Open cages

Метою Відкритих кліток є зменшення страждань тварин у промисловій сфері, тобто ми завжди намагаємось зробити так, щоб якомога більша кількість тварин відчувала менше страждань на виробництві з кожним роком, до зведення цих страждань до мінімуму.

Найефективнішими інструментами у нашій роботі є робота зі змінами на законодавчому рівні та з бізнесом. Для того, аби реально змінити систему, потрібні дослідження та розрахунки. Адже саме науковий підхід та перевірка гіпотез робить наші зміни ймовірнішими та ефективнішими. Ми маємо знати, який шлях є оптимальним та найкращим для суспільства, бізнесу, та, звичайно, тварин.

У квітні 2021 року було завершено фінансове дослідження «Економічна оцінка перспектив переходу українських виробників яєць на безкліткове утримання курей», проведене державною установою «Інститут економіки та прогнозування НАН України», за підтримки Tiny Beam Fund. У лютому 2021 року Україна підписала Директиви ЄС. Це означає, що всі виробники яєць в батарейних системах (а це 99,5% усіх яєць, що виробляються в Україні) повинні перейти на інші системи утримання до 2026 року. Ці зміни торкнуться близько 50 мільйонів життів щороку. Дане дослідження допоможе виробникам зробити цей важливий крок до більш свідомого та безпечного бізнесу.

Директива ЄС – нова норма та вимога до національних виробників. До цього часу виробники яєць в Україні не мали інформації про кроки переходу, витрати, потреби та навіть норми, які їм потрібно прийняти незабаром. Це дослідження має на меті допомогти місцевим виробникам вибрати свій шлях переходу і показати, що це не «темний» і невідомий сценарій для їхнього бізнесу, а деталізована та загальна практика розвитку виробництва. 

Наприклад, дослідження спростовує міф, який побутує серед українських виробників яєць, про те, що відшкодування переходу на безклітковий тип утримання від батарейного є дуже довгим та дорогим. В дослідженні сказано, що такий перехід займе 3,2 року, що не надто довше у порівнянні з переходом на збагачені клітки (2,5 року). 

І останнє, але не менш важливе: цей документ є єдиною детальною та систематизованою інформацією про всі аспекти перехідного періоду: від фінансових потреб та витрат до етапів переходу, огляд усіх систем ведення та перспектив ринку для всіх шляхів розвитку виробництва. І всі ці дані надаються державною установою НАН, які не мають персональних або корпоративних зацікавленостей.

Після обговорень з виробниками яєць та роздрібною торгівлею про те, що ми проведемо дослідження від «Інститут економіки та прогнозування НАН України», ми отримали багато відгуків про те, що вони позитивно оцінюють, що цим займаються державні установи, а не приватні організації. Українські виробники та фермери не мають підтримки з боку уряду, і отримання цих досліджень від державних установ дає їм впевненість у самому переході. 

Результати дослідження були навіть позитивнішими ніж можна було очікувати. І хоч тенденції розвитку українського ринку були більш орієнтованими на Схід (адже в Європі яйця з батарейних кліток заборонені), після підписання директив ЄС у лютому 2021 року кардинально змінило підхід до сприйняття добробуту тварин в Україні. Адже зараз перехід є обов’язковим. Цей документ дає європейський погляд на те, як швидко змінюються норми (пропонуючи врахувати тенденції ринку та споживачів, а не лише витрати на перехід та кількість курей у виробництві).

На прикладі цього найсвіжішого дослідження зрозуміло, що дослідження, проведені державними установами – є одним з найефективніших інструментів у нашій діяльності. Адже вони мають вплив на підприємства та виробництва, які, своєю чергою, роблять зміни в утриманні тварин. І тільки завдяки існуванню фондів, які готові фінансувати такі дослідження, у тварин є шанс на краще життя вже в найближчому майбутньому, адже наука, статистика, економічно доведена ефективність – є основним важелем для бізнесу, підприємств та міністерств. 
Дане дослідження наша організація радо надасть усім охочим для особистого ознайомлення. Будь ласка, напишіть нам на пошту contact@cagefreealliance.com.ua