Фото: Amy Jones/Moving Animals

Сотні мільйонів тварин вбивають щодня заради м’яса.

Масштаби споживання м’яса людством величезні. 360 мільйонів тонн м’яса щороку.

Ця цифра настільки велика, що її важко уявити. Щоб зробити ці числа більш зрозумілими, перетворимо їх з ваги м’яса на кількість тварин та з загальної щорічної кількості — на щоденну. Це показано на графіку нижче. Він відображає, скільки тварин забивається в середньому за день.

Щодня забивають близько 900 000 корів. Якби кожна корова мала довжину 2 метри, і всі вони йшли одна за одною, цей ряд корів простягнувся б на 1800 кілометрів. Це ілюструє кількість зарізаних корів кожен день.

Щодо курей, щоденна кількість є надзвичайно великою — 202 мільйони курей кожен день. Щоб усвідомити масштаб, уявіть — 140 000 курей вбивають кожну хвилину.

Якщо ви вірите, що забій тварин викликає у них страждання, і приділяєте цьому хоча б невелику етичну важливість, то моральний масштаб цієї реальності надзвичайно великий.

З точки зору страждань тварин, важливі саме абсолютні числа, але якщо ви хочете розглянути ці дані на душу населення, ви можете використовувати Animal Welfare Explorer.

Справа не лише в тому, скільки сільськогосподарських тварин було вбито, а й у стражданнях, яких вони зазнали під час вирощування. Більшість фермерських тварин у світі вирощуються в жахливих умовах. Свині утримуються в тісноті та стресі, живучи у хронічному дискомфортному та тривожному стані. Телят відокремлюють від корів для виробництва молока задля споживання людьми, — практика, при якій страждають як мати, так і теля. Багато тварин каструють без анестезії. Курчатам часто обрізають дзьоба, адже вони ним б’ються через дискомфорт і біль, і багато з них не можуть рухатися протягом всього свого життя.

Які переваги має зменшення споживання мяса?

Виробництво м’яса має ряд значних негативних впливів на навколишнє середовище, дику природу та наше здоров’я. 

Це означає, що скорочення споживання м’яса має великі переваги. Ось деякі з них.

Зменшення використання землі для сільського господарства та більше біорізноманіття. Використання землі для сільського господарства є основною причиною втрати біорізноманіття. Сьогодні майже половина суходолу світу, який не покритий льодом чи пустелею, використовується для сільського господарства, і більшість цієї землі використовується для утримання худоби (включаючи вирощування корму для худоби). Загальне глобальне використання землі для виробництва м’яса та молока складає 37 мільйонів квадратних кілометрів, що дорівнює площі всієї Америки — від Аляски на півночі до Кейп-Горна на південному заході.

Як показала Ганна Рітчі, якби ми не споживали м’ясо, було б можливо зменшити сільськогосподарську землю з 4 до 1 мільярда гектарів. Зміни на користь меншого споживання м’яса мали б великі переваги для тварин по всьому світу, оскільки дику природу можна було б відновити, створюючи середовища для неї.

Переваги для світового клімату. Скорочення глобального споживання м’яса також допоможе вирішити проблему зміни клімату. Це зменшить прямі викиди від корів та викиди оксид азоту з гною, а також зменшить викиди від знищення лісів та обробляння землі.

Менша стійкість бактерій до антибіотиків. Зменшення світового споживання м’яса зменшило б використання антибіотиків у тваринництві, практики, що сприяє поширенню бактерій, стійких до антибіотиків. Це зменшення може зберегти ефективність існуючих антибіотиків і здоров’я людей по всьому світу.

Нижчий ризик пандемій. Багато людських інфекційних хвороб виникають в інших тваринах. Висока щільність розміщення тварин в багатьох м’ясних підприємствах створює ідеальні умови для мутації та поширення патогенів. Зменшення глобального споживання м’яса зменшило б ризик зоонозних хвороб і ризиків виникнення наступних пандемій.

Менше страждань тварин. Повертаючись до початкової точки цього тексту, менше споживання м’яса означало б зменшення страждань для тварин.

Таке майбутнє є можливим. Ми можемо уявити майбутнє, в якому наші онуки дивляться на наш час і з важкістю вірять, що ми живемо у світі, де щодня вбивають сотні мільйонів риб, 900 000 корів, 1,4 мільйона кіз, 1,7 мільйона овець, 3,8 мільйона свиней, 11,8 мільйона качок і понад 200 мільйонів курей.

Переклад: Дарʼя Попович, активістка ГО “Відкриті клітки”
Оригінал:  https://ourworldindata.org/how-many-animals-get-slaughtered-every-day