Unsplash

Ексклюзив: Тиск аграрних лобі призвів до того, що ФАО недооцінила роль великої рогатої худоби у підвищенні глобальної температури, стверджують джерела.

Колишні посадовці сільськогосподарського крила ООН стверджують, що вони зазнавали цензури, саботажу та віктимізації протягом більш ніж десяти років після того, як написали про надзвичайно шкідливий внесок викидів метану від тваринництва у глобальне потепління.

Члени команди Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), яким було доручено оцінити вплив великої рогатої худоби на підвищення температури, заявили, що тиск з боку держав, дружніх до фермерських господарств, відчувався у всій штаб-квартирі ФАО в Римі. Одночасно відбувалися спроби керівництва ФАО завадити роботі команди.

Звинувачення стосуються періоду після 2006 року, коли деякі чиновники, які говорили з Guardian виключно на умовах анонімності, написали «Довгу тінь тваринництва» (Livestock’s Long  Shadow, LLS) – історичний звіт, який вперше виніс питання викидів від сільськогосподарських підприємств на кліматичний порядок денний.

Цей звіт вперше підрахував вартість екологічного збитку, повʼязаного із м’ясо-молочним сектором, та приписав 18% світових викидів парникових газів галузі тваринництва, переважно великій рогатій худобі. Це шокувало індустрію, яка довгий час вважала ФАО надійним союзником, і, за словами офіційних осіб, спричинило внутрішній тиск з боку ієрархії ФАО.

«Лобістам, очевидно, вдалося вплинути на ситуацію, —  сказав один з колишніх чиновників. — Вони мали сильний вплив на те, як працювала ФАО, було багато цензури. Завжди треба було боротись за те, щоб провести документи, які ти підготував, повз офіс корпоративних комунікацій, і доводилося відбиватися від редакторського вандалізму».

Чинні та колишні експерти ФАО заявили, що в період з 2006 по 2019 рік керівництво організації робило численні спроби придушити розслідування зв’язку між коровами та зміною клімату. Вищі посадові особи переписали та розбавили ключові фрагменти іншого звіту на цю ж тему, «поховали» ще один документ, який критикував сільськогосподарські корпорації, не допускали критично налаштованих чиновників до участі у зустрічах і самітах, а також проводили брифінги, спрямовані проти роботи таких чиновників.

«Був значний внутрішній тиск, і це мало наслідки для співробітників, які працювали над цим питанням, з точки зору їхньої кар’єри. Це було не зовсім здорове середовище для роботи», — поділився інший колишній чиновник.

Вчені також висловили занепокоєння тим, що оцінка ФАО загального внеску тваринництва у викиди продовжує знижуватися. Показник у 18%, опублікований у 2006 році, був переглянутий у бік зменшення до 14,5% у наступному документі «Вирішення проблеми викидів, пов’язаних зі зміною клімату» у 2013 році. Наразі вона оцінюється на рівні 11,2% на основі нової моделі «Gleam 3.0».

Проте, багато вчених вважають, що викиди від фермерських господарств мають зовсім іншу траєкторію. Одне нещодавнє дослідження дійшло висновку, що викиди парникових газів від продуктів тваринного походження становлять 20% від глобального обсягу, а дослідження 2021 року показало, що цей показник становить від 16,5% до 28,1%.

У нещодавній статті Метью Хайєка, доцента кафедри наук про навколишнє середовище Нью-Йоркського університету, йдеться про те, що ФАО використовує моделювання викидів без використання перевірених атмосферних даних  і відповідно може недооцінювати  викиди метану від тваринництва до 47% у таких країнах, як США.

«Моделі — це лише оцінки, які потребують постійної перевірки, а за десятиліття, що минули з часу проведення цього дослідження [ФАО], спостерігається тривожний брак перевірок», — сказав він.

Енн Моттет, співробітниця ФАО з питань розвитку тваринництва, підкреслила, що зміни в цифрах відображають передовий досвід і методології, що розвиваються, а не передбачуване скорочення поголів’я худоби.

«Тваринництво є частиною стратегії ФАО щодо зміни клімату, і ми працюємо з урядами, фермерами та індустрією над цією програмою, — сказала вона. — Ми не можемо ігнорувати головних гравців сектору, але особливого тиску з їхнього боку не було». Методологія нового звіту дозволила отримати більш точні цифри, оскільки «ми маємо доступ до кращих даних та інструментів, а розрахунки IPCC (Міжурядова група експертів зі зміни клімату) щодо викидів також регулярно вдосконалюються та оновлюються», — додала вона.

The Guardian провела глибинні інтерв’ю з близько 20 колишніми й нинішніми посадовцями ФАО і підтвердила їхні розповіді, наскільки це було можливо. Говорячи анонімно, чиновники описали культуру, в якій спроби дослідити зв’язок між тваринництвом і зміною клімату не заохочувалися, а в деяких випадках і придушувалися, і де керівництво намагалося саботувати дослідження і дослідницькі мережі.

Хеннінг Штайнфельд, керівник відділу аналізу тваринництва ФАО, сказав, що дипломати та лобісти м’ясної індустрії розмовляли з вищим керівництвом ФАО і закликали їх не інвестувати в роботу, яка має відношення до впливу на навколишнє середовище.

«Не те щоб хтось прийшов до тебе і сказав: «Припини це! Нам не подобається ця робота», — розповіло джерело, описуючи робоче середовище. «Вони просто ускладнять вашу роботу. Вас не запросять на зустріч з донором. Вам не нададуть час для виступу, коли ви маєте виступати. Ви не отримаєте підтримки в розробці проєктів, у розбудові потенціалу, від інших різноманітних підрозділів ФАО, яку отримують інші».

Дженніфер Жаке, професорка екологічних наук в Університеті Маямі, припустила, що, що ФАО «не випадково» відмовилася від своєї оцінки викидів від фермерських господарств, враховуючи тиск, про який розповідали колишні чиновники. «Це стара як світ історія про те, що м’ясна та молочна промисловість має величезний вплив на апарат формування політики», — сказала вона.

Дані ФАО були «основним джерелом» даних для останнього звіту Міжнародної групи експертів ООН зі зміни клімату щодо лісового та сільського господарства, за словами провідного автора звіту Герта Яна Набуурса.

Наразі організація зосереджена на тому, щоб зробити наукові інновації максимально доступними для фермерів у всьому світі. У вересні вона провела першу глобальну конференцію зі сталої трансформації тваринництва, на якій розглядалися питання кормів, системи точного землеробства (рільництва) та генетичного ресурсу тварин, з метою «обміну інформацією про передовий досвід та ініціативи для оптимального використання природних ресурсів та скорочення викидів парникових газів». Крім того, організація вперше поставила собі за мету спробувати окреслити, як мають змінитися продовольчі системи, щоб світ не вийшов за рамки глобально узгодженої мети – обмежити підвищення температури до 1,5°C вище доіндустріального рівня.

ФАО та кілька лобістів м’ясної та молочної промисловості відмовилися давати коментарі для цієї статті.

  • Стаття була опублікована в журналі The Guardian
  • Автор Артур Неслен \ Arthur Neslen від 20.10.2023
  • Переклад та адаптація: Соломія Таргоній, активістка ГО «Відкриті клітки Україна»
  • Оригінал: https://bit.ly/3QL7R5c