, проте дозволяє отримувати яйця вищої якості, що впливає на їхню кінцеву ціну.
  • Умови утримання курей впливають на якість яєць. Кури, що отримують достатньо поживних речовин та мають можливість більше рухатися, можуть виробляти яйця з більшим вмістом жирів та поживних речовин, що може збільшити їхню ціну на ринку.
  • Відповідність методу утримання курей вимогам ринку та споживачів впливає на кінцеву ціну яєць. Утримання курей в клітках може не відповідати вимогам споживачів, які прагнуть придбати продукти з більш етичним утриманням тварин. У такому разі ціна на яйця, які вироблені за допомогою більш етичних методів утримання курей (вільний вигул), є вищою.

У Франції, яйця вільного вигулу також мають класифікацію — утримання курей «œufs de poules élevées au sol» (що дослівно означає «яйця від курей, вирощених на землі» — таких птахів тримають не в клітках, але в закритих приміщеннях) і утримання курей «œufs de poules élevées en plein air» «яйця від курей, вирощених на повітрі». Їх маркують цифрою 1 і їх частка на ринку становить близько 25%.

В Данії яйця вільного вигулу класифікуються як Frilandsæg, також є категорія Skrabeæg — що дослівно означає «яйця вирощені в коморі». Різниця в ціні між яйцями «з комори» і звичайними складає в середньому 32,8%.

В Словенії prosta reja – яйця вирощені на вільному вигулі. Якщо говорити про яйця «без клітки» також можна використовувати термін «hlevska reja», тобто вирощені в хліву. Різниця в ціні між яйцями вирощеними в хліву і звичайними в середньому складає 3,2%.

Авторка: Ніна Новосельська, активістка Cage-free Альянсу Українського Бізнесу