Джерело: Morgane Perraud, Unsplash

Практичні поради щодо вибору яєць, які допоможуть покращити добробут тварин.

Яйця — один з основних товарів у споживчому кошику українців. І часом обирати їх буває складно: на прилавках магазину одночасно можна побачити яйця десятка брендів, які відрізняються ціною, розміром та кольором.

Та окрім цих явних ознак, яйця мають ще одну відмінність, про яку не здогадуються більшість покупців. І це — історія яєць. Іншими словами, як були отримані яйця, і в яких умовах утримувалися кури-несучки, що їх знесли.

У чому різниця і чому це важливо?

Залежно від способу утримання птахів виділяють кліткові та безкліткові методи виробництва яєць. До перших належать  батарейні й так звані збагачені кліткові системи; до других — амбарні системи, вільний вигул та органічне виробництво. Кліткові та безкліткові виробництва пропонують разюче різні підходи до добробуту тварин, і при цьому вони різною мірою застосовуються на українських фермах — на жаль, не на користь других.

Серед усіх способів виробництва яєць утримання курей у клітках є наймеш природним. У батарейних клітках — які названі так через довгі кількаярусні ряди «батареї» кліток — кожна курка-несучка проводить усе життя на просторі, який у середньому менший, ніж аркуш А4. Птахи не можуть ні розправити крила, ні вільно переміщатися, ні задовольняти інші природні потреби. Це призводить до постійного стресу, розладів поведінки, випадків канібалізму, захворювань та передчасної смерті. Збагачені системи пропонують трохи більшу площу та місця для гніздування, але залишаються тими самими клітками із заледве кращими умовами утримання

Джерело: Andrew Skowron, Otwarte Klatki

Натомість кури, вирощені без кліток, мають помітно вищу якість життя. При амбарному (підлоговому) утриманні, птахи  мають доступ до відкритого простору всередині приміщення. Кури, вирощені на вільному вигулі, можуть виходити на вулицю та займатися природними речами: наприклад, приймати пилові ванни, ходити та шукати їжу, порпатися у бруді, чистити пір’я собі та іншим птахам. Органічне виробництво як підвид безкліткового утримання забороняє ще й використання  хімічних добрив, пестицидів та інших шкідливих речовин.

Джерело: Zosia Korcz, Unsplash

Через жорстокі умови, які пропонують батарейні клітки для тварин, цей метод виробництва заборонений у ЄС з 2012 року. В Україні тим часом близько 99,5% яєць досі виготовляються методом утримання курей у клітках, які є переважно батарейного типу.

Чи яйця без кліток набагато дорожчі? 

У середині листопада ми порівняли ціни на яйця, що походять із різних систем утримання тварин, в українських супермаркетах: Сільпо, Новус, МегаМаркет і Велмарт. Середня ціна за яйця (10 шт., категорія С1) із кліткових систем утримання склала 53.5 грн, а за яйця вільного вигулу — 64.9 грн. Тобто пакунок яєць вільного вигулу дорожчий у середньому лише на 11,4 гривні, тобто на 1 гривню і 15 копійок більше за кожне яйце (22% від вартості яєць із кліткових систем).

Згідно з дослідженням УкрСоцСтандарт, здійсненим у 2022 році, 27.7% українців готові платити за яйця на 20% більше, якщо кури-несучки утримувалися в гуманних умовах. Понад те, для 69.4% українців важливо, аби тварини на промислових фермах утримувалися в умовах, які відповідають їхнім природним потребам. Також 59% респондентів вважають, що покращення умов утримання фермерських тварин матиме позитивний вплив у подальшій євроінтеграції України.

Як обрати яйця безкліткового методу виробництва?

До 2028 року, коли вступає у дію нове законодавство, виробники не зобов’язані зазначати на пакованні спосіб виробництва яєць.  Як тоді покупцям зрозуміти, де яйця з батарейних систем, а де з безкліткових?

Виробники cage-free (безкліткових) яєць вже почали використовувати відповідне маркування, так як воно засвідчує вищу якість їхньої продукції. На пакованні таких яєць частіше за все зазначається «вільний вигул» або «вільний випас». Також, оскільки європейська сертифікація «organic» передбачає утримання курей без кліток,  наявність листочка з білих зірок на зеленому фоні може слугувати орієнтиром.

Ми дослідили асортимент яєць у магазинах й зібрати для вас список виробників яєць без кліток:

Паковання яєць вільного вигулу українських виробників
  • Дізнайтеся, як ваш вибір впливає на добробут мільйонів курей-несучок в Україні за посиланням.

Автор статті: Марко Шпара – представник Cage-free Альянс.