Фото: Mohammad Reza Najarzadegan, Unsplash

Коли ми думаємо про грайливих тварин, ми здебільшого уявляємо котів і собак — двох найбільш звичних нам тварин-компаньйонів. Але нещодавнє дослідження в журналі Nature показує, що кури також люблять бавитись. Вони можуть бігати. Стрибати. Навіть гратися іграшками — у цьому випадку штучним хробаком — разом зі своїми курчатами-друзями.

 Дослідження ґрунтується на попередніх працях щодо поведінки курей. Воно показує, що тварини, яких вирощують на фермах, не дуже відрізняються від усіх нас. Гра є звичним заняттям для більшості молодих тварин, будь-то люди, кошенята чи телята. Дослідники вказують на те, що гра є чудовим показником того, що ви досягли розслабленого стану, вільного від стресу.

Вивчення поведінки курчат під час гри

Ще в 1980-х роках вчені спостерігали зв’язок між нестачою ігор і добробутом тварин. Не дивно, що тварини, які хворіють, погано харчуються або страждають від стресу, як правило, не мають бажання гратись.

Тут дослідники порівнювали ігрову поведінку одомашнених і диких курей, використовуючи камери на голові, щоб вивчати птахів та їхню взаємодію. Вчені розпізнали до 14 різних видів ігрової поведінки, враховуючи біг, стрибки, спаринги та боротьбу один з одним, а також гру з різними предметами.

Одомашнені тварини, як правило, поводять себе більш грайливо, ніж дикі види. У цьому дослідженні молоді одомашнені кури віддавалися грі значно більше, ніж їхні дикі побратими. Коли курчатам дали можливість обирати, вони вирішили гратися з іграшками, що є ще однією ознакою їхньої цікавої та соціальної особистості. Інші дослідження також показали, що кури мають здатність до базової арифметики, а також вміння приймати логічні рішення на основі елементарних навичок міркування.

  Кури можуть використовувати гру, щоб впоратися зі стресом

Вплив стресу в перші роки життя людини може змінити її поведінку. У курчат це працює так само. Одомашнені кури, як правило, змінюють свої звички у відповідь на стрес, що може впливати на їхню біологію протягом тривалого періоду часу і навіть через покоління.

Для птахів промислового виробництва існує багато стресових факторів, з якими доводиться боротися. Закинуті на конвеєр протягом кількох годин після народження, молоді птахи можуть піддаватися грубому поводженню з боку людини під час вакцинації та розподілу за статтю. Далі їх розкидують по вантажівках, де вони проводять години, допоки не доїдуть до місця призначення, як правило, кліток чи закритого сараю, де і проводять решту днів.

Дослідження припускає, що кури, вирощені на фермі, можуть навіть використовувати гру як механізм протидії стресу. Попередні ж дослідження показують, що курчата, які зазнавали раннього стресу під час вилуплення, розвивали сильнішу протидію до стресу та, у свою чергу, вищу мотивацію до позитивної поведінки, як от до ігор. Дослідники з Nature також виявили невелике, але усе ж вагоме збільшення частоти ігор серед одомашнених курей.

 Найгірші умови для курей — на промислових фермах

Кури є найбільш споживаними тваринами у світі, але люди, як правило, найменше знають (або, скоріш, ігнорують) те, як вирощують цих тварин. Згідно з дослідженням, мотивація до гри у курчат досягає максимуму у віці від 25 до 40 днів, безпосередньо перед тим, як вони стають самостійними. Проте середня тривалість життя більшості курей, вирощених на промислових фермах, становить лише 42 дні (хоча кури можуть прожити і 10 років).

Близько 9 мільярдів курей щороку вбивають заради отримання м’яса, тоді як 305 мільйонів курей вирощують для відкладання яєць у США. Курей, що несуть яйця, зазвичай забивають у віці 2-3 років, як тільки їхня продуктивність починає знижуватися. А оскільки самці не можуть ані нести яйця, ані вирощуватися на м’ясо, майже 300 мільйонів з них вбивають щорічно, щойно вони народжуються, одразу після розподілу за статтю.

Так само, як і інші тварини, які є емоційно, когнітивно та поведінково комплексними особистостями, здатність курей гратися також може бути зумовлена комбінацією поведінок. Все більше досліджень надають переконливі докази того, що кури, як і будь-який інший високоінтелектуальний і соціальний вид, мають свої відмінні поведінкові риси.

І все ж спосіб поводження з курми в нашій харчовій системи майже не змінився. Можливо, тепер, коли ми знаємо, що стимулювання гри може бути одним із багатьох факторів, що сприяють психологічному добробуту курей, ферми розглянуть можливість щодо поліпшення умов їхнього утримання. Адже це може бути особливо важливим для життя курчати, навіть такого короткого як на промисловому виробництві.

Переклад статті: Люба Булгакова, активістка ГО “Відкриті клітки”

Оригінальна стаття: https://sentientmedia.org/young-chickens-play-study/