2022 рік перевернув всі плани та очікування та змусив адаптуватися під нову реальність. Та навіть перебуваючи на полі бою чи знаходячись на прифронтових територіях, волонтери й волонтерки «Відкритих кліток» залишаються вірними своїм цінностям.

У цьому дописі розповідаємо про нашу діяльність та витрати у 2022 році.

Витрати організації: пояснюємо в деталях

У 2022 році ми витратили 5 717 263 грн. Ця сума була залучена у реалізацію напрямків і належного функціонування організації. У порівнянні з 2021 роком, ми витратили на 2 558 465 грн або 89% більше.

Витрати організації за 2022 рік у відсотковому співвідношенні

Надалі зупинимося на кожному з сегментів у порядку спадання кількості залучених коштів. Зауважте, деякі категорії взаємопов’язані, але ми намагалися їх відокремити.

Розбудова руху та нарощування потужностей — 40,1%

Загальна сума витрат категорії: 2 324 761,43

  • Допомога кормами для тварин компаньйонів – 268 288,78
  • Допомога членам і членкиням організації на підтримку з початком повномасштабної війни – 1 536 954,00
  • ​​Координація та підтримка волонтерів та волонтерок організації – 519 518,65

Результати роботи у категорії “Розбудова руху та нарощування потужностей”

  • Створили спеціальну адаптаційну програму для нових людей в організації;
  • Провели 5 наборів волонтерів та волонтерок;
  • Проводили навчання активістів й активісток;
  • Працювали над розвитком волонтерського руху;
  • Проводили офлайн та онлайн зустрічі активістів та активісток команди;
  • Організували поїздку у Миколаївську філію притулку для фермерських тварин “Вуглик”;
  • З початком повномасштабного вторгнення до “Відкритих кліток” почали надходити запити із проханням про допомогу з кормом. Попри те, що профілем організації є свійські тварини, команда відгукнулася на всі прохання про допомогу, адже кожне життя є цінним. Організація підтримала притулки та власників тварин на суму 375 800 гривень. Серед отримувачів допомоги — найбільший притулок в Україні “Сіріус“, що опинився під окупацією, та притулок для свійських тварин “Вуглик”;
  • Допомагали з релокацією наших активістів й активісток на початку повномасштабної війни;
  • Волонтери та волонтерки “Відкритих кліток” зайнялися евакуацією котів і собак за кордон. За перші 4 місяці війни командою було вивезено 350 тварин, яких прихистили у притулках та родинах.
Поїздка у притулок Сіріус

Публічність — 20,8%

Загальна сума витрат категорії: 1 207 322,86

  • Хутрова кампанія: 1 200,00 грн
  • Рослинна кампанія: 127 248,97 грн
  • Кампанія проти фуа-гра: 1 128,00 грн
  • Піар та соцмедіа: 1 077 745,89 грн 

Ця категорія витрат відповідає за посилення присутності у ЗМІ питань, пов’язаних із захистом прав тварин. Завдяки діяльності у цьому напрямку Відкриті Клітки підвищують обізнаність суспільства щодо утримання тварин на промислових фермах та рослинного харчування.

Результати роботи у категорії “Публічність”:

Рослинна кампанія

Медіа та соцмедіа

  • У 2022 році загалом було 307 публікацій і згадок у медіа. Ми співпрацюємо з дванадцятьма медіапартнерами. Зокрема співпрацювали з HoReCa, Platfor.ma, Marie Claire, Куншт, Рубрика, УП Життя, ШоТам, PostEat, Agrostory, RAU, Vogue, GreenPost;
  • Розробили та оновили флаєри та постери для поширення у львівських та київських закладах із рослинними стравами. 
  • Загальна кількість наших фоловерів на всіх платформах станом на кінець 2022 року складала понад 157 000 осіб.
  • Приріст кількості фоловерів на всіх наших сторінках у соцмедіа склав більш ніж 16 000 людей. 
  • Охоплення на наших сторінках Facebook та Instagram склало 10 623 012.

Сайти та сервіси

З метою реалізації поставлених цілей у різних напрямках та кампаніях, ми використовуємо окремі сайти чи цільові сторінки. Нижче перелічуємо ці сторінки та сайти, а також сервіси, якими послуговуємося у нашій повсякденній роботі.

Наші сайти:

Сервіси, які ми використовуємо:

  • Зберігання файлів: Fex.Net, Flickr
  • Розсилки: Mailchimp, SARE
  • Хостинг: WIX, Хостинг Україна

Управління та адміністрування організації — 14,2 %

Загальна сума витрат категорії: ​​826 072,02

Ця категорія передбачає витрати, необхідні для існування та утримання організації: юридичні процедури та збори, бухгалтерський облік, бюрократичні, офісні та серверні витрати. Сюди також потрапляють витрати на загальні збори.

Робота з бізнесом — 13,3%

Загальна сума витрат категорії: 769 838,75

У 2022 році ця сума зменшилась на 292 916,25 грн. Це пов’язано, зокрема, з початком повномасштабного вторгнення.

Нам важливо підкріплювати нашу комунікацію фактажем. Цьогоріч ми замовляли одне дослідження вартістю 82 500,00 грн:

  • Ставлення мешканців українських міст до питань гуманних умов утримання фермерських тварин 

У 2022 році розподіл коштів був таким:

  • Рослинна кампанія: 757 838,75
  • Напрямок кейдж-фрі: 12 000,00
Конференції Food&NonFoodMaster 2022

Рослинний напрямок

  • Почали партнерство з Простором вільної їжі, відділом рослинних продуктів в Ашані та МегаМаркеті. Допомагатимемо їм просувати свій простір та наповнювати його рослинними товарами;
  • Допомогли Eat Me At виступили на конференції Plant-Powered Perspectives в Варшаві;
  • Допомогли чотирьом виробникам рослинного м’яса (Eat Me At, Wanted Vegan, Vegurman & Green Go) взяти участь у конференції Food&NonFoodMaster 2022 на тему “Restart в співпраці ритейлерів та постачальників у воєнний та післявоєнний час”.
Простір вільної їжі в МегаМаркеті

Кейдж-фрі напрямок

  • Оплатили та розмістили публікації у профільних медіа.

Фандрейзингова діяльність — 8,1%

Загальна сума витрат категорії: 469 985,99

Ця категорія передбачає залучення коштів у боротьбу за права тварин. Отримані гроші використовуються для здійснення суспільних і благодійних проєктів, які не мають комерційної вигоди.

Всього у 2022 році нам вдалося залучити понад 520 000 грн, що на 118% більше ніж у 2021 році. Тільки через LiqPay та перекази через IBAN нас підтримали 1322 людини та 47 оформили щомісячну підписку. Отримана сума на 51 015 грн більша, ніж ми витратили на процеси пов’язані з фандрейзингом. Серед цих процесів: аналітика, створення кампаній, розбудова стратегії, пошук партнерів.

Що було зроблено? Конкретизуємо:

  • У січні провели у Львові провели благодійний фестиваль “Тату заради звірят” на базі студії Backstage.UNISEX та зібрали 10 500 грн на підтримку діяльності нашої організації.
  • Створили англомовний сайт з реквізитами, за якими можна переказати кошти на благодійність.
  • У серпні ми розпочали збірна забезпечення потреб підопічних “Вуглика”. Нам вдалося залучити 54 020 гривень. Під час кампанії кошти збиралися на їжу для тварин у притулку. На той момент це був першочерговий запит, оскільки ціни на корми та сіно зростали щодня, врожай був меншим, ніж у попередні роки, а через обстріли частина складів згоріла. Критично важливо було закупити влітку запас їжі на цілу зиму, і це вдалося здійснити за підтримки всіх, хто долучився до збору. 
  • В жовтні в Івано-Франківську, за підтримки Paragraph Youth Center, Vegano Hooligano, Eat me at, Wanted Vegan, The Loopci, WeCare та Arleysign, “Відкриті клітки” провели благодійний фестиваль “Тату заради звірят“. Зібрані під час події кошти були спрямовані на підтримку організації “Львівська Веганська Кухня”, яка формує посилки з продуктами для військових-веганів, а також на підтримку фермерських тварин притулку “Вуглик”. Кожна з організацій-бенефіціарів отримала з заходу по 5000 гривень допомоги, а всі, хто долучилися до події, змогли дізнатися більше про захист свійських тварин в Україні, спробувати рослинні смаколики та зробити тату на згадку.
  • У листопаді разом з Eat me at, Wanted Vegan та The Loopci ми провели розіграш рослинної їжі до дня веганства. 7900 гривень, отриманих з проведення лотереї, були переказані “Львівській веганській кухні” та “Вуглику”.
Благодійний фестиваль “Тату заради звірят”

Кооперація з організаціями та установами — 3,1%

Загальна сума витрат категорії: 204 452,00

У межах активностей цієї категорії ми розвивали партнерство з іншими організаціями. 

З 1-го листопада ми розпочали виставку картин, створених Штучним Інтелектом, “Тварини очима машини”, яка пройшла у Києві та Львові. Героями робіт стали фермерські тварини — ті, кого люди так часто і вперто не помічають. Портрети, які згенерувала нейромережа, вразили своєю глибиною як активістів “Відкритих кліток”, так і відвідувачів виставки. Попри постійні повітряні тривоги та відключення світла, подія відбулася і під час неї вдалося зібрати 13 350 гривень для організації “Львівська веганська кухня”. Наразі картини з виставки можна придбати у соціальних мережах “Відкритих кліток”. Кошти від їх продажу будуть передані на рослинні сухпайки для військових.

У грудні ми розпочали великий збір на генератори для притулку “Вуглик”. Через обстріли інфраструктури російськими військовими, критичним стало питання доступу до електроенергії та тепла. Тварини закладу могли просто не дожити до весни. За час кампанії вдалося зібрати 100 300 гривень, на які було придбано генератори для притулку. До кампанії також долучився львівський заклад Mitte, який переказував по 10% з кожної чашки кави на рослинному молоці на збір для “Вуглика”.

Виставка картин “Тварини очима машини”

Інші активності у 2022 році

  • Досліджували стан українських ферм під час бойових дій. Для цього ми зв’язалися з 290 тваринницькими господарствами й надалі продовжуємо стежити за змінами, які відбуваються в цій галузі. Та опублікували цей звіт англійською.
  • З червня об’єдналися з “Львівською веганською кухнею”, щоб забезпечити рослинними сухпайками військових-веганів, серед яких були й активісти та активістки “Відкритих кліток”. За весь час було отримано 68 запитів від військових.
  • Займалися поширенням петиції про введення вегетаріанських та веганських сухих пайків для Збройних Сил України.
  • Разом з іншими організаціями працювали над забороною законопроєкту 8150. Створювали відеороз’яснення, робили розсилку листів, публікації у соцмедіа, відправляли запити юристам з Еко Комітетів й комунікували з інфлюенсерами та блогерами.
  • Взяли участь у конференції CARE у Варшаві та розповіли про те, як війна вплинула на: продовольчу систему, добробут тварин та свідомість людей в Україні та світі.
  • Провели етер до Всесвітнього дня припинення спесишизму з відповідями на поширені запитання про це поняття. 
  • Виступили на Веган Вікенді з лекцією на тему Екоцид в Україні: загроза для всього світу
  • Долучились до пошуку нової локації для притулку собак у місті Бахмут, оскільки залишатись там було небезпечно.
Виступ координаторки UA Plant-Based на Веган Вікенді

Післямова

Якщо вас є будь-які запитання щодо діяльності організації — сконтактуйте з нами на поштову скриньку: contact@opencages.com.ua. Будемо раді відповісти на ваш запит.