Unsplash

Відключення світла — не привід не збиратися з друзями за святковим новорічним столом. Проте як святкувати, коли немає світла, що приготувати, коли маєш електричну плиту, та як зберегти продукти, коли холодильник більше не є надійним місцем для їжі? Розберімося разом!

Що готувати?

Unsplash

Що купувати? Що захопити у супермаркеті у реаліях постійних відключень світла? Які продукти найпростіші у приготуванні й водночас легко зберігаються? 

Кус-кус — пшенична крупа, яка готується просто та без тривалого варіння. Кус-кус містить велику кількість вітамінів та мінералів.

Наприклад, крупа багата вітаміном В5, який зміцнює імунітет, зменшує втому та допомагає боротися з мігренями та депресією. Кус-кус також підвищує рівень гемоглобіну. Щоб приготувати цю кашу, потрібно залити кус-кус трохи більшою кількістю окропу, ніж ви насипали крупи. Потім накрийте посудину кришкою та зачекайте 15 хвилин. 

До речі, так само готується і гречка: каша заливається окропом, закривається кришкою та запарюється протягом 30 хвилин. Також гречку можна заливати не окропом, а водою кімнатної температури. Тільки тоді для приготування знадобиться приблизно 5 годин, а краще від 8 до 10. Під час заварювання в кашу можна додати сушені овочі або спеції. Також не забувайте промивати крупу перед приготуванням.

Краще брати овочі та фрукти, що не вимагають термічної обробки. Наприклад, звичайну моркву або моркву по-корейськи, звичайну чи квашену капусту, квашені чи звичайні огірки, кабачкову ікру, пастеризований вакуумований буряк, помідори, яблука, груші, цитрусові та банани. 

З овочів можна приготувати не лише салат. Якщо у вас є термос, то можна заварити овочевий суп. Для цього вам знадобляться ваші улюблені овочі. Наприклад, картопля, морква, цибуля, броколі, зелений горошок чи кукурудза. Наріжте овочі на дрібні шматочки, складіть у термос та залийте двома склянками окропу. Залиште суп на 1–2 години.

Білий шліфований пропарений рис також можна приготувати у термосі з овочами. Для цього спочатку прогрійте термос, наливши в нього окропу на кілька хвилин. Після, злийте воду, додайте рис, залийте його окропом, посоліть, додайте  спеції, оливкову олію та овочеву суміш.

Також у термосі можна приготувати смачний компот. Покладіть у термос свіжі або заморожені ягоди, додайте цукру та залийте окропом. Через 2–3 години компот буде готовий. 

  • Лаваш

У лаваш можна закрутити як овочі, зелень, рослинну ковбасу чи сир. Це проста страва, проте смачна.

Також не забувайте покласти у кошик продукти, які містять у собі:

  • жири: оливки, горіхи, насіння, оливкову олію, арахісову чи горіхову пасту; 
  • білки: тофу, соєве м’ясо, квасолю, консервовану сочевицю, хумус;
  • вуглеводи: хліб, хлібці, гриби.

Більше ідей рослинних страв можна знайти в путівнику від проєкту UA Plant-Based.

Як зберігати?

Unsplash

Як можна зберегти продукти коли холодильник не працює? Ось кілька варіантів:

  • Придбайте термосумку — це вид сумок для тривалого збереження харчових продуктів  за низької температури. Вони виготовляються з використанням теплоізоляційних матеріалів. Також існують сумки з акумуляторами холоду. Це звичайна сумка-термос з товстим ізоляційним шаром всередині, в комплекті з якою йдуть акумулятори холоду — герметичні пляшки з сольовим розчином або спеціальним гелем всередині. Такий акумулятор попередньо підлягає заморожуванню. Їх використання збільшує час зберігання продуктів усередині сумки-термоса приблизно на 10–12 годин.
  • Використайте балкон як природний холодильник. Якщо за вікном температура близька до нуля чи мінусова, то продукти можна зберігати на балконі. Якщо у вас немає балкона, то можна прибити із зовнішнього боку вікна цвяхи, скласти харчі в пакети та повісити на цвяхи. 
  • Ще одним варіантом є термічна обробка: 

варіння — це спосіб обробки продуктів, зануренням у воду та доведення до кипіння;

варіння на пару схоже на просте варіння, проте тут утримувачем температури є пара. Цей метод допомагає зберегти більше корисних речовин у продуктах;

припускання — метод, коли продукти кладуть у місткість, наливають трохи води та рослинного жиру, закривають кришкою та доводять до приготування;

бланшування передбачає швидке обливання окропом фруктів, овочів чи зелені, а потім — холодною водою.

Як готувати?

Unsplash

Чи можна якось готувати без електричної плити? Ділимося кількома порадами.

  • Використати сухий спирт. Таблетка сухого спирту легко запалюється та горить приблизно до 15 хвилин. За цей час можна закип’ятити чашку води чи підігріти готову їжу. Пальник-підставку для сухого спирту зможе замінити бляшанка з-під консервів.
  • Придбати газовий примус — пальник, що працює від маленького газового балона. Принцип роботи з ним простий — розкручуєте балон, запалюєте пальник та ставите посуд з їжею на вогонь.
  • Ще один варіант — це портативна газова плита, яка може працювати від централізованої магістралі газопостачання або автономно від газового балона.
  • Туристичні пальники — це майже повноцінна плита. Балона об’ємом у 5 літрів орієнтовно вистачає на 27 годин горіння. 

Нагадуємо, що з усіма газовими приладами потрібно бути дуже обережними. Слідуйте інструкціям та дотримуйтесь техніки безпеки. Також не забувайте про можливість замовити доставку улюблених страв з веганських закладів. Це не лише зекономить ваш час, а й стане гарною підтримкою рослинного бізнесу в цей непростий час.

Як святкувати?

Unsplash

Особливу атмосферу створить також і прикрашена домівка. Ділимося секретами, як зробити оселю святковою екологічно та етично.

У святковий сезон ми виробляємо на 50% більше відходів. Подарунковий папір, одноразовий посуд, новорічні прикраси, пакування з-під подарунків та зайва їжа, яку ми не встигаємо з’їсти — все це йде на смітник. Чи можна якось зменшити ці марні витрати? Ви можете спробувати змінити підхід у прикрашанні оселі, наприклад, новорічної ялинки. 

З давніх-давен ялинку прикрашали фруктами, цукерками та горішками. Весь декор був їстівним і у цьому був свій сенс, адже так родина привертала до свого дому добробут. Існує легенда, що прикрашати ялинки штучними іграшками почали з неврожаю яблук. Скляні кульки, які вішали замість справжніх фруктів на ялинки, справді нагадують чимось яблука. Пропонуємо вам цього року також прикрасити новорічну ялинку іграшками-смаколиками. Це буде чудовим творчим заняттям для дітлахів, а також надовго залишить приємні спогади про гарно проведений час у колі сім’ї. Чим же замінити звичні штучні іграшки? Цукерками, льодяниками, фруктами, сушеними фруктами, горішками та абсолютно будь-чим, на що тільки вистачить вашої фантазії. Головне c не з’їсти всі іграшки ще до початку свята.

А як же екологічно дарувати подарунки? Щороку ми бачимо на смітниках купу подарункового паперу та пакетів. Маємо для вас кілька ідей, як це виправити. Загорніть свій подарунок у багаторазовий крафт-пакет, екоторбинку або коробку з дерева чи фанери. Такі пакування дорожчі, проте потім їх можна використовувати повторно. Наприклад, дерев’яну коробку — як кашпо для квітів чи місткість для зберігання речей.

Unsplash

Команда проєкту UA Plant-Based бажає вам гарних та спокійних свят у колі близьких! Нагадуємо, що багато корисних та екологічних лайфхаків ви завжди зможете знайти на сайті кампанії UA Plant-Based.

Авторка статті: Настя Рашевська, активістка кампанії UA Plant-Based