Open Cages

Вам може бути цікаво, чому тема промислового тваринництва викликає трепет в активістів. Утримання сільськогосподарських тварин в умовах, що відповідають їхньому добробуту, є важливим для їх фізичного та психічного здоров’я. Відповідні умови тваринництва також регулюються законом, проте законодавство України у цьому напрямку далеке від досконалості.

Що таке добробут?

Добробут — спосіб розведення тварин, який забезпечує їхнє життя у природному середовищі, що є гарантією хорошого фізичного та психічного здоров’я. Він задовольняє всі основні потреби тварин — від доступу до належної їжі та чистої води, через догляд за відповідним житловим простором (мікроклімат кімнат, освітленість тощо), до догляду та лікування, а також забезпечення товариства інших тварин. Таким чином, добробут не допускає травм та інших симптомів поганого фізичного та психічного стану.

Як живе курка в природі?

1. Кури є стадними тваринами, встановлюють ієрархію і живуть гуртами від 10 до 20 особин.

2. Відкладаючи яйця, кури демонструють індивідуальні переваги — одні шукають товариства, інші люблять тишу і спокій.

3. Вони живуть у природних умовах понад 10 років.

4. Птахи досліджують місцевість, люблять гуляти в пошуках їжі.

5. Вони знаходять та викльовують їжу з землі, що заспокоює їх, розслабляє та дозволяє підтримувати психічну гігієну.

Як живуть кури, які несуть яйця в батарейних системах утримання?

1. Утримуються групами близько 10 курок в клітці. Кожній птасі виділено простір розміром з аркуш А4. В одному виробничому цеху — залежно від кількості поверхів кліток — можна вмістити до 100 000 тварин.

2. Вони відкладають яйця, які автоматично падають на стрічку перед кліткою. Вони не можуть відкладати яйця окремо, а тим більше інкубацію.

3. Через виснаження організму кури відправляються на бійню лише після півтора року відкладання яєць у клітці. У клітковому господарстві найбільший відсоток курей, які передчасно гинуть. Майже 9% тварин не доживають до кінця селекційного циклу.

4. Вони живуть у постійній тисняві. Несучки піддаються феномену спонтанного накопичення в одній точці до такої міри, що душать одна одну.

5. Кури не бачать сонця, не копаються в землі, не клюють траву. Це призводить до апатії, розчарування, актів агресії та птерофагії, тобто клювання пір’я інших курей через їх нездатність вільно шукати їжу.

99,5 % несучок в Україні утримуються в батарейних клітках.

Це означає, що більшість яєць, які ви бачите сьогодні на полицях магазинів, надходять від курей, які утримуються у таких умовах.

Ви можете змінити це, купуючи яйця вільного вигулу, безкліткового утримання чи органічні.

Авторка: Сильвія Цибульська, активістка «Відкриті клітки Польща»
Переклад з польської: Альберт Мончка, активіст ГО «Відкриті клітки Україна»
Адаптація: Наталія Владімірова, активістка ГО «Відкриті клітки Україна»
Оригінал тут: https://www.otwarteklatki.pl/blog/kura-klatce-moze-byc-szczesliwa